Ostrzeżenie o urządzeniach nieznanego pochodzenia.

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak pewnie zauważyliście coraz częściej trafiamy na urządzenia DIY z wgraną Suplą, które nie są bezpieczne dla użytkownika, a które ktoś sprzedaje jako pełnoprawny produkt. Dopiero co można było na Allegro kupić termostat zrobiony na Gosundzie, który miał DS-y wyprowadzone poza obudowę. Pół biedy jeśli ktoś robi taką przeróbkę świadomie na własne potrzeby, a co innego jeśli próbuje to sprzedać nieświadomemu klientowi. Dlatego rozważamy wprowadzenie ostrzeżeń dla użytkowników, którzy dodają sprzęt DIY do swoich kont za pomocą uzupełniającej informacji w wiadomości email, która jest wysyłana do właściciela konta tuż po dodaniu urządzenia. Propozycja komunikatu poniżej. Chętnie poznamy Waszą opinię w tej materii. Może macie jakieś pomysły jak ten komunikat ulepszyć.

Temat:
Uwaga! Dodano urządzenie potencjalnie niebezpieczne.

Treść:
Uwaga! Urządzenie nieznanego pochodzenia, które może być niebezpieczne.
Jeśli nie zostało zbudowane lub zmodyfikowane przez Ciebie, zażądaj od sprzedawcy deklaracji zgodności z przepisami Twojego kraju. W przypadku Unii Europejskiej zażądaj deklaracji zgodności CE oraz NIS2. Pamiętaj:

* W przypadku urządzeń importowanych do krajów Unii Europejskiej za zgodność z normami odpowiada podmiot importujący, a nie producent pochodzący spoza granic wspólnoty.

* Każda najmniejsza modyfikacja włącznie ze zmianą oprogramowania znosi dotychczasowe deklaracje i przenosi odpowiedzialność z producenta/importera na autora modyfikacji w tym zobowiązania gwarancyjne.

* Na rynku można spotkać zmodyfikowane urządzenia ze zmienionym oprogramowaniem w tym z wgraną Suplą, które pomimo zapewnień sprzedawców nie spełniają norm, a te zasilane napięciem powyżej 24V mogą zagrażać Twojemu bezpieczeństwu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu.

* Zmodyfikowane urządzenia nie posiadają dostępu do aktualizacji oprogramowania oraz wsparcia producenta.

W mailu ta treść będzie w czerwonej ramce.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
myszektbg

Zmień kolor czcionki bo nie widać bez podświetlenia tych komunikatów - ja nie widzę :)
Czyli będzie się to wyświetlało przy każdym innym urządzeniu niż oryginał Zamela ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Przy każdym DIY.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
piksiak

A po czym poznać, że takie urządzenie jest bezpieczne albo nie?
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Ja bym jeszcze dodał informację o braku wsparcia takiego urządzenia np. przez automatyczne aktualizacje (zazwyczaj mają jakiś swój soft) i Społeczności na Forum.
Dodatkowo proponuję akcję zgłaszania takich urządzeń jako niebezpieczne (np. grożące porażeniem prądem) na popularnych portalach aukcyjnych (jak np. tutaj viewtopic.php?p=198674#p198674). Osobiście zgłaszam takie aukcje, jeśli tylko na nie trafię.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Sama idea OK.
Jak dla mnie komunikat nieco za długi ... podobno według badań przeciętny czas "uwagi" to 8 sekund. Nie wiem jak zamierzacie to "ułożyć" graficznie ale żeby to nie było okienko jak ze zgodami licencyjnymi, których nikt nie czyta (a mogłaby być tam zgoda na oddanie nerki i tak każdy by kliknął). Najważniejsza pierwsza linijka
YoMan

piksiak wrote: Fri Feb 21, 2025 10:13 am A po czym poznać, że takie urządzenie jest bezpieczne albo nie?
Żartujesz? Masz sporo przykładów na Forum. Jeśli producent nie przewidział podłączenia czujników zewnętrznych (np. Sonoff Basic), to jest to urządzenie potencjalnie niebezpieczne. Nie przeszło testów, badań, nie posiada certyfikacji itp. Inicjatywa z komunikatem jak najbardziej słuszna i potrzebna.

EDIT: Spójrz na to, co podlinkowałem powyżej viewtopic.php?p=198674#p198674. Podłączyłbyś coś takiego u siebie?
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
piksiak

Zibi_007 wrote: Fri Feb 21, 2025 10:23 am
piksiak wrote: Fri Feb 21, 2025 10:13 am A po czym poznać, że takie urządzenie jest bezpieczne albo nie?
Żartujesz? Masz sporo przykładów na Forum. Jeśli producent nie przewidział podłączenia czujników zewnętrznych (np. Sonoff Basic), to jest to urządzenie potencjalnie niebezpieczne. Nie przeszło testów, badań, nie posiada certyfikacji itp. Inicjatywa z komunikatem jak najbardziej słuszna i potrzebna.

EDIT: Spójrz na to, co podlinkowałem powyżej viewtopic.php?p=198674#p198674. Podłączyłbyś coś takiego u siebie?
Ja się pytam poważnie! Mam np. WS-03H1, ma wyjście (gniazdo) na termometr - to jest bezpieczny czy nie? Słowo - nie kumam elektryki i tych jakiś izolacji :(

I słowo daję, że bym podłączył jakbym kupił na allegro bo pewnie nie zdaję sobie sprawy z zagrożenia jak 101% społeczeństwa :(
Zibi_007

piksiak wrote: Fri Feb 21, 2025 10:28 am
Zibi_007 wrote: Fri Feb 21, 2025 10:23 am

Ja się pytam poważnie! Mam np. WS-03H1, ma wyjście (gniazdo) na termometr - to jest bezpieczny czy nie? Słowo - nie kumam elektryki i tych jakiś izolacji :(

I słowo daję, że bym podłączył jakbym kupił na allegro bo pewnie nie zdaję sobie sprawy z zagrożenia jak 101% społeczeństwa :(
Czytałeś, co napisałem? U Ciebie producent przewidział podłączenie zewnętrznego czujnika (nawet sprzedaje dedykowany), więc tu problemu nie ma.
piksiak

Dlatego zadałem pytanie jak to rozpoznać, bo przecież nie po tym, że jest gniazdo dedykowane :( Ale spoko, już nie drążę.

Return to “Ogólna dyskusja”