Witam
Posiadam sonoff basic i czujnik ultradźwiękowy hc sr04 wgrałem oprogramowanie do sonoff z obsługą tego czujnika nawet podpiąłem zasilanie 5v ale ten czujnik nie chce mi działać porty to GPIO1 i GPIO 3 . Dlatego to robię na sonoff bo chce mieć starowanie pompka po tym przekaźniku
sonoff basic i czujnik hc sr04
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Niestety jak to mówią "szklana kula w serwisie" więc musisz coś więcej napisać.mrlukasz wrote: Thu Jan 16, 2025 1:44 pm Witam
Posiadam sonoff basic i czujnik ultradźwiękowy hc sr04 wgrałem oprogramowanie do sonoff z obsługą tego czujnika nawet podpiąłem zasilanie 5v ale ten czujnik nie chce mi działać porty to GPIO1 i GPIO 3 . Dlatego to robię na sonoff bo chce mieć starowanie pompka po tym przekaźniku
Co to znaczy, że nie chce działać? (sonoff w ogóle, czy nie ma odczytu, czy nie ma kanału w cloud)
Wrzuć screen z konfiguracji GG
Jesteś pewien, że można echo i trigger podpiąc pod tx i rx? (Ja bym chyba nawet nie próbował bo to są specjalne piny - sprawdz na innych np. 4 i 5 (tak, wiem, inne nie są wyprowadzone, trzeba się bawić w lutowanie precyzyjne)
Generalnie nie najlepszy pomysł użyć do tego basica. Weź Wemosa D1 mini, płytkę z 1 przekźnikiem i będzie hulać (pinów pod dostatkiem)
PS: możesz spróbować zamienić tx i rx tak żeby triger był na tx (nie wiem jak masz teraz podpięte)
YoMan
-
mrlukasz
System go widzieć ale odległość się nie zmienia