Problem z zasięgiem

Charnay

Cześć. Mam dość dużą chałupę z grubymi murami i centralka nie jest w stanie utrzymać połączenia ze wszystkimi termostatami HM w całym domu. W związku z tym część chaty (oczywiście z analogowymi głowicami) jest ogrzewana niejako na sępa, przy okazji grzania, wywołanego przez system Auraton w innej części domu. Pytanie: czy bramki można jakoś spiąć np. w most, tak aby dwie sztuki obsługiwały cały dom, ale zarządzanie było z jednej supli i aby był wspólny wyzwalacz grzania. Albo czy jest jakiś wzmacniacz tego sygnału z boxa?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Hej. Jak HM jest offline czy możesz z poziomu cloud kliknąć "Zrestartuj urządzenie" obserwując czy po kilku sekundach wróci jako online ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Charnay

Próbowałem wielokrotnie, niestety bez skutku. Restart niby zakończony sukcesem, ale status nadal offline. Dodam, że czasem to połączenie jest stałe, wszystko jest na zielono, a potem się rozłącza, choć urządzenia są w tym samym miejscu. HM podmieniłem na zupełnie nowy, ale nic to nie dało, bo zrywa połączenie tak samo. Fotka pokazuje stan po restarcie.
Bez tytułu.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Charnay wrote: Thu Feb 06, 2025 4:28 pm Próbowałem wielokrotnie, niestety bez skutku. Restart niby zakończony sukcesem, ale status nadal offline. Dodam, że czasem to połączenie jest stałe, wszystko jest na zielono, a potem się rozłącza, choć urządzenia są w tym samym miejscu. HM podmieniłem na zupełnie nowy, ale nic to nie dało, bo zrywa połączenie tak samo. Fotka pokazuje stan po restarcie.
Bez tytułu.png
Ten komunikat "sukces" mówi tylko o wysłaniu polecenia do bramki, więc nim nie ma się co sugerować.

Jaka operacja pozwala przywrócić u Ciebie połączenie? Czy próbowałeś resetować HM (wyciągając baterie)? Albo reset boxa?

Gdy urządzenie będzie online, to kliknij w apce na (i) i sprawdź jaka jest "siła sygnału węzeł mostu"
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Charnay

Resetowałem boxa i HM, sam HM kilkakrotnie do ustawień fabrycznych i parowałem od nowa, potem sparowałem nowe urządzenie, z którym sytuacja jest taka sama. Aktualnie łączność jest, więc sprawdziłem i "węzeł mostu - siła sygnału" to 36%.
klew

Nie o to pytałem.
Gdy urządzenie staje się offline, co robisz aby je przywrócić do online? Czy próbowałeś wyciągać baterię z hm? Czy próbowałeś resetować box przyciskiem oraz całkowicie zasilanie?
Czy tez te rzeczy nie pomagają i trzeba poczekać 10 min, godzinę, dobę?
Charnay

No to bardziej precyzyjnie.
1. Czy próbowałeś wyciągać baterię z hm? - Tak
2. Czy próbowałeś resetować box przyciskiem oraz całkowicie zasilanie? - Tak oraz tak.
3. Czy tez te rzeczy nie pomagają i trzeba poczekać 10 min, godzinę, dobę? - Dokładnie tak.

Nic nie jestem w stanie zrobić, by przywrócić połączenie. Połączenie jest lub go nie ma, niezależnie od tego co robię lub czego nie robię. To się dzieje samo. Kluczem jest lokalizacja boxa. Kiedy go przeniosę w inne miejsce (które niestety nie może być docelowe - jestem żonaty, rozumiecie), wówczas połączenie jest stabilne i nie zrywa. Stąd moja diagnoza podana w pierwszym poście: zbyt słaby sygnał z boxa nie radzi sobie z grubymi murami. I w ślad za tym pytanie: da się to ogarnąć softem? Da się spiąć dwa boxy w bridge i zarządzać nimi z jednej supli? Czy alternatywą pozostaje tylko wymiana żony na taką, która zaakceptuje box na parapecie w salonie? Innych pomysłów na razie nie mam.
klew

Charnay wrote: Thu Feb 06, 2025 6:33 pm No to bardziej precyzyjnie.
2. Czy próbowałeś resetować box przyciskiem oraz całkowicie zasilanie? - Tak oraz tak.
3. Czy tez te rzeczy nie pomagają i trzeba poczekać 10 min, godzinę, dobę? - Dokładnie tak.

Nic nie jestem w stanie zrobić, by przywrócić połączenie. Połączenie jest lub go nie ma, niezależnie od tego co robię lub czego nie robię. To się dzieje samo. Kluczem jest lokalizacja boxa. Kiedy go przeniosę w inne miejsce (które niestety nie może być docelowe - jestem żonaty, rozumiecie), wówczas połączenie jest stabilne i nie zrywa. Stąd moja diagnoza podana w pierwszym poście: zbyt słaby sygnał z boxa nie radzi sobie z grubymi murami. I w ślad za tym pytanie: da się to ogarnąć softem? Da się spiąć dwa boxy w bridge i zarządzać nimi z jednej supli? Czy alternatywą pozostaje tylko wymiana żony na taką, która zaakceptuje box na parapecie w salonie? Innych pomysłów na razie nie mam.
Dopytujemy, bo mamy na forum jeden przypadek, gdzie są problemy z "HM offline". U Ciebie to rzeczywiście wygląda na problem z zasięgiem, choć 34% powinno jeszcze działać ok.

Na razie nie ma możliwości, aby dwa Boxy "spiąć". Planujemy dodać coś, co by działało w taki sposób, ale nie potrafię podać terminu.
Charnay

Rozumiem i dziękuję. Trzymam kciuki za sukces, by udało wam się coś ogarnąć. Pozdrawiam!
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Thu Feb 06, 2025 6:39 pm
Charnay wrote: Thu Feb 06, 2025 6:33 pm No to bardziej precyzyjnie.

Dopytujemy, bo mamy na forum jeden przypadek, gdzie są problemy z "HM offline". U Ciebie to rzeczywiście wygląda na problem z zasięgiem, choć 34% powinno jeszcze działać ok.

Na razie nie ma możliwości, aby dwa Boxy "spiąć". Planujemy dodać coś, co by działało w taki sposób, ale nie potrafię podać terminu.
@klew - nie wiem czy pomogę, ale podzielę się swoim doświadczeniem. Kiedyś (na samym początku) był taki soft, że łapało mi przez dwie kondygnacje i sygnał był na poziomie >40%. Później zmniejszaliście moc, aby poprawić stabilność połączenia (tak to pamiętam). No i u mnie przez dwie kondygnacje sygnał spadł do ok 28-36%. I zaczęło regularnie zrywać połączenie. Nic nie pomagało. Działało 30 min., czasem 2-3h i przestawało. Musiałem boxa przenieść kondygnację niżej i zaczęło wszystko chodzić (sygnał pow. 48-50%). To było przy bramkach testowych. Po wymianie na docelową mam teraz siłę sygnału WIFI 68% i węzeł mostu 98%. Czas pracy to 22 dni i jest stabilny jak skała. W każdym razie pamiętam, że na nowym sofcie poniżej 40% zasięgu WIFI potrafił się rozłączać, natomiast w pierwszej wersji softu, która przyszła z bramkami, poza problemem z pierwszym połączeniem nawet poniżej 35% działało stabilnie (no na ile mogłem to wtedy ocenić w 1-2 dni). W każdym razie, jakby trzeba było coś potestować, to spokojnie mogę z tą bramką sobie pochodzić, daj tylko znać co i jak robić.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “AURATON Box”