Cześć,
chciałbym zrobić system zarządzania energią w domu tzw EMS. W założeniu winno to działać następująco: jeśli produkcja z fotowoltaiki w MEW-01 jest na minus „-„ to znaczy Moc czynna w tym momencie wynosi powiedzmy -2kW i trwa to ok 30min (badam czy nie ma dużego zachmurzenia) to robie zworke przekaźnikiem na pompie ciepła na określonym wejściu - mówiąc jej tym samym, że ma dogrzac CWU i podbić bufor CO o 10 st. Nawet jeśli za chwilę przyjdą chmurki i moc czynna będąca w minusie (czyli wysl do sieci) spadnie poniżej -2KW to pozwalam jej pracować dalej przez kolejne 30min.
Chodzi o to aby nie załączać sprężarki pompy co chwila aby jej nie zarżnąć. Rozmawiałem o tym z producentem PC, Vaillant, który podał mi takie wytyczne aby zadbać o jej kondycję.
Generalnie używając reguł badam moc czynna i sprawdzam czy jest w określonym przedziale i supla załącza i wyłącza przekaźnik. Mam problem z czasem przed i czasem po…jak to zrobić?. Jeśli piszę w sposób niejasny proszę pytać. Z góry dziękuję za wsparcie.
Jeśli nie ma na to gotowych rozwiązań to może to jakoś napisać? Ale w taki sposób abym te czasy mógł zmieniać elastycznie z pozycji wizualizacji.
EMS - system zarządzania energią w domu
-
Generalnie chyba nie będzie trudne ale trzeba by to zrobić żeby sprawdzic:
1. Reakcja na produkcję>2kW-> wykonaj scene A
2. Scena A-> opóźnienie 30min->załącz pompę
3. Reakcja na produkcję <2kW -> wykonaj scenę B
4. Scena B-> opóźnienie 30min-> przerwij Scena A -> wylacz PC
To tak na szybko ... mogą być potrzebne dodatkowe opcje lub mała kombinacja mechaniczna
YoMan
-
W mew-01 elementem wykonawczym jest przekaźnik który może uruchomić tylko regułą a nie scena.
Z tego co rozumiem potrzebuje timer którego triggerem będzie ww przekaźnik sterowany regułą.
I teraz tak:
- reguła odpala przekaźnik (trigger)
- timer (opóźnienie włączenia PC) odlicza 30min
- jeśli trigger w tym czasie się wyłączy to timer stop + reset timera, jeśli trigger znów się pojawi to timer start. To ma działać w pętli.
- jeśli nie będzie chmur i timer osiągnie 30min to kolejny przekaźnik start (trzeba będzie dodać chyba jeszcze jeden)
- ww przekaźnik gdy już się załączy ma mieć opóźnione wyłączenie niezależnie od triggera czyli przekaźnika nr 1
Zastanawiam się czy nie użyć tu jako drugiego przekaźnika czegoś takiego. Bo tak naprawdę potrzebuje opóźnione włączenie i wyłączenie, przy czym opóźnione włączenie zadziała tylko wtedy gdy przez cały czas naliczania czasu (30min) trigger zawsze będzie na 1.
Zerknij proszę na link:
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-cz ... 4293097445
Wtedy niestety tracę możliwość zdalnego bawienia się czasami a wolałbym tego uniknąć.
Z tego co rozumiem potrzebuje timer którego triggerem będzie ww przekaźnik sterowany regułą.
I teraz tak:
- reguła odpala przekaźnik (trigger)
- timer (opóźnienie włączenia PC) odlicza 30min
- jeśli trigger w tym czasie się wyłączy to timer stop + reset timera, jeśli trigger znów się pojawi to timer start. To ma działać w pętli.
- jeśli nie będzie chmur i timer osiągnie 30min to kolejny przekaźnik start (trzeba będzie dodać chyba jeszcze jeden)
- ww przekaźnik gdy już się załączy ma mieć opóźnione wyłączenie niezależnie od triggera czyli przekaźnika nr 1
Zastanawiam się czy nie użyć tu jako drugiego przekaźnika czegoś takiego. Bo tak naprawdę potrzebuje opóźnione włączenie i wyłączenie, przy czym opóźnione włączenie zadziała tylko wtedy gdy przez cały czas naliczania czasu (30min) trigger zawsze będzie na 1.
Zerknij proszę na link:
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-cz ... 4293097445
Wtedy niestety tracę możliwość zdalnego bawienia się czasami a wolałbym tego uniknąć.
-
Nie wiem o czym rozmawiamy bo mew nie ma przekaźnika. Pomyliłeś jakieś urządzenia.
Każdy przekaźnik w supli mozesz uruchomić Scena, harmonogramem lub reakcja
Każdy przekaźnik w supli mozesz uruchomić Scena, harmonogramem lub reakcja
YoMan