Warunkowa dezaktywacja przełącznika

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Kazik09

Cześć,
Używam Supli do sterowania trzema stycznikami w rozdzielnicy, które przełączają mi wybrany obwód (podlewanie lub pralka-zmywarka lub klima) na zasilanie z falownika off-grid. Aby nie załączyć jednocześnie dwóch lub trzech obwodów (żeby nie przekroczyć dopuszczalnej mocy wyjściowej falownika 3,6kW) zrobiłem na wirtualnych przekaźnikach i scenach coś w rodzaju interlocka (włączenie jednego obwodu powoduje wyłączenie dwóch pozostałych).
Wszystko fajnie działa, ale kombinuję jeszcze jak zrobić jakieś zabezpieczenie przed przypadkowym przełączeniem lub wyłączeniem obwodu w czasie pracy urządzenia.
Na razie wykombinowałem wizualne ostrzeżenie tj. na wyjściu falownika podłączyłem suplowy miernik mocy czynnej, który poprzez krańcówkę w aplikacji wskazuje użytkownikowi czy urządzenie pracuje (jeśli moc pobierana jest większa niż 10W ikona ma kolor czerwony, gdy urządzenie skończy prace, moc pobierana spada poniżej 10W to krańcówka zmienia kolor na zielony, i wtedy wiadomo, że można bezpiecznie przełączyć lub wyłączyć używany obwód).
Teraz przydałoby się udostępnić ten system rodzinie i trochę się obawiam czy będą pamiętać co i kiedy można przełączyć. Bezpieczniejsza byłaby możliwość jakiejś dezaktywacji wybranego przełącznika (np. tak jak w aplikacji na telefonie przy braku połączenia modułu z siecią) do czasu spełnienia warunku spadku pobieranej mocy, czy da się to jakoś ogarnąć w Supli albo w skryptach?
malarz
Been thanked: 2 times

Wg nazwy pasuje funkcja setStateOnlineAndNotAvailable
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... .cpp#L1393

Ale w grudniu jej działanie niczym nie różniło się od setStateOffline
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... .cpp#L1377

W ostatnim wydaniu device @klew przy tym zmieniał kilka linii, ale nie wiem (nie patrzyłem) czy zmiany dotyczyły też clouda i aplikacji. Zawsze możesz użyć setStateOffline dla konkretnych przekaźników.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Online and not available wygląda podobnie jak offline, tylko będzie dodatkowy komunikat o tym stanie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Kazik09

Dzięki za odzew, ale podpowiedzcie jeszcze jak i gdzie użyć polecenia setStateOffline
Ja początkujący jestem :shock:
W skryptach mogę tylko ustawić warunek dla mocy i ustawić akcję "włącz/wyłącz/przełącz" dla danego przełącznika
malarz
Been thanked: 2 times

Kazik09 wrote: Sat Mar 15, 2025 12:05 pm Dzięki za odzew, ale podpowiedzcie jeszcze jak i gdzie użyć polecenia setStateOffline
Ja początkujący jestem :shock:
W skryptach mogę tylko ustawić warunek dla mocy i ustawić akcję "włącz/wyłącz/przełącz" dla danego przełącznika
Myślałem, że piszesz własny soft korzystając z SuplaDevice. W skryptach się nie poruszam i nie wiem czy tam jest coś takiego.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Tego w żaden sposób z poziomu serwera nie zablokujesz.
Musiałbyś własny soft na urządzenie przygotować, który będzie blokował próbę wyłączenia
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Kazik09

Rozumiem, dzięki za info
Czyli pozostaje mi tylko solidne przeszkolenie rodziny z obsługi sterowania
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Kazik09 wrote: Sat Mar 15, 2025 12:43 pm Rozumiem, dzięki za info
Czyli pozostaje mi tylko solidne przeszkolenie rodziny z obsługi sterowania
Na twoim poziomie zaawansowania polecilbym płytkę z 4 przekaźnikami NO/NC I takiego interlocka zmajstrował mechanicznie. Masz priorytetyzacje kaskadową i włączenie przekaznika wyżej w hierarchii powoduje odcięcie zasilania nizej.
YoMan

Wykombinowałem inne "sprzętowe" rozwiązanie 8-)
Cewkę każdego z trzech styczników podepnę pod przekaźnik oddzielnego ESP Wemos D1 mini, a zasilanie 5V każdego ESP podepnę na trzy przekaźniki z kolejnego ESP trzykanałowego. Teraz mogę zrobić reakcję, że po włączeniu danego obwodu (np. stycznika nr2) pozostałe dwa ESP (stycznik nr1 i 3) będą miały odłączone zasilanie 5V i wtedy w aplikacji te dwa przełączniki będą w trybie offline. W ten sposób uzyskam brak możliwości uruchomienia pozostałych dwóch styczników do czasu wyłączenia tego aktywnego.
Wyłączenie aktywnego obwodu przywróci zasilanie 5V pozostałych dwóch ESP i wtedy znowu będą one dostępne w aplikacji.
Trochę to zagmatwane ale na poziomie zwykłego użytkownika do ogarnięcia.
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Możesz tez zrobić na przekaźnikach no-com-nc, zasilasz pierwszego przekaźnika ( styk NC ) kolejny przekaźnik ( do styku COM ) ..

Nawet jak ktoś załączy przekaźnik nr 2 a będzie włączony nr 1 to prąd nie popłynie do czasu wyłączenia przekaźnika nr 1

Return to “Pomysły i koncepcje”