Obudowa do GOSUND SP111 wzmacniająca zasięg

Adamo28

Cześć, ponieważ święta tuż tuż trzeba było ubrać choinkę przed domem w światełka, które postanowiłem osuplować poprzez SP111. Okazało się że w miejscu podłączenia prawie w ogóle nie mam zasięgu w SP111, sygnał w porywach 14% (w gnieździe obok mam wpięty pomiar temperatury na zwykłym ESP12e z DS1820 gdzie mam ponad 40% sygnału wifi) Wymyśliłem że dołożę antenkę z Wemosa Pro i tak oto powstało.

!!!BARDZO WAŻNE!!!
SP111 nie ma separacji galwanicznej i na złączu anteny może pojawić się faza zasilania 230V

Dlatego obudowa nie dopuszcza do dotyku, średnica wejścia anteny 11mm, dodatkowo planuje zalać to żywicą. W samym SP111 wywierciłem otwór wiertłem 3.5 dla złącza anteny. Układ anteny na prawą stronę robiłem pod siebie ale podczas prób prototypu drukarka przypadkowo wydrukowała prawie uniwersalną :lol:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Super projekt. Grats
YoMan

Sprytny wynalazek. O ile zarosło poziom sygnału przy zostosowaniu tego adaptera?
djalex

Wręcz uważam odwrotnie - to bardzo nierozsądny pomysł i wynalazek. Przecież samo gniazdko nie jest wodoszczelne a co dopiero jeszcze wiercenie w nim otworów.
Zapewne masz gdzieś bliżej domu bądź nawet w środku puszkę gdzie jest podłączone zasilanie kabla idącego na ogród - lepiej w tym miejscu dać moduł - będzie dużo bezpieczniej.
YoMan

djalex wrote: Wed Dec 18, 2024 11:00 pm Wręcz uważam odwrotnie - to bardzo nierozsądny pomysł i wynalazek. Przecież samo gniazdko nie jest wodoszczelne a co dopiero jeszcze wiercenie w nim otworów.
Zapewne masz gdzieś bliżej domu bądź nawet w środku puszkę gdzie jest podłączone zasilanie kabla idącego na ogród - lepiej w tym miejscu dać moduł - będzie dużo bezpieczniej.
Nie przesadzajmy.
Po pierwsze załóżmy, że kolega ma sprawną instalację i w razie problemów wybije zabezpieczenie, po drugie ten otworek w tym gniazdku ani nie pogorszy ani nie poprawi szczelności, a po trzecie (najważniejsze) napisał, że zaleje żywicą. To że raczej nie zaleje żywicą całego gniazdka i wilgoć pewnie szybko sobie z nim poradzi to inna kwestia.

Chyba nie chodziło o takie roztrząsanie pomysłu. Samo podejście do tematu zwiększenia zasięgu jest OK. Zastosowanie to już inna sprawa i każdy bierze odpowiedzialność za to co robi. (poza tym nie napisane - może kolega ma zamiar wrzucić do jakiejś puszki, np. takiej na przewód)
YoMan

YoMan wrote: Wed Dec 18, 2024 11:40 pm
Nie przesadzajmy.
Po pierwsze załóżmy, że kolega ma sprawną instalację i w razie problemów wybije zabezpieczenie, po drugie ten otworek w tym gniazdku ani nie pogorszy ani nie poprawi szczelności, a po trzecie (najważniejsze) napisał, że zaleje żywicą. To że raczej nie zaleje żywicą całego gniazdka i wilgoć pewnie szybko sobie z nim poradzi to inna kwestia.

Chyba nie chodziło o takie roztrząsanie pomysłu. Samo podejście do tematu zwiększenia zasięgu jest OK. Zastosowanie to już inna sprawa i każdy bierze odpowiedzialność za to co robi. (poza tym nie napisane - może kolega ma zamiar wrzucić do jakiejś puszki, np. takiej na przewód)
Czy Gosund SP111 jest urządzeniem przystosowanym do pracy "pod chmurką"? Nie. Więc nie dorabiaj ideologii i nie maluj w odcieniach szarości coś co jest czarne. Rozumie że w stosunku do Sonoff-ów na 230V z wystającymi wszelkiej maści DS-ami, kontaktronami i czym tam jeszcze popadnie masz te same podejście? ("Nie przesadzajmy") Promowanie takich rozwiązań na forum nie przyniesie niczego dobrego.
Owszem, potrzeba zwiększenia zasięgu to realny problem który jednak można rozwiązać poprzez inne, bezpieczniejsze środki choćby poprzez zastosowanie AP-ków przeznaczonych do pracy na zewnątrz budynków.
Adamo28

Kolega djalex widzi oczami wyobraźni jak to leży w topniejącym śniegu pod drzewkiem całe w iskrach i ogniu :lol: spokojnie jak to mówią każdy przedłużacz ma dwa końce. Sp111 będzie pomiędzy gniazdem zasilania pod dachem na tyłach domu a jakościowym przedłużaczem do lampek. Nie odważył bym się tego trzymać gdzieś w puszcze pod drzewkiem. Nie wiem skąd ten pomysł. Samego sp111 nie planuje niczym zalewać, nie wiem jak by się zachowowało pod kątem oddawania ciepła gdy podepnę jakieś większe obciążenie a na forum były takie przypadki, zresztą nie widzę takiej potrzeby. Jako ciekawostkę zamieszczam zdjęcie przedłużacza na jaki się naciołem w jednym ze sklepów za drobne pieniądze. Co kolega o tym powie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex

Adamo28 wrote: Thu Dec 19, 2024 6:59 am Kolega djalex widzi oczami wyobraźni jak to leży w topniejącym śniegu pod drzewkiem całe w iskrach i ogniu :lol: spokojnie jak to mówią każdy przedłużacz ma dwa końce. Sp111 będzie pomiędzy gniazdem zasilania pod dachem na tyłach domu a jakościowym przedłużaczem do lampek. Nie odważył bym się tego trzymać gdzieś w puszcze pod drzewkiem. Nie wiem skąd ten pomysł. Samego sp111 nie planuje niczym zalewać, nie wiem jak by się zachowowało pod kątem oddawania ciepła gdy podepnę jakieś większe obciążenie a na forum były takie przypadki, zresztą nie widzę takiej potrzeby. Jako ciekawostkę zamieszczam zdjęcie przedłużacza na jaki się naciołem w jednym ze sklepów za drobne pieniądze. Co kolega o tym powie.
Przedmiotem mojej opinii jest negatywny stosunek do kwestii przerabiania fabrycznych urządzeń dodatkowo zagrażających bezpieczeństwu oraz wszelkich form promowania takiej działalności a nie widok "gniazdka umieszczonego w topniejącym śniegu pod drzewem".
Podałem przykład rozwiązania problemu np zewmętrzny AP. Skoro masz gniazdko na zewnątrz i to pod dachem to można zastosować choćby i w miejsce obecnego np taki Sonoff S55 (IP55). Nawet jak w tym miejscu masz słaby zasięg to można również w środku domu dołożyć wzmacniasz sieci WIFI w takim miejscu aby obejmował zasięgiem w/w gniazdo.
robertklepacki94

@djalex nie doktoryzuj się już tak nad tym, każdy ma tego świadomość i już rozbierając takie gniazdko do zmiany softu musisz żyć z świadomością że to nie jest oryginalny produkt i wydażyć się może wszytko.

Jestem niemal że pewien że to gniazdko na zewnątrz przeżyje więcej niż chinskie lampki świąteczne.
Sam mam takiego pluga podłaczonego na zewnątrz na ścianie garażu od 3 lat. Jestem elektrykiem z zawodu i wiem jakie niesie to ryzyko ale też wiem jak mam zrobioną instalację, dlatego jedynie co może mnie czekać to podniesienie RCD w rozdzielnicy(a mam ich chyba 23 sztuki w instalacji) :D

Oczywiście na zewnątrz powinoo się stosować urządzenia o odpowidnim IPxx, ale myślisz że tak jest zawsze ? W 60% starszych domów wiszą lampy po których cieknie deszcz od 30 lat i nikt się tym nie przejmuje bo przecież działa.

Ja w życiu widziałem już nawet linki od gazu z motorynki puszczone jako przewody do gniazdek także........ :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Adamo28

Z tym rozbieraniem do wgranie GG to masz rację. Tam w środku jest taka tulejka która jak wypadnie to gosund nie przenosi ochrony i trzeba tego pilniwać i warto po złożeniu przemierzyć czy jest przejście między jedna strona a drugą.

Return to “Projekty użytkowników”