MEW-01 wyzionął ducha po 2 latach i 1 miesiącu

Vice

Witam, posiadam 4 liczniki MEW-01 i 24.01.2025 najnowszy z nich przestał działać nagle, żadna dioda się nie świeci, sprawdziłem historię napięć i utrzymywały się w przedziale 237,90V a 239,50V więc raczej nie było żadnego przepięcia w sieci (wtedy pewnie padłyby też pozostałe 3 liczniki). Ktoś miał podobny przypadek i znalazł element, który był winowajcą? Przejrzałem wszystkie 3 płytki i nie widać żadnego przepalenia. Niestety zakup był w listopadzie 2022 (uruchomienie urządzenia 22 grudnia 2022) więc gwarancja już się skończyła i chciałbym zlokalizować problem i naprawić to.
YoMan

Vice wrote: Sun Jan 26, 2025 9:07 pm Witam, posiadam 4 liczniki MEW-01 i 24.01.2025 najnowszy z nich przestał działać nagle, żadna dioda się nie świeci, sprawdziłem historię napięć i utrzymywały się w przedziale 237,90V a 239,50V więc raczej nie było żadnego przepięcia w sieci (wtedy pewnie padłyby też pozostałe 3 liczniki). Ktoś miał podobny przypadek i znalazł element, który był winowajcą? Przejrzałem wszystkie 3 płytki i nie widać żadnego przepalenia. Niestety zakup był w listopadzie 2022 (uruchomienie urządzenia 22 grudnia 2022) więc gwarancja już się skończyła i chciałbym zlokalizować problem i naprawić to.
Napisz do @Mirosław F.
Powinien cos zaradzić
YoMan

Zapewne wcześniej sprawdziłeś obecność napięcia na zaciskach MEW-a (przepraszam, ale bywa różnie :) ), więc najlepszym rozwiązaniem - jak @YoMan napisał - będzie kontakt z przedstawicielem Zamela - (P.) Mirkiem. Od niego możesz otrzymać najlepsze informacje o możliwości naprawy pogwarancyjnej i ewentualnych kosztach. Chociaż oszacowanie kosztów bez diagnozy jest trudne, ale naprawa powinna być korzystniejsza.
Vice

Sprawa zrobiła się dziwna bo licznik zmartwychwstał XD

Odnosząc się do wypowiedzi wyżej, tak, sprawdzałem czy na zaciskach jest faza i czy jest N, sprawdziłem wszystkie możliwe kombinacje bo z początku uznałem że coś się stało z N skoro wszystko zgasło, no ale po sprawdzeniu miernikiem miałem napięcie na każdej fazie i N, więc rozebrałem go i sprawdziłem wizualnie czy nie ma jakiegoś spalonego elementu albo kondensatora wysadzonego. Wszystko wyglądało ok więc dzisiaj zacząłem mierzyć bez napięcia elementy na 1 (dolnej) płytce i po sprawdzeniu rezystancji na każdej z faz pomiędzy zaciskiem a pinem łączącym się z płytką nr 2 (środkową) wszystkie fazy miały to samo, N też dochodziła na pin, więc sprawdziłem przetwornicę AC/DC i z pomocą chatu GPT stwierdził że pomiary wskazują na sprawną, więc podłączyłem jedną fazę (pod L3) i N i ponownie zacząłem mierzyć to samo wszystko i napięcie dochodziło do przetwornicy i z niej wychodziło, więc dołączyłem 2 płytkę (z wpiętą 3 płytką) i ku mojemu zdziwieniu zapaliła się dioda stanu oraz fazy 3. Dość dziwna sprawa, no ale podłączyłem go w miejsce gdzie był i teraz sprawdzam co jakiś czas jego stan i jak na razie działa i zlicza dane, ale jednak niepokoi mnie że jest to chwilowe tylko i znów nagle wszystko zgaśnie z nie wiadomo jakiego powodu. Jeśli wydarzy się to ponownie to skontaktuję się z osobą, którą podpowiadacie wyżej.
Duch__

Zamiast się samemu bawić już dawno paczka była by w drodze Mirka.

Return to “ZAMEL MEW-01”