Witam mam problem z wgraniem gg do modułu wyświetla sie komunikat
Znalazłem 2 ale dalej ten błąd
Podłączone mam
5v - 5v
GND - GND
RX-TX
TX-RX
Trzymam przyciąć
Próbowałem też z zwartymi GND - GPIO0 i nic masz może jakiś pomysł?
Wgrywanie
-
Nowy11
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
rasz
Może problem jest z zasilaniem z programatora:
1. Czy jak podłączasz programator bez wciśniętego GPIO0 to moduł startuje normalnie? Z tego co pamiętam w tym module domyślnie załączają się kolejno przekaźniki
2. Jaki masz programator i pokaż jak masz podłączony do modułu
1. Czy jak podłączasz programator bez wciśniętego GPIO0 to moduł startuje normalnie? Z tego co pamiętam w tym module domyślnie załączają się kolejno przekaźniki
2. Jaki masz programator i pokaż jak masz podłączony do modułu
-
Nowy11
Jak podlacze sam programator bez zwartego to tak jak mówisz włączają sie po kolei
Mam 2 programatory
Cp2102
Hw305
Mam 2 programatory
Cp2102
Hw305
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
rasz
Podłączenie jest dobre wg mnie. Ja nie miałem żadnych trudności w wgraniu GG do tego modułu, zwarłem sobie kabelkiem GPIO0 do masy i instalatorem ze strony poszło normalnie.
Jak zachowują się diody TX i RX na programatorze?
Może któryś z przewodów nie styka/jest uszkodzony?
Jak zachowują się diody TX i RX na programatorze?
Może któryś z przewodów nie styka/jest uszkodzony?
-
rokoshewsky
Witam,
Sądzę, że powinieneś zacząć od sprawdzenia samego konwertera USB --> TTL. Po pierwsze czy widzisz go w systemie (w managerze urządzeń ) jako dodatkowy port COMx co potwierdziłoby też, że masz zainstalowane sterowniki itd.. Jeśli tak to trzeba sprawdzić czy będzie działał sam konwerter. Można to zrobić łącząc ze sobą Tx i Rx a następnie spróbować coś pisać na tego COM'a za pomocą jakieś aplikacji terminalowej (np. putty, itp). Jeśli jest OK. to powinieneś widzieć tekst pisany na klawiaturze (rozłączenie Tx i Rx konwertera, spowoduje, że nie będą się pojawiać wpisywane znaki).
I jeszcze jedno od czego w zasadzie powinienem zacząć to upewnienie się co do rodzaju konwertera (powinien być USB --> TTL w odróżnieniu od USB --> RS232, pozornie zbliżone ale to nie to samo)
Pzdr
Jarek
Sądzę, że powinieneś zacząć od sprawdzenia samego konwertera USB --> TTL. Po pierwsze czy widzisz go w systemie (w managerze urządzeń ) jako dodatkowy port COMx co potwierdziłoby też, że masz zainstalowane sterowniki itd.. Jeśli tak to trzeba sprawdzić czy będzie działał sam konwerter. Można to zrobić łącząc ze sobą Tx i Rx a następnie spróbować coś pisać na tego COM'a za pomocą jakieś aplikacji terminalowej (np. putty, itp). Jeśli jest OK. to powinieneś widzieć tekst pisany na klawiaturze (rozłączenie Tx i Rx konwertera, spowoduje, że nie będą się pojawiać wpisywane znaki).
I jeszcze jedno od czego w zasadzie powinienem zacząć to upewnienie się co do rodzaju konwertera (powinien być USB --> TTL w odróżnieniu od USB --> RS232, pozornie zbliżone ale to nie to samo)
Pzdr
Jarek
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Jak na moje problem z konwerterem. Ja mam wyrobione gniazdo usb i czasami też coś nie łączy. GPI0 możesz dać zworkę do masy na stałe. Możesz spróbować podpajać się pod 3v3V ale pytanie czy twój konwerter to obsługuje.
ps. Jak już ogarniesz soft zapraszam po obudowę:)
viewtopic.php?p=195457#p195457
ps. Jak już ogarniesz soft zapraszam po obudowę:)
viewtopic.php?p=195457#p195457
https://pietras-81.aqi.eco/
-
rokoshewsky
Jeśli jeszcze coś mógłbym doradzić to pomiędzy programatorem (konwerterem USB --> TTL) podłącz tylko GND, Tx i Rx a zasilanie normalnie z zasilacza płytki. Może być tak, że podając +5V tylko z konwertera próbujesz zasilać resztę płytki poprzez pin +5V na ESP a to może być niewystarczające.
Pzdr
Jarek
Pzdr
Jarek