Testy EMC

SmartBOB
Been thanked: 1 time

Małe chwalę się :), może się przydać dla wszystkich którzy myślą o wyjściu z DIY do etapu komercyjnego.

Nawiązałem współpracę z firmą LARS / AURATON, w ramach wynajęcia laboratorium kompatybilności, przeprowadzenia testów EMC oraz dalszych etapach projektu (być może i produkcji) .

Poniżej kilka fotek z pierwszej wizyty. Pracy było bardzo dużo więc też specjalnie do zdjęć się nie przykładałem. Dla ciekawskich SMARTBOB przetrwał wszystkie test (niektóre potrafią być bardzo wybuchowe), jak i sama skrzynka testowa z peryferiami od rożnych producentów). Pewnie o samym wydarzeniu, testach, normach opowiem w odcinku na YT.

Co do samej współpracy to szczerze polecam dla każdego kto planuje wprowadzić swój produkt na rynek.
Strona: https://www.lars.pl/laboratory
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Ciekawe. Gratuluję pozytywnego testu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja na jednym Auraton SW1 dałem przypadkiem "coupling L1 to N" :lol:
Iskry, dym, korki wybiły.
Pacjent okopcony ale wszyscy cali i zdrowi :)

Gratulacje postępu!
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
SmartBOB
Been thanked: 1 time

Heh, no oznaczenia na na niektórych maszynach są mylące dla niesprawnego oka, to że pisze na zacisku L,N,PE to w przypadku moich testów szło 24V. Też się pytałem operatora czy jest pewny że nie poda 230V na stałe na zasilanie 24V :P

Z destrukcyjnych to chyba najbardziej są SURGE dla mojej normy to są impulsy 500V. Ogólnie dla źle zabezpieczonej elektronik czas do wystrzelenia w kosmos kondensatora i przetwornicy można liczyć w ms. Często to się przewija na forum przy projektach DIY które funkcjonalnie są poprawne ale bardzo często jest pominięty temat ochrony ESD.

Co do samego zagadnienia EMC to miałem z nim w poprzedniej robocie trochę kontaktu, no ale samemu prowadzić testy to zawsze przygoda. Mnie jako pasjonata Embeded kręci ten temat :P

A no i żeby mieć spokojną głowę w kolejnym etapie muszę się udać do laboratorium z certyfikacją /akredytowane czy jak to tam się mówi :P

Return to “Projekty użytkowników”