Pobieranie danych z 12 czujników temp.
-
Czy jest jakiś sposób, aby za jednym razem, pobrać dane z 12 czujników temperatury - w Excelu - zamiast pobierać pojedyncze pliki?
-
Gotowca w Cloud nie ma. Można pobierać tylko historię poszczególnych liczników.niuniekpcb wrote: Tue Jan 21, 2025 10:18 pm Czy jest jakiś sposób, aby za jednym razem, pobrać dane z 12 czujników temperatury - w Excelu - zamiast pobierać pojedyncze pliki?
Natomiast Cloud udostępnia API, a także można włączyć np. publikowanie danych do MQTT i stamtąd pobierać. Możliwości jest sporo.
-
Możesz pobrać przez API do excela (prawie) wszystko co jest na serwerze za pomocą zakładki Dane->Z sieci web. Dla przykładu pobranie temperatury:
+ dane dostępowe
potem obrabiasz w PowerQuery co i jak chcesz i wstawiasz do arkusza. U mnie jednym klikiem pobieram wszsytkie dane typu temperatury, stany liczników mediów, zużycie energii, etc.
Code: Select all
https://svr[numer_serwera].supla.org/api/v2.4.0/channels/[numer_kanału]/measurement-logs?order=DESC&limit=5000&offset=0
potem obrabiasz w PowerQuery co i jak chcesz i wstawiasz do arkusza. U mnie jednym klikiem pobieram wszsytkie dane typu temperatury, stany liczników mediów, zużycie energii, etc.
YoMan