licznik wody wmbus

maxio2011

Cześć czy w temacie coś się zmieniło...instalację miałem na dongle wszystko śmigało aż przyszedł czas wymiany po 5 latach licznika na wodę. Model ten sam izar powinien być odczyt na 868 , ponieważ nie mógł się skomunikować wykasowałem starą instalację zaczynając od nową według poradnika viewtopic.php?t=8550&start=100 tego wątku i przy instalacji wmbus pluje błędami ?

Ktoś coś albo ewentualnie jest może inna alternatywa odczytu jak zainstalował to z 3 lata temu tak nie dotykałem :)
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

maxio2011 wrote: Tue Feb 18, 2025 10:32 am Cześć czy w temacie coś się zmieniło...instalację miałem na dongle wszystko śmigało aż przyszedł czas wymiany po 5 latach licznika na wodę. Model ten sam izar powinien być odczyt na 868 , ponieważ nie mógł się skomunikować wykasowałem starą instalację zaczynając od nową według poradnika viewtopic.php?t=8550&start=100 tego wątku i przy instalacji wmbus pluje błędami ?

Ktoś coś albo ewentualnie jest może inna alternatywa odczytu jak zainstalował to z 3 lata temu tak nie dotykałem :)
Wrocław wymienia takie liczniki na takie same, ale z inną nakładką radiową - zamiast "meter bus" jest LoRa. U mnie jakiś czas temu wymienili i odczytów też już nie mam. Na razie nie sprawdzałem, czy LoRę da się jakoś odczytać (pewnie wszystko zależy od tego czy i jak szyfrują dane).

Także sprawdź u siebie jaką masz nakładkę.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
maxio2011

dokładnie mam ten model
Moduł radiowy Izar RC 868 I R4 do wodomierzy Diehl

jaki poprzednio był ciężko stwierdzić nie udało się zrobić foto:)

Return to “Pomoc”