Zabezpieczenia przekaźników

Sebek74

Witam

Niby domyślam się odpowiedzi ale zapytam. Standardowo montuje się zabezpieczenia B10 na światło, może czasami B6. Moduł wg specyfikacji maksymalnie na wyjściu może przyjąć 4 x NO 5 A / 250 V AC. Wiercimy w ścianie (ok wyłączamy światło) przewiercamy przewody do odbiornika (ok tego też można uniknąć) robimy zwarcie (tego już nie wiemy niestety czasami), włączamy bezpiecznik. Co się stanie z naszym modułem? Czy nasze zabezpieczenie w ogóle nie spełni zadania w takim wypadku?

Pozdrawiam
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, 5xROW-02, ROW-01, Sonoff Mini
SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
djalex

Przy zwarciu powinno zadziałać zabezpieczenie które jest w danym (zwartym) obwodzie. Zabezpieczenia zwarciowo-nadprądowe służą do zabezpieczania obwodów a nie odbiorników do nich podłączonych!!
Sebek74

Dziękuję za odpowiedź. Ja rozumiem, że zadziała zabezpieczenie. Ale zabezpieczenie zadziała w momencie kiedy elektrony zaczną płynąć lawinowo do osiągnięcia natężenia nawet 12A (wg specyfikacji typu B - 1,2 razy większego od ich znamionowego przez ponad 0,2 sekundy). Co się stanie z modułem przez ten czas kiedy prąd będzie większy od 5A a zanim nastąpi przełączenie bezpiecznika. Moduł regularnie się zjara dodatkowo powodując zagrożenie pożarowe? Czy jest tam bezpiecznik 5A który po prostu sprawi, że jeden/dwa przekaźniki przestaną działać?

Pozdrawiam
Sebek-74
SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
klew

Sebek74 wrote: Fri Jan 10, 2025 9:37 am Dziękuję za odpowiedź. Ja rozumiem, że zadziała zabezpieczenie. Ale zabezpieczenie zadziała w momencie kiedy elektrony zaczną płynąć lawinowo do osiągnięcia natężenia nawet 12A (wg specyfikacji typu B - 1,2 razy większego od ich znamionowego przez ponad 0,2 sekundy). Co się stanie z modułem przez ten czas kiedy prąd będzie większy od 5A a zanim nastąpi przełączenie bezpiecznika. Moduł regularnie się zjara dodatkowo powodując zagrożenie pożarowe? Czy jest tam bezpiecznik 5A który po prostu sprawi, że jeden/dwa przekaźniki przestaną działać?

Pozdrawiam
W urządzeniach nie ma bezpiecznika. Tam jest przekaźnik, który wytrzymuje jakieś określone prądy. Jeśli je przekraczasz, to możesz uszkodzić przekaźnik. Natomaist to zawsze jest dobierane z jakimś zapasem (nie wiem jakim), a same urządzenia są z materiałów, które ograniczają ryzyko pożaru. Nie znam norm, ale te rzeczy są określone i nie można sprzedawać byle czego w byle jakiej obudowie do rozdzielni.

Jeśli mówimy o zwarciu, to jest szansa, że nic nie zdąży się uszkodzić, bo bezpiecznik szybko wybije.

Ogólnie to jest robota elektryka/projektanta instalacji, aby zabezpieczenia dobrać w taki sposób, aby zabezpieczały instalację.
Sebek74

Klew dzięki za odpowiedź. Dużo to wyjaśnia.
klew wrote: Fri Jan 10, 2025 10:22 am Ogólnie to jest robota elektryka/projektanta instalacji, aby zabezpieczenia dobrać w taki sposób, aby zabezpieczały instalację.
Zgoda. Ale w instrukcji Zamel nie jest napisane, że obwód należy ochronić bezpiecznikiem dobranym do modułu. A standardowo daje się do świateł 10A.
Sebek-74
robertklepacki94

Sebek74 wrote: Fri Jan 10, 2025 10:30 am Klew dzięki za odpowiedź. Dużo to wyjaśnia.
klew wrote: Fri Jan 10, 2025 10:22 am Ogólnie to jest robota elektryka/projektanta instalacji, aby zabezpieczenia dobrać w taki sposób, aby zabezpieczały instalację.
Zgoda. Ale w instrukcji Zamel nie jest napisane, że obwód należy ochronić bezpiecznikiem dobranym do modułu. A standardowo daje się do świateł 10A.
Równie dobrze można dać 20A na to zabezpieczenie ponieważ w ROW są prekaźniki 4x5A, to elektryk który instaluje np. ROW musi dobrać odpowiednie obciązenie pod dany kanał czyli max 5A.

Tak jak ktoś już wyżej pisałe zabezpieczenie zabezpiecza obwód w nie urzadzenie końcowe, popatrz na to z innej strony jeśli na jednym obwodze masz TV które pobiera 100W to montujesz tam zabiezpieczenie dobrane do 100W ?

Po drugie klasyczna eska działa nadprądowo i zwarciowo i tu są określone dwa scenariusze działania tego zabezpieczenia.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew

Sebek74 wrote: Fri Jan 10, 2025 10:30 am Klew dzięki za odpowiedź. Dużo to wyjaśnia.
Nic się nie robi standardowo. Instalację się projektuje pod konkretne wymogi i wykonują ją osoby z odpowiednią wiedzą i doświadczeniem.
Sebek74

klew wrote: Fri Jan 10, 2025 10:40 am Nic się nie robi standardowo. Instalację się projektuje pod konkretne wymogi i wykonują ją osoby z odpowiednią wiedzą i doświadczeniem.
Kurcze... no pokaż mi jeden projekt budowlany który w założeniach ma suplę i sterowniki ROW-04m. Projektanci dają po jednej dziesiątce na piętro i parter i dokument do podbicia. Widziałem kilka i wiem co mówię. Mówię o projektowaniu. Bo wykonanie to co innego.
Sebek-74
robertklepacki94

Sebek74 wrote: Fri Jan 10, 2025 11:02 am
klew wrote: Fri Jan 10, 2025 10:40 am Nic się nie robi standardowo. Instalację się projektuje pod konkretne wymogi i wykonują ją osoby z odpowiednią wiedzą i doświadczeniem.
Kurcze... no pokaż mi jeden projekt budowlany który w założeniach ma suplę i sterowniki ROW-04m. Projektanci dają po jednej dziesiątce na piętro i parter i dokument do podbicia. Widziałem kilka i wiem co mówię. Mówię o projektowaniu. Bo wykonanie to co innego.
Całego nie mogę dodać bo dane wrażliwe, może nie supla ale sterowniki zamela.
Projekt.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Sebek74

robertklepacki94 wrote: Fri Jan 10, 2025 10:37 am
Równie dobrze można dać 20A na to zabezpieczenie ponieważ w ROW są prekaźniki 4x5A, to elektryk który instaluje np. ROW musi dobrać odpowiednie obciązenie pod dany kanał czyli max 5A.

Tak jak ktoś już wyżej pisałe zabezpieczenie zabezpiecza obwód w nie urzadzenie końcowe, popatrz na to z innej strony jeśli na jednym obwodze masz TV które pobiera 100W to montujesz tam zabiezpieczenie dobrane do 100W ?

Po drugie klasyczna eska działa nadprądowo i zwarciowo i tu są określone dwa scenariusze działania tego zabezpieczenia.
A możesz napisać coś więcej o scenariuszu zwarcia? Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym TV. Zabezpieczenie na gniazdach dobierasz do potencjalnych odbiorników, bo z reguły nie wiesz co będzie podłączone (poza gniazdami dedykowanymi ze swoimi zabezpieczeniami). I tak dobierane są też przekroje żył. I znowu napiszę "standardowo" daje się 16A i 2.5mm2 na gniazda i 10A i 1.5mm2 na obwody światła. Piję do tego że nikt nie planuje dawać 5A na światło (popularne są bezpieczniki 6A, ja nawet nie widziałem 5A).

Jak masz przebicie na przewodzie to przed urządzeniem końcowym i prąd zwarcia nie pójdzie na odbiornik i wydaje się być bezpieczny. Ale na sterownik ROW już tak bo on jest zaraz za bezpiecznikiem. Jak coś mieszam to skoryguj mnie.
W całym wątku chodzi o to - czy zabezpieczenie obwodu z urządzeniami mROW-04m bezpiecznikiem B10 jest bezpieczne. Czy przy montażu należy także wymienić bezpieczniki... Taniej wychodzi nowa Ska niż nowy moduł ROW.
Sebek-74

Return to “ZAMEL ROW-04m”