Widze ze jest blizniaczy temat z w/w urzadzeniem .
Mam takowe wlozone w jedno gniazdko gdzie jest obciazane naprawde znikomymi warunkami . Tzw "lampka przy stole " . Jedna zarowka raz na tydzien.
Od kilku dni regularnie w nocy umiera polaczenie sieciowe i jedynym rozwiazaniem jest wyciagniecie z gniazdka i podlaczenia powrotne. Wifi i serwer supli paruje sie natychmiastowo. Cala wtyczka jest nieprzyjemnie ciepla. Pytanie - czy wtyczko-gniazdko umiera , czy moja siec jest na tyle restrykcyjnie ustawiona ( odseparowane vlany na IOT ) ze maly chinczyk koniecznie chce sie dowiedziec co napisalem dzisiaj na fejsbuku czy poprostu wtyczka umiera po niespelna 6 miesiacach tak naprawde nic nie robienia ? Niepokoi mnie temperatura bo naprawde nieprzyjemnie cieple w dotyku . Umiera zawsze 3-5 AM nad ranem.
Zostawiam GUID w zalaczniku - moze administracja zerknie na logi od kuchni . Btw... brak logow to jest ultra lipa w calym systemie. Cos umiera i nikt nic nie wie co sie stalo :/
Sonoff S26 utrata polaczenia
-
PawelGawel
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Jaki masz zasięg wifi ?PawelGawel wrote: Wed Jan 01, 2025 10:32 pm Widze ze jest blizniaczy temat z w/w urzadzeniem .
Mam takowe wlozone w jedno gniazdko gdzie jest obciazane naprawde znikomymi warunkami . Tzw "lampka przy stole " . Jedna zarowka raz na tydzien.
Od kilku dni regularnie w nocy umiera polaczenie sieciowe i jedynym rozwiazaniem jest wyciagniecie z gniazdka i podlaczenia powrotne. Wifi i serwer supli paruje sie natychmiastowo. Cala wtyczka jest nieprzyjemnie ciepla. Pytanie - czy wtyczko-gniazdko umiera , czy moja siec jest na tyle restrykcyjnie ustawiona ( odseparowane vlany na IOT ) ze maly chinczyk koniecznie chce sie dowiedziec co napisalem dzisiaj na fejsbuku czy poprostu wtyczka umiera po niespelna 6 miesiacach tak naprawde nic nie robienia ? Niepokoi mnie temperatura bo naprawde nieprzyjemnie cieple w dotyku . Umiera zawsze 3-5 AM nad ranem.
Zostawiam GUID w zalaczniku - moze administracja zerknie na logi od kuchni . Btw... brak logow to jest ultra lipa w calym systemie. Cos umiera i nikt nic nie wie co sie stalo :/
Zobacz na routerze kiedy dhcp przydziela ip
-
PawelGawel
- do najblizszego access pointa jest kilka metrow wiec nie ma mowy o slabym zasiegu.
- dzierzawa DHCP tez niebardzo bo na okolo 100 urzadzen jedno ma problem
- dzierzawa DHCP tez niebardzo bo na okolo 100 urzadzen jedno ma problem
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Sprawdzanie logów od strony serwera jest w takich przypadkach bezcelowe.PawelGawel wrote: Wed Jan 01, 2025 10:32 pm Zostawiam GUID w zalaczniku - moze administracja zerknie na logi od kuchni . Btw... brak logow to jest ultra lipa w calym systemie. Cos umiera i nikt nic nie wie co sie stalo :/
Jak zachowuje się dioda statusowa urządzenia, gdy nie może się połączyć? (o ile tam jest jakaś dioda)
Czy urządzenie ma połączenie z Wifi (gdy nie ma połączenia z Suplą) i czy odpowiada np. na ping?
Co widać w "last state"/"osatatni stan" na www urządzenia (w trybie konfiguracyjnym, lub w trakcie normalnej pracy o ile jest połączone z wifi i ma włączony web interface)?
Tutaj by się przydały logi z urządzenia, ale nie podłączaj do niego programatora gdy pracuje pod 230 V. Teoretycznie można zmodyfikować soft na urządzeniu, aby wysyłało logi w sieci, ale do tego musi działać połączenie z WiFi.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
PawelGawel
wtyczka do kosza. Znowu sie zwiesila. Gorace jak @#%@#$! . Nie bierzemy jeńców. Nie potrzebuje pozaru w chalupie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
W S 26 jest bardzo kiepskiej jakości zasilacz, a w sieci gdzieś czytałem o wywaleniu bebechów zasilających gniazdko i zastąpieniu jakimś innym małym, zasilaczem. Być może wtedy zacznie działać prawidłowo. Może też już się kończą kondensatory w zasilaczu i wystarczy na razie podmiana na jakieś lepszej jakości.
-
PawelGawel
To nie dla mnie zabawa .Szkoda czasu na takie doktoryzowanie sie z jakiegos chinczyka
Masz oryginalny soft (kopię)?PawelGawel wrote: Fri Jan 03, 2025 8:16 am wtyczka do kosza. Znowu sie zwiesila. Gorace jak @#%@#$! . Nie bierzemy jeńców. Nie potrzebuje pozaru w chalupie
Ja tak miałem z SP111. Po wgraniu GG mocno się grzał i gubił sieć.
Po powrocie do oryginalnego softu (całe szczęście, że zrobiłem kopię) problem ustąpił.
Dużo mniej się grzeje i nie gubi sieci. Przy wgraniu (na próbę) Tasmoty jest jeszcze lepiej.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
PawelGawel
nie mam zadnego softu, kupilem juz przeprogramowane w jednym ze sklepow w sieci . Pokusilem sie o otwarcie i zerwanie plomby "gwarancyjnej". Wg mnie jeden zielony kolezka jest lekko opuchniety i tak by sie to zgadzalo geograficznie gdzie pod palcem czuc temperature . Leci do lasu ...wroc ! do segregowanych elektrosmieci

Jak tam uważasz. Nowy kondensator to kilkadziesiąt groszy i kilka minut pracy.PawelGawel wrote: Fri Jan 03, 2025 10:13 pm nie mam zadnego softu, kupilem juz przeprogramowane w jednym ze sklepow w sieci . Pokusilem sie o otwarcie i zerwanie plomby "gwarancyjnej". Wg mnie jeden zielony kolezka jest lekko opuchniety i tak by sie to zgadzalo geograficznie gdzie pod palcem czuc temperature . Leci do lasu ...wroc ! do segregowanych elektrosmieci![]()
![]()
Ewentualnie zapytaj się tutaj na Forum, czy ktoś nie chce za przysłowiowe piwo i koszty wysyłki. Może masz bliżej do paczkomatu niż do SZOKu...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036