Kanał pomiarowy

Juszczaczek1
Been thanked: 2 times

witam mam pytanie jeżeli falownik wysyła mi takie dane mogę je przesłać na kanał pomiarowy aby mieć w Supli informacje o produkcji ?

Code: Select all

{"errno":0,"msg":"success","result":[{"datas":[{"unit":"kW","name":"Today’s power generation","variable":"todayYield","value":2.8},{"unit":"kW","name":"PVPower","variable":"pvPower","value":0.0},{"unit":"V","name":"PV1Volt","variable":"pv1Volt","value":404.8},{"unit":"A","name":"PV1Current","variable":"pv1Current","value":0.0},{"unit":"kW","name":"PV1Power","variable":"pv1Power","value":0.0},{"unit":"V","name":"PV2Volt","variable":"pv2Volt","value":20.3},{"unit":"A","name":"PV2Current","variable":"pv2Current","value":0.0},{"unit":"kW","name":"PV2Power","variable":"pv2Power","value":0.0},{"unit":"V","name":"PV3Volt","variable":"pv3Volt","value":0.0},{"unit":"A","name":"PV3Current","variable":"pv3Current","value":0.0},{"unit":"kW","name":"PV3Power","variable":"pv3Power","value":0.0},{"unit":"V","name":"PV4Volt","variable":"pv4Volt","value":0.0},{"unit":"A","name":"PV4Current","variable":"pv4Current","value":0.0},{"unit":"kW","name":"PV4Power","variable":"pv4Power","value":0.0},{"unit":"A","name":"RCurrent","variable":"RCurrent","value":0.8},{"unit":"V","name":"RVolt","variable":"RVolt","value":230.2},{"unit":"Hz","name":"RFreq","variable":"RFreq","value":50.03},{"unit":"kW","name":"RPower","variable":"RPower","value":0.002},{"unit":"A","name":"SCurrent","variable":"SCurrent","value":0.8},{"unit":"V","name":"SVolt","variable":"SVolt","value":230.9},{"unit":"Hz","name":"SFreq","variable":"SFreq","value":50.03},{"unit":"kW","name":"SPower","variable":"SPower","value":0.002},{"unit":"A","name":"TCurrent","variable":"TCurrent","value":0.8},{"unit":"V","name":"TVolt","variable":"TVolt","value":233.0},{"unit":"Hz","name":"TFreq","variable":"TFreq","value":50.03},{"unit":"kW","name":"TPower","variable":"TPower","value":0.002},{"unit":"℃","name":"AmbientTemperature","variable":"ambientTemperation","value":16.0},{"unit":"℃","name":"BoostTemperature","variable":"boostTemperation","value":5.0},{"unit":"℃","name":"InvTemperation","variable":"invTemperation","value":5.0},{"unit":"kW","name":"Load Power","variable":"loadsPower","value":0.0},{"unit":"kW","name":"Output Power","variable":"generationPower","value":0.002},{"unit":"kW","name":"Feed-in Power","variable":"feedinPower","value":0.002},{"unit":"kW","name":"GridConsumption Power","variable":"gridConsumptionPower","value":0.0},{"unit":"kWh","name":"Cumulative power generation","variable":"generation","value":10620.7},{"name":"Running State","variable":"runningState","value":"170"},{"name":"The current error code is reported","variable":"currentFault","value":""},{"name":"The number of errors","variable":"currentFaultCount","value":"0"}],"time":"2025-01-21 16:07:29 CET+0100","deviceSN":"xxxxxxxx"}]}
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Myślę że bez problemu można to pokazać jako licznik energii na sd4linux z użyciem parsera json.
Tylko wszystkich danych tam nie wrzucisz. Jeśli coś byś chciał dołożyć z tych co licznik energii u nas nie ma, to można na jakimś kanale kpop dać
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Juszczaczek1

klew wrote: Tue Jan 21, 2025 9:03 pm Myślę że bez problemu można to pokazać jako licznik energii na sd4linux z użyciem parsera json.
Tylko wszystkich danych tam nie wrzucisz. Jeśli coś byś chciał dołożyć z tych co licznik energii u nas nie ma, to można na jakimś kanale kpop dać
Ja te dane odczytuje na esp8266 , takie dane pokazały się na monitorze szeregowym po udanej komunikacji z serwerem API. Pytanie mam czy można po dopisaniu jakiegoś kodu wysyłać je od razu na suple za pomocą tego samego ESP?
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Juszczaczek1 wrote: Wed Jan 22, 2025 5:01 am
klew wrote: Tue Jan 21, 2025 9:03 pm Myślę że bez problemu można to pokazać jako licznik energii na sd4linux z użyciem parsera json.
Ja te dane odczytuje na esp8266 , takie dane pokazały się na monitorze szeregowym po udanej komunikacji z serwerem API. Pytanie mam czy można po dopisaniu jakiegoś kodu wysyłać je od razu na suple za pomocą tego samego ESP?

tak, https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... rement.ino
klew

Do liczników jest kanał licznika, a nie kpop.
Możesz to na ESP przetworzyć, ustawić na kanał i wysłać.
Tylko będziesz musiał sam parsować dane. Tu jest json i są do tego gotowe biblioteki.
Zerknij sobie na klasy do obsługi froniusa i solaredge
Juszczaczek1

Dzięki za podpowiedzi , zobaczymy czy chat gpt to wszystko ogarnie😝
klew

Juszczaczek1 wrote: Wed Jan 22, 2025 8:16 am Dzięki za podpowiedzi , zobaczymy czy chat gpt to wszystko ogarnie😝
Raczej nie przygotuje Ci integracji z Suplą, bo on nie zna za dobrze Supli i generuje często kod pasujący bardziej pod Arduino.
Możesz próbować mu wrzucić przykładowy plik froniusa i napisać, aby na jego podstawie coś wygenerował.
Ale ogólnie mogą z tym być problemy.
Juszczaczek1

klew wrote: Wed Jan 22, 2025 8:36 am
Juszczaczek1 wrote: Wed Jan 22, 2025 8:16 am Dzięki za podpowiedzi , zobaczymy czy chat gpt to wszystko ogarnie😝
Raczej nie przygotuje Ci integracji z Suplą, bo on nie zna za dobrze Supli i generuje często kod pasujący bardziej pod Arduino.
Możesz próbować mu wrzucić przykładowy plik froniusa i napisać, aby na jego podstawie coś wygenerował.
Właśnie o tym pomyślałem że podam mu przykład i na jego podstawie niech wygeneruje, ogólnie udało mi się go "zmusić" do wygenerowanie kodu aby ESP komunikował się z falownikiem i po ciężkim wielodniowym boju działa 😀
Juszczaczek1

Miałeś rację, czat nie zna supli, nie umie nawet napisać kodu aby połączyć się z supla a co dopiero dodać odpowiednie kanały
Juszczaczek1

Jest gdzieś jakiś przykład kodu tworzącego kanał licznika energii, muszę chatowi pokazać bo nic nie ogarnia.Albo czy myślicie nad dodanie również integrację z falownikiem foxess tak jak jest to z fronius?

Return to “Pomoc”