Pacjent Licznik energii MEW-01.
W domu instalacja fotowoltaiczna.
Chciałbym stworzyć reakcję, która w momencie kiedy zwracam do sieci powyżej 1kWh ( w danej chwili ) uruchomi mi grzałki.
A gdy będę zwracał np. poniżej 1kw - wyłączy grzałki.
Oczywiście grzałki oSuplowane.
Czy w Reakcjach opcja: Energia Czynna Zwrócona " - "Gdy zwrócona energia czynna będzie" - dotyczy danej chwili - pomiar :-"na żywo " , czy to suma z jakiegoś czasu ?
Ma ktoś może sprawdzoną taka Reakcję.
Pomożecie w prawidłowym ustawieniu ?
Czy ustawienie 1kWh będzie według Was właściwe ?
Czy może ustawić od np.0,1khw - ale nie chcę, by grzałka cały czas włączała się i wyłączała ..
MEW-01 Reakcja przy energii zwracanej do sieci
-
Z opisu wynika, że chcesz reakcję względem mocy czynnej, a nie energii. Jeśli ustawisz że ma się włączyć poniżej -1 kW, a moc grzałki to 700 W, wtedy reakcję wyłączającą ustawa powyżej -100 W (lub coś w tym stylu)
-
Nooo tu masz rację . Jak ustawię 1kw i włączę grzałkę, która ma pobór 2kw - to część mocy pobiorę z produkcji PV a część z sieci... a tego nie chcę .klew wrote: Tue Jan 28, 2025 5:44 pm Z opisu wynika, że chcesz reakcję względem mocy czynnej, a nie energii. Jeśli ustawisz że ma się włączyć poniżej -1 kW, a moc grzałki to 700 W, wtedy reakcję wyłączającą ustawa powyżej -100 W (lub coś w tym stylu)
Grzałka ma działać tylko w momencie produkcji z PV która jest zwracana do sieci.
A gdy autokonsumpcja przekroczy produkcje z PV - grzałka ma się wyłączyć
Pobór grzałki to 2 kw.
-
To włączasz gdy moc < -2200 W, a wyłączasz gdy > 0 W (mniej więcej)Suplach wrote: Tue Jan 28, 2025 5:56 pmNooo tu masz rację . Jak ustawię 1kw i włączę grzałkę, która ma pobór 2kw - to część mocy pobiorę z produkcji PV a część z sieci... a tego nie chcę .klew wrote: Tue Jan 28, 2025 5:44 pm Z opisu wynika, że chcesz reakcję względem mocy czynnej, a nie energii. Jeśli ustawisz że ma się włączyć poniżej -1 kW, a moc grzałki to 700 W, wtedy reakcję wyłączającą ustawa powyżej -100 W (lub coś w tym stylu)
Grzałka ma działać tylko w momencie produkcji z PV która jest zwracana do sieci.
Pobór grzałki to 2 kw.
-
Ok.klew wrote: Tue Jan 28, 2025 6:01 pmTo włączasz gdy moc < -2200 W, a wyłączasz gdy > 0 W (mniej więcej)Suplach wrote: Tue Jan 28, 2025 5:56 pmNooo tu masz rację . Jak ustawię 1kw i włączę grzałkę, która ma pobór 2kw - to część mocy pobiorę z produkcji PV a część z sieci... a tego nie chcę .klew wrote: Tue Jan 28, 2025 5:44 pm Z opisu wynika, że chcesz reakcję względem mocy czynnej, a nie energii. Jeśli ustawisz że ma się włączyć poniżej -1 kW, a moc grzałki to 700 W, wtedy reakcję wyłączającą ustawa powyżej -100 W (lub coś w tym stylu)
Pobór grzałki to 2 kw.
A co ma być reakcją: "Energia czynna zwrócona " , czy "Energia czynna zwrócona ( BIlans Wektorowy ) ?
Czy samo :"Moc czynna " jak napisałeś na początku ?
Czy Moc Czynna - to moc "skompensowana" między tym co pobieram a tym co produkuję ? - to by wtedy było chyba idealne ..ale w przypadku gdyby właśnie się to kompensowało ..
-
Moc czynna - tam powinien być wariant na sumę wszystkich faz