MEW-01 - problem z monitorowaniem

reett

Mam pytanie, w aplikacji po podłączeniu wszystko jest ok, pytanie mam dlaczego różni się stan energii czynnej pobranej ( stan licznika ) od energii pobranej ( bieżący miesiąc ) skoro dopiero wystartowałem z modułem? różni się gdzieś 0,2kwh , pytanie czy jest możliwość ustawienia monitorowania danego miesiąca wybierając dzień tyg i msc np : start 1.01.2025 do 31.01.2025 i tak kolejne msc. Chciałbym wiedziec ile zużywam prądu danego msc ale do daty do daty. a nie z ost 30 dni. Czy istnieją jakiekolwiek modyfikację tego modułu? bo w samej apce i na stronie za wiele nie ma. albo nie umiem się odnaleźć.
Patryk

W wykresach wybierz "Bilans arytmetyczny"
W "ZAKRES" wybierz "Inny zakres"
Na dole ustaw, jaki przedział czasowy Cię interesuje.
A u góry będziesz miał zużycie z danego okresu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
reett

Ok dzieki wielkie, a wiesz moze skad jest ta roznica miedzy biezacym zuzyciem wg stanu liczbika a miesieczny jak na zdjeciu? Skoro oba defakto wystartowaly tak samo?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

reett wrote: Tue Jan 07, 2025 9:40 pm Ok dzieki wielkie, a wiesz moze skad jest ta roznica miedzy biezacym zuzyciem wg stanu liczbika a miesieczny jak na zdjeciu? Skoro oba defakto wystartowaly tak samo?
Wydaje mi się z u Ciebie licznik zaczął pracę z 0,2 kWh, albo kasowałeś historię w cloud.

Ten górny stan pokazuje "wskazanie liczydła".
Ten dolny oblicza zużycie na zasadzie przyrostów w czasie. Jeśli stan początkowy był 0,2 to take coś pokaże
Patryk

Tak jak @klew napisał wyżej, jeżeli licznik był zamontowany w obecnym miesiącu (01.2025r), ciężko powiedzieć czemu ta różnica wynosi 0,27kW.
Może to wynikać, np: że licznik już w "stanie fabrycznym" miał 0,27kW - kalibracja u producenta.
Może chwilę po zainstalowaniu, usunąłeś historię.
Masz trzy możliwości:
1. Zostawić tak jak jest - od przyszłego miesiąca wszystko już będzie ok.
2. Zrobić "RESET" licznika i usunąć historię, ale tracisz obecne dane.
3. W CLUD-ie w "Historia" -> "Wartość dodana" -> "Ustal wartość dodaną", wpisać "-0.27" i wtedy będziesz miał te same wartości w "stan licznika" i "bieżący miesiąc".
reett

Zrobiłem reset licznika i historii i wydaje mi sie ze dalej cos nie tak. Choc juz wskazuje mniejsze roznice. Jaki masz koszt ogolnie za 1kwh u siebie w regionie?

Return to “ZAMEL MEW-01”