Witajcie.
Wiem że forum stricte związane z Suplą, ale mimo wszystko może znajdą się jakieś dobre linuxowe duszyczki by pomóc.
Do programowania w arduino używam VS Code + PlatformIO. Do niedawna działało ok, teraz znowu nie chce.
Kompilacja przebiega ok, wgrywanie już nie działa.
Jako user jestem w odpowiedniej grupie czyli dialout, mam w odpowiednich (dwóch) miejscach plik 99-platformio-udev.rules, korzystałem ze strony https://docs.platformio.org/en/stable/c ... rules.html by to wszystko poinstalować i dodać się do odpowiednich grup, a mimo to nie wgrywa mi kodu na ppłytkę arduino.
W projekcie wszystko ustawione jak trzeba i nic. Nawet samo Arduino IDE z linuxa też nie wgrywa mi projektów a kiedyś wgrywało. Pod Windowsem płytki które chcę zaprogramować, programują się, pod linuxem ni ciula. Jakieś pomysły?
VS Code + PlatforIO + Arduino - nie widzi płytki
-
matrix0606
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
-
rootaverage
Sprawdź, czy masz uprawnienia do portu (ls -l /dev/ttyUSB*), spróbuj dodać użytkownika do dialout (sudo usermod -a -G dialout $USER), sprawdź logi (dmesg | grep tty), oraz czy avrdude działa poprawnie. Możliwe, że problemem jest brak dostępu do portu szeregowego lub nieaktualne udev rules.matrix0606 wrote: Sun Feb 02, 2025 3:59 pm Witajcie.
Wiem że forum stricte związane z Suplą, ale mimo wszystko może znajdą się jakieś dobre linuxowe duszyczki by pomóc.
Do programowania w arduino używam VS Code + PlatformIO. Do niedawna działało ok, teraz znowu nie chce.
Kompilacja przebiega ok, wgrywanie już nie działa.
Jako user jestem w odpowiedniej grupie czyli dialout, mam w odpowiednich (dwóch) miejscach plik 99-platformio-udev.rules, korzystałem ze strony https://docs.platformio.org/en/stable/c ... rules.html Chill Guy Clicker by to wszystko poinstalować i dodać się do odpowiednich grup, a mimo to nie wgrywa mi kodu na ppłytkę arduino.
W projekcie wszystko ustawione jak trzeba i nic. Nawet samo Arduino IDE z linuxa też nie wgrywa mi projektów a kiedyś wgrywało. Pod Windowsem płytki które chcę zaprogramować, programują się, pod linuxem ni ciula. Jakieś pomysły?
-
matrix0606
Dzięki za zainteresowanie. Wiem co było i nawet powiem.rootaverage wrote: Wed Feb 19, 2025 2:14 am Sprawdź, czy masz uprawnienia do portu (ls -l /dev/ttyUSB*), spróbuj dodać użytkownika do dialout (sudo usermod -a -G dialout $USER), sprawdź logi (dmesg | grep tty), oraz czy avrdude działa poprawnie. Możliwe, że problemem jest brak dostępu do portu szeregowego lub nieaktualne udev rules.
Problem akurat w moim linuxie polega na tym, że czasem po pierwszym podłączeniu arduino do portu USB nie jest owe arduino widoczne. Odłączenie i podłączenie tego samego arduino powoduje, że już jest ono widoczne.
Także dla potomnych. Jeśli po pierwszym podłączeniu płytki arduino do Linux Mint nie widać tej płytki, to należy ją odłączyć od portu USB i podłączyć ponownie. Reset nie pomaga, musi być fizyczne odłączenie i podłączenie tej płytki do komputera.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global