Czy spotkał się ktoś z takim problem, że w momencie podpięcia 4 czujników temp. DS18B20 nie widać odczytu z żadnego z nich? W apce kreski, w cloudzie znaki zapytania.. po odpięciu jednego czujnika (losowego, dla sprawdzenia czy to nie wina samego DS'a w sobie odpinałem wszystkie po kolei i sytuacja się powtarzała) temperatura na 3 pozostałych się pokazuje.
Jakieś pomysły?
Problem z zewn. czujnikami temperatury
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Pewnie jest problem z "parametrami elektrycznymi" związanymi ze sposobem podłączenia i długością przewodów.
Ogólnie komunikacja z DS jest wrażliwa na długość przewodów i sposób połączenia.
Ogólnie komunikacja z DS jest wrażliwa na długość przewodów i sposób połączenia.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kkkacper
Rezystor 4.7k miedzy zasilaniem, a data rozwiaze problem?klew wrote: Mon Feb 10, 2025 11:17 am Pewnie jest problem z "parametrami elektrycznymi" związanymi ze sposobem podłączenia i długością przewodów.
-
klew
Tam jest rezystor wbudowanykkkacper wrote: Mon Feb 10, 2025 11:23 amRezystor 4.7k miedzy zasilaniem, a data rozwiaze problem?klew wrote: Mon Feb 10, 2025 11:17 am Pewnie jest problem z "parametrami elektrycznymi" związanymi ze sposobem podłączenia i długością przewodów.
-
kkkacper
Taka była moja pierwsza myśl, ale znalazlem ten temat:
viewtopic.php?t=12035&start=30
i niby pomoglo, stad moje pytanie. To co bys sugerowal zeby z tym zrobic? Rzeczywiscie przewody od DS'ow w wersji 10m, bo takie potrzebujemy.. da sie to jakos rozwiazać czy trzeba pozostać przy 3 sztukach?
i niby pomoglo, stad moje pytanie. To co bys sugerowal zeby z tym zrobic? Rzeczywiscie przewody od DS'ow w wersji 10m, bo takie potrzebujemy.. da sie to jakos rozwiazać czy trzeba pozostać przy 3 sztukach?
-
klew
Jeśli dołożyłeś tam rezystor, to wpiąłeś go równolegle do wbudowanego, więc efektywnie daje to połowę mniejszą rezystancję.kkkacper wrote: Mon Feb 10, 2025 11:33 am Taka była moja pierwsza myśl, ale znalazlem ten temat:
Ludzie czasem piszą, że mniejsze rezystory pomagają na problemy z komunikacją z DS'ami.
Jeśli to pomogło u Ciebie to powinno być ok. Ale gwarancji nie daję. Elektronika to nie jest moja mocna strona.
-
kkkacper
jeszcze nic nie zrobilem, najpierw wolalem zapytacklew wrote: Mon Feb 10, 2025 12:28 pmJeśli dołożyłeś tam rezystor, to wpiąłeś go równolegle do wbudowanego, więc efektywnie daje to połowę mniejszą rezystancję.kkkacper wrote: Mon Feb 10, 2025 11:33 am Taka była moja pierwsza myśl, ale znalazlem ten temat:
Ludzie czasem piszą, że mniejsze rezystory pomagają na problemy z komunikacją z DS'ami.
Jeśli to pomogło u Ciebie to powinno być ok. Ale gwarancji nie daję. Elektronika to nie jest moja mocna strona.
UPDATE: dorzucone 2.2k i wszystkie wartości się pokazały..
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Tu masz kalkulator: https://www.digikey.pl/pl/resources/con ... s-resistor
Dobierz rezystor do głównego 4k7 abyś uzyskał około 3k3.
Dobierz rezystor do głównego 4k7 abyś uzyskał około 3k3.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl