Pytanie, bo może ktoś to już przerabiał.
Mam podłączony układ z LM393 do RaspPI, pełni role czujnika. Zasilam go napięciem 3,2 z RspPI. Działa poprawnie. Zmienia się stan w SUPLA.CLOUD super.
DLA ESP 12 (wykonanie płytka zasilana z 5V, nodemcu) wykonałem takie samo podłączenie i sam LM393 zasilany z ESP zmienia stan na niski po samym podłączniu do GPIO12 lub GPIO14 portów wejściowych.
Czy to jakoś wynika uniwersalności tych portów zaprogramowanych dla SUPLA czy ze schematu układu płytki ESP12
Oczywiście podłączam wyjciowy port cyfrowy LM393.
Chodzi i o rozwikłanie zagadki dlaczego w RaspPI działa na na ESP nie.
Współpraca komparatora LM393 z ESP8266
-
vcompl
Wgrywam firmware - SUPLA WIFI GATE MODULE
Schemat maksymalnie poglądowy jest jak poniżej. Bez rezystora podciągającego. ESP w wersji wykonania jaki zastosowałem. Nadmienię, ze podobne połączenie RASP PI tez bez rezystora działa.
Po podłączeniu napięcia na jak na schemacie i pinu D0 komparatora do GPIO 12 lub 14 dostaję stały niski stan bez względu na zwieranie / rozwieranie werjscia komparatora.
Komparator działa poprawnie. "Zawiesza się" w stanie niskim jak podłaczam GPIO 12 lub 14
Schemat maksymalnie poglądowy jest jak poniżej. Bez rezystora podciągającego. ESP w wersji wykonania jaki zastosowałem. Nadmienię, ze podobne połączenie RASP PI tez bez rezystora działa.
Po podłączeniu napięcia na jak na schemacie i pinu D0 komparatora do GPIO 12 lub 14 dostaję stały niski stan bez względu na zwieranie / rozwieranie werjscia komparatora.
Komparator działa poprawnie. "Zawiesza się" w stanie niskim jak podłaczam GPIO 12 lub 14
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
0xFF
Jeśli się nie mylę wyjście komparatora jest typu OC, więc wymaga pull up-a.
GPIO w RPI ma załączane wewnętrzne rezystory pull-up i pull-down.
Wynik zależy od tego jak zainicjujesz wejście GPIO.
GPIO w RPI ma załączane wewnętrzne rezystory pull-up i pull-down.
Wynik zależy od tego jak zainicjujesz wejście GPIO.
-
vcompl
- o to może wszystko tłumaczyć. Dzieki, bedę sprawdzał."Jeśli się nie mylę wyjście komparatora jest typu OC, więc wymaga pull up-a. GPIO w RPI ma załączane wewnętrzne rezystory pull-up i pull-down."
-
vcompl
Rezystor podciągajacy nic nie dał.
Natomiast układ działa poprawnie z inna płytka ESP 12 (WeMos D1 WiFi moduł z ESP-12E ESP8266)
Kod co prawda napisany w Lua ale nie sadzę aby tutaj firmware miał znaczenie.
Czy ktos ma jakieś inne pomysły dlaczego to nie działa?
Natomiast układ działa poprawnie z inna płytka ESP 12 (WeMos D1 WiFi moduł z ESP-12E ESP8266)
Kod co prawda napisany w Lua ale nie sadzę aby tutaj firmware miał znaczenie.
Czy ktos ma jakieś inne pomysły dlaczego to nie działa?
-
vcompl
Niestety okazuje się, że załadowany firmware ma znaczenie.
Opisany efekt nie występuje gdy załadowany jest NodeMCU.
Czy to dlatego, że w SUPLA GPIO 12-14 są uniwersalnymi portami INPUT/OUTPUT?
Jak np programując w LUA port jako tylko INPUT wszystko działa.
Działa też w SUPLA dla RaspPI jak pisałem.
Sądzę, że wspołpraca z tym popularnym komparatorem i ESP12 jest ważna (wiele czujników jest oparta o ten układ)
Opisany efekt nie występuje gdy załadowany jest NodeMCU.
Czy to dlatego, że w SUPLA GPIO 12-14 są uniwersalnymi portami INPUT/OUTPUT?
Jak np programując w LUA port jako tylko INPUT wszystko działa.
Działa też w SUPLA dla RaspPI jak pisałem.
Sądzę, że wspołpraca z tym popularnym komparatorem i ESP12 jest ważna (wiele czujników jest oparta o ten układ)
-
0xFF
Być może przyczyna jest prozaiczna, np. różna numeracja GPIO w poszczególnych firmware?
Albo inaczej konfigurowane jest wejście (na ESP8266 się nie znam, nie wiem, czy jest taka możliwość).
Albo inaczej konfigurowane jest wejście (na ESP8266 się nie znam, nie wiem, czy jest taka możliwość).