Witam wszystkich, kupiłem i połączyłem taki zestaw: https://krakfach.pl/zestaw-ogrzewania-p ... bramka-box. Dokupiłem do tego jeszcze jeden termostat i cztery siłowniki. Dwa wylądują w pokojach, jeden w kuchni, a chciałbym… Całość połączyć tak: kuchenny steruje załączaniem kotła i odpowiednimi siłownikami jednocześnie. Oczywiście wyłącza kocioł, ale pod warunkiem, że w pokojach są określone temperatury. Dwa pokojowe z kolei kotłem nie sterują bezpośrednio.
W dodatku mam pytanie, za co odpowiadają ustawienia „termostat główny” i chyba „nadrzędny”? Przepraszam, ale nie mam teraz tego sprzętu przy sobie.
Zestaw zamierzam spiąć dopiero, gdy będę miał gotowy plan, nie chcę eksperymentować na domownikach.
Pytanie o konfigurację termostatów Aurotron Supla box
-
Termostat nadrzędny/główny działa tak, że nastawa temperatury i tryb pracy są kopiowane z nadrzędnego termostatu na wszystkie podrzędne.
U Ciebie heat monitor będzie nadrzędnym dla termostatu(ów) na listwie, jeśli będziesz chciał aby zmiana nastawy temperatury na ekranie HM była ustawiana na listwie.
Aktualnie każdy siłownik na listwie będzie załączał sterowanie piecem i nie da się tego wyłączyć.
U Ciebie heat monitor będzie nadrzędnym dla termostatu(ów) na listwie, jeśli będziesz chciał aby zmiana nastawy temperatury na ekranie HM była ustawiana na listwie.
Aktualnie każdy siłownik na listwie będzie załączał sterowanie piecem i nie da się tego wyłączyć.
-
Cześć, gdzie znajdę funkcję termostatu nadrzędnego? To jest tylko w Auratonie?
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Musisz mieć przynajmniej dwa kanały termostatu na jednym urządzeniu. Wtedy możesz ustawić tam termstat nadrzędny.wojtas567 wrote: Wed Jan 15, 2025 8:41 pm Cześć, gdzie znajdę funkcję termostatu nadrzędnego? To jest tylko w Auratonie?
Soft musi to też wspierać. Nie pamiętam dokładnie, ale to gdzieś w październiku/listopadzie było wprowadzane
-
Gdzieś to widziałem tylko nie mogłem za groma wczoraj znaleźć. W pewnym momencie zwątpiłem i uznałem że coś mi się uroiło ale jednak nie.
A mam faktycznie na jednym module mam dwa termostaty. Potrzebuję wysterować głowicę na grzejniku i piec ale to tak nie zadziała na dwóch różnych modułach w zasadzie to przy piecu wystarczyłby zwykły przekaźnik załącz jak jeden z termostatów się załączył a potem wyłączył.
A mam faktycznie na jednym module mam dwa termostaty. Potrzebuję wysterować głowicę na grzejniku i piec ale to tak nie zadziała na dwóch różnych modułach w zasadzie to przy piecu wystarczyłby zwykły przekaźnik załącz jak jeden z termostatów się załączył a potem wyłączył.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek