Komunikacja z bramką (Telnet) [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Bramka urosła już do sporych rozmiarów - zarówno w kontekście ilości kodu, jak i dodanych urządzeń. To powoduje, że pojawia się coraz większa potrzeba testowania różnych opcji/ustawień oraz indywidualizacji parametrów poszczególnych urządzeń - nie da się tego dłużej kontrolować wyłącznie przez zmiany w kodzie.
W związku z powyższym narodził się pomysł rozszerzenia interaktywnej komunikacji z bramką - najpierw chciałem to uzyskać rozbudowując opcje WebInterface, gdzie zdążyłem już dodać kilka przydatnych funkcji, jak np. NWK-SCAN czy TIMEOUT dla sleeping devices. Porzuciłem jednak ten pomysł z uwagi na ograniczenia WebInterface i doszedłem do wniosku, że połączę to z pomysłem narzędzia do testowania głowic - poniżej szczegóły nowej funkcji:
  • po połączeniu z serwerem Supla i uruchomieniu stosu Zigbee bramka aktywuje serwer Telnetu IP:23, do którego można się zalogować, np. przy pomocy bardzo popularnego PuTTY,
  • to jest naprawdę bardzo prosty serwer, więc nie oczekujcie wodotrysków w stylu przewijanie listy poprzednich rozkazów itp.,
  • składnia poleceń jest prosta: rozkaz param_1 param_2....
  • parametry to po prostu wartości - więc serwer oczekuje konkretnej liczby i kolejności parametrów,
  • przykładowe polecenie open-network 120 - nastąpi otwarcie sieci bramki na 120 sekund,
  • lista poleceń z objaśnieniami - poniżej - wielkość liter nie ma znaczenia:
    • open-network time(seconds), w przypadku braku parametru time przyjęte zostaje 180 sekund,
    • list-devices - wyświetla wszystkie rekordy z tabeli Z2SDevices, przydatne m.in. do ustalenia numeru kanału danego urządzenia,
    • remove-channel channel_id - usuwa kanał Supla o podanym numerze (analogicznie jak funkcja w WebInterface),
    • update-timeout channel_id timeout(h) - ustawia timeout dla SED w h (analogicznie jak funkcja w WebInterface),
    • reset-zigbee-stack,
    • nwk-scan - wyświetla wszystkie dane skanowania + uaktualnia RSSI urządzeń,
    • read-attribute channel_id cluster_id attribute_id - odczytuje wartość atrybutu na podanym klastrze - więcej poniżej,
    • configure-reporting channel_id cluster_id attribute_id attribute_type min_interval max_interval delta - konfiguruje cykliczne raportowanie atrybutu - więcej poniżej,
    • device-discovery channel_id - działa podobnie do skanera, ale niestety z ograniczoną funkcjonalnością,
    • write-attribute channel_id cluster_id attribute_id attribute_type attribute_size value - zapisuje wartość atrybutu w urządzeniu Zigbee - wiecej poniżej,
    • custom-cmd channel_id cluster_id command_id data_type data_size value - wysyła rozkaz do urządzenia Zigbee - więcej poniżej.
UWAGA Rozkazy read/write/configure/cmd zadziałają w przypadku urządzeń SED tylko w bardzo krótkim oknie czasowym od ich przebudzenia - najlepiej wpisać sobie treść rozkazu w terminal, obudzić urządzenie szpilką lub przyciskiem i wtedy wcisnąć ENTER.
read-attribute channel_id cluster_id attribute_id :
  • channel_id - wartość odczytujemy z Supla Cloud lub z polecenia list-devices,
  • cluster_id - wpisujemy wartość liczbową (w systemie dziesiętnym lub poprzedzoną "0x" w heksadecymalnym), można też skorzystać z predefiniowanych skrótów:
    • ONOFF, EM, SM, POWER, COLOR, TEMP, HUMI, PRESSURE, IAS, LEVEL, POLL
  • attribute_id - wpisujemy numer atrybutu do odczytania - odsyłam do dokumentacji Zigbee lub proszę pytać ;)
przykład:
read-attribute 0 ONOFF 0
- odczyta nam stan gniazdka ON/OFF urządzenia przypisanego do kanału 0.
configure-reporting channel_id cluster_id attribute_id attribute_type min_interval max_interval delta:
  • cluster_id - wpisujemy wartość liczbową (w systemie dziesiętnym lub poprzedzoną "0x" w heksadecymalnym), można też skorzystać z predefiniowanych skrótów - j.w.,
  • attribute_id - numer atrybutu - j.w.,
  • attribute_type - typ atrybutu -wpisujemy wartość liczbową (w systemie dziesiętnym lub poprzedzoną "0x" w heksadecymalnym) lub można skorzystać z predefiniowanych skrótów:
    • BOOL, U8, U16, S8, S16, ENUM8, ENUM16, 8BITMAP, 16BITMAP, ARRAY, SET
  • min_interval - ta nazwa jest nieco myląca - to jest najkrótszy czas, po którym urządzenie ma zaraportować informację, czyli jeżeli wpiszemy tam, np. 0x0E10 to urządzenie nie wyśle raportu częściej niż co 1 godzinę,
  • max_interval - a to jest najdłuższy czas do raportu (również w sekundach) - tutaj powinniśmy podawać wartość odstępu czasowego, po którym urządzenie obowiązkowo wysyła raport, nawet jeżeli nic się nie zmieniło,
  • delta - wielkość zmiany atrybutu, która wywoła raport,

Zachęcam do testowania swoich czujników otwarcia:

configure-reporting my_channel IAS 0x2 16BITMAP 0 my_time_to_report_in_seconds 1
write-attribute channel_id cluster_id attribute_id attribute_type attribute_size value:
  • cluster_id - wpisujemy wartość liczbową (w systemie dziesiętnym lub poprzedzoną "0x" w heksadecymalnym) lub można skorzystać z predefiniowanych skrótów - j.w.,
  • attribute_type - typ atrybutu -wpisujemy wartość liczbową (w systemie dziesiętnym lub poprzedzoną "0x" w heksadecymalnym), można też skorzystać z predefiniowanych skrótów - j.w.,
  • attribute_size - najczęściej 1,2 lub 4 bajty,
  • wartość do zapisania - podajemy ją w systemie dziesiętnym lub poprzedzoną "0x" w heksadecymalnym

Taka propozycja testu dla ciekawych:

gniazdko Tuya write-attribute my_channel onoff 0x8002 enum8 1 my_value, gdzie
    my_value = 0 = POWER_OFF_ON_STARTUP,
    1 = POWER_ON_ON_STARTUP,
    2 = POWER_RESTORE_ON_STARTUP

albo
    włącznik Tuya: write-attribute my_channel onoff 0x5000 enum8 1 my_value, gdzie
    my_value = 0 = BACKLIGHT_OFF,
    1 = BACKLIGHT_ON
Last edited by vajera on Wed May 28, 2025 5:49 am, edited 18 times in total.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Ja myślałem do podglądu użyć tego:
https://github.com/arcao/Syslog

i odbierać sobie np. do Seq

Bo np. przycisk 4x3 niby działa, ale czasem brama dostaje zmianę stanu 2x mimo debounce na 1500 sec - bo tak przychodzi z Zigbee jakimś cudem.
vajera

[email protected] wrote: Mon Mar 17, 2025 12:50 pm Ja myślałem do podglądu użyć tego:

Bo np. przycisk 4x3 niby działa, ale czasem brama dostaje zmianę stanu 2x mimo debounce na 1500 sec - bo tak przychodzi z Zigbee jakimś cudem.
Ja już mam zaimplementowany TELNET + kilkanaście działających rozkazów, ale każdy pomysł do przemyślenia.
EDIT To moje rozwiązanie bardziej służy do wysyłania poleceń do bramki w czasie pracy, samo logowanie odpowiedzi nadal w dużej mierze zostaje przez serial chociaż część danych już leci równolegle na terminal.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

vajera wrote: Mon Mar 17, 2025 1:03 pm
[email protected] wrote: Mon Mar 17, 2025 12:50 pm Ja myślałem do podglądu użyć tego:

Ja już mam zaimplementowany TELNET + kilkanaście działających rozkazów, ale każdy pomysł do przemyślenia.
EDIT To moje rozwiązanie bardziej służy do wysyłania poleceń do bramki w czasie pracy, samo logowanie odpowiedzi nadal w dużej mierze zostaje przez serial chociaż część danych już leci równolegle na terminal.
Wiem wiem, dlatego o tym pisze, bo logi logami i można by je wypluwać w eter i podglądać a sterowanie tak jak piszesz
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Mon Mar 17, 2025 11:53 am Bramka urosła już do sporych rozmiarów - zarówno w kontekście ilości kodu, jak i dodanych urządzeń. To powoduje, że pojawia się coraz większa potrzeba testowania różnych opcji/ustawień oraz indywidualizacji parametrów poszczególnych urządzeń - nie da się tego dłużej kontrolować wyłącznie przez zmiany w kodzie.
W związku z powyższym narodził się pomysł rozszerzenia interaktywnej komunikacji z bramką - najpierw chciałem to uzyskać rozbudowując opcje WebInterface, gdzie zdążyłem już dodać kilka przydatnych funkcji, jak np. NWK-SCAN czy TIMEOUT dla sleeping devices. Porzuciłem jednak ten pomysł z uwagi na ograniczenia WebInterface i doszedłem do wniosku, że połączę to z pomysłem narzędzia do testowania głowic - poniżej szczegóły nowej funkcji:
  • po połączeniu z serwerem Supla i uruchomieniu stosu Zigbee bramka aktywuje serwer Telnetu IP:23, do którego można się zalogować, np. przy pomocy bardzo popularnego PuTTY,
  • to jest naprawdę bardzo prosty serwer, więc nie oczekujcie wodotrysków w stylu przewijanie listy poprzednich rozkazów itp.,
  • składnia poleceń jest prosta: rozkaz param_1 param_2....
  • parametry to po prostu wartości - więc serwer oczekuje konkretnej liczby i kolejności parametrów,
  • przykładowe polecenie open-network 120 - nastąpi otwarcie sieci bramki na 120 sekund,
  • lista poleceń z objaśnieniami - poniżej - wielkość liter nie ma znaczenia:
    • open-network time(seconds), w przypadku braku parametru time przyjęte zostaje 180 sekund,
    • list-devices - wyświetla wszystkie rekordy z tabeli Z2SDevices, przydatne m.in. do ustalenia numeru kanału danego urządzenia,
    • remove-channel channel_id - usuwa kanał Supla o podanym numerze (analogicznie jak funkcja w WebInterface),
    • update-timeout channel_id timeout(h) - ustawia timeout dla SED w h (analogicznie jak funkcja w WebInterface),
    • reset-zigbee-stack,
    • nwk-scan - wyświetla wszystkie dane skanowania + uaktualnia RSSI urządzeń,
    • read-attribute channel_id cluster_id attribute_id - odczytuje wartość atrybutu na podanym klastrze - więcej poniżej,
    • configure-reporting channel_id cluster_id attribute_id attribute_type min_interval max_interval delta - konfiguruje cykliczne raportowanie atrybutu - więcej poniżej,
    • device-discovery channel_id - działa podobnie do skanera, ale niestety z ograniczoną funkcjonalnością,
    • write-attribute channel_id cluster_id attribute_id attribute_type attribute_size value - zapisuje wartość atrybutu w urządzeniu Zigbee - wiecej poniżej,
    • custom-cmd channel_id cluster_id command_id data_type data_size value - wysyła rozkaz do urządzenia Zigbee - więcej poniżej.
UWAGA Rozkazy read/write/configure/cmd zadziałają w przypadku urządzeń SED tylko w bardzo krótkim oknie czasowym od ich przebudzenia - najlepiej wpisać sobie treść rozkazu w terminal, obudzić urządzenie szpilką lub przyciskiem i wtedy wcisnąć ENTER.
read-attribute channel_id cluster_id attribute_id :
  • cluster_id - wpisujemy wartość liczbową w systemie heksadecymalnym (nie trzeba poprzedzać "0x") lub można skorzystać z predefiniowanych skrótów:
    • ONOFF, EM, SM, POWER, COLOR, TEMP, HUMI, PRESSURE, IAS, LEVEL, POLL
  • attribute_id - wpisujemy numer atrybutu do odczytania - odsyłam do dokumentacji Zigbee lub proszę pytać ;)
przykład:
read-attribute 0 ONOFF 0
- odczyta nam stan gniazdka ON/OFF urządzenia przypisanego do kanału 0.
configure-reporting channel_id cluster_id attribute_id attribute_type min_interval max_interval delta:
  • cluster_id - wpisujemy wartość liczbową w systemie heksadecymalnym (nie trzeba poprzedzać "0x") lub można skorzystać z predefiniowanych skrótów - j.w.,
  • attribute_type - typ atrybutu -wpisujemy wartość liczbową w systemie heksadecymalnym (nie trzeba poprzedzać "0x") lub można skorzystać z predefiniowanych skrótów:
    • BOOL, U8, U16, S8, S16, ENUM8, ENUM16, 8BITMAP, 16BITMAP, ARRAY, SET
  • min_interval - ta nazwa jest nieco myląca - to jest najkrótszy czas, po którym urządzenie ma zaraportować informację, czyli jeżeli wpiszemy tam, np. 0x0E10 to urządzenie nie wyśle raportu częściej niż co 1 godzinę,
  • max_interval - a to jest najdłuższy czas do raportu (również w sekundach) - tutaj powinniśmy podawać wartość odstępu czasowego, po którym urządzenie obowiązkowo wysyła raport, nawet jeżeli nic się nie zmieniło,
  • delta - wielkość zmiany atrybutu, która wywoła raport,

Zachęcam do testowania swoich czujników otwarcia:

configure-reporting my_channel IAS 0x2 16BITMAP 0 my_time_to_report_in_seconds_in_hex 1
write-attribute channel_id cluster_id attribute_id attribute_type attribute_size value:
  • cluster_id - wpisujemy wartość liczbową w systemie heksadecymalnym (nie trzeba poprzedzać "0x") lub można skorzystać z predefiniowanych skrótów - j.w.,
  • attribute_type - typ atrybutu -wpisujemy wartość liczbową w systemie heksadecymalnym (nie trzeba poprzedzać "0x") lub można skorzystać z predefiniowanych skrótów - j.w.,
  • attribute_size - najczęściej 1,2 lub 4 bajty,
  • wartość do zapisania - podajemy ją w formacie hexadecymalnym

Taka propozycja testu dla ciekawych:

gniazdko Tuya write-attribute my_channel onoff 0x8002 enum8 1 my_value, gdzie my_value = 0 = POWER_OFF_ON_STARTUP, 1 = POWER_ON_ON_STARTUP, 2 = POWER_RESTORE_ON_STARTUP

albo
    włącznik Tuya: write-attribute my_channel onoff 0x5000 enum8 1 my_value, gdzie my_value = 0 = BACKLIGHT_OFF, 1 = BACKLIGHT_ON
Ok, napiszę coś, bo widzę, że feedback taki sobie.
Po pierwsze. Soft (6.0. i 6.0.1) w wersji 8M i logami (merged) powoduje dziwne zachowanie bramki wgranej na C6 N16. Bramka nie chce się zgłosić pod webinterfeace podczas normalnej pracy i ma problem z parowaniem urządzeń. Wgranie na C6 N16 wersji 4M (bez OTA) rozwiązuje problem. Nie wiem, jak pliki z aktualizacjami, bo wgrywałem tylko wersje "merged". Może w ich przypadku jest OK (do sprawdzenia).
Co do Telnetu. Wpisywałem polecenia po kolei i wydają się działać. Sprawdzałem reakcje zarówno w oknie PuTTY, jak i w monitorze seriala.
Wszystko wydaje się działać doskonale. Wyświetla i raportuje wg oczekiwań. Raz tylko zauważyłem, że rozłączyło mnie z Telnetem, ale to może była moja wina. Skakałem między oknami i miałem dłuższe przerwy. To na razie tyle. Czekam na testy głowic, jeśli to miało do tego służyć, to jestem gotowy :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera

Zibi_007 wrote: Mon Mar 17, 2025 7:34 pm Ok, napiszę coś, bo widzę, że feedback taki sobie.
Po pierwsze. Soft (6.0. i 6.0.1) w wersji 8M i logami (merged) powoduje dziwne zachowanie bramki wgranej na C6 N16. Bramka nie chce się zgłosić pod webinterfeace podczas normalnej pracy i ma problem z parowaniem urządzeń. Wgranie na C6 N16 wersji 4M (bez OTA) rozwiązuje problem. Nie wiem, jak pliki z aktualizacjami, bo wgrywałem tylko wersje "merged". Może w ich przypadku jest OK (do sprawdzenia).
Co do Telnetu. Wpisywałem polecenia po kolei i wydają się działać. Sprawdzałem reakcje zarówno w oknie PuTTY, jak i w monitorze seriala.
Wszystko wydaje się działać doskonale. Wyświetla i raportuje wg oczekiwań. Raz tylko zauważyłem, że rozłączyło mnie z Telnetem, ale to może była moja wina. Skakałem między oknami i miałem dłuższe przerwy. To na razie tyle. Czekam na testy głowic, jeśli to miało do tego służyć, to jestem gotowy :)
Dzięki, na Ciebie zawsze można liczyć ;) Nie oczekiwałem wielkiego feedbacku od razu - tak naprawdę ta funkcjonalność musi dopiero znaleźć swoją przestrzeń, ale mam nadzieję, że z czasem coraz więcej osób zacznie ją wykorzystywać. Będę na bieżąco wrzucał ciekawe przykłady różnych modyfikacji do przetestowania - zwłaszcza w kontekście nowych/nietypowych urządzeń, RGBW, głowic TRV itd.

W temacie problemów z wersją 8MB to zacząłem się zastanawiać czy WebInterface+Telnet to nie jest trochę za dużo jak to C6, ale z drugiej strony dlaczego w takim razie wersja 4M nie sprawia problemów? W obu przypadkach pracuje httpUpdate bo nie chciało mi się tego rozdzielać, więc nie tędy droga. U siebie nie zaobserwowałem takich problemów, ale jak wciąż kompiluje i wgrywam nowy kod, więc może dlatego.

Gdybyś miał czas i ochotę to spróbuj może samodzielnie skompilować wersję 8MB i zweryfikować występowanie tego problemu?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
slawek

Zibi_007 wrote: Mon Mar 17, 2025 7:34 pm
Po pierwsze. Soft (6.0. i 6.0.1) w wersji 8M i logami (merged) powoduje dziwne zachowanie bramki wgranej na C6 N16. Bramka nie chce się zgłosić pod webinterfeace podczas normalnej pracy i ma problem z parowaniem urządzeń. Wgranie na C6 N16 wersji 4M (bez OTA) rozwiązuje problem. Nie wiem, jak pliki z aktualizacjami, bo wgrywałem tylko wersje "merged".
Wgrałem dziś wersję .bin 0.6.0 8M "merged" z logami na 3 szt C6 N16 i wszystkie działają normalnie i zgłaszają się normalnie, następnie zaktualizowałem je do 0.6.01 i też jest OK, więc problem musi być gdzieś indziej...
P.S. Wgrywałem flaszerem Tasmota.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Zibi_007

slawek wrote: Mon Mar 17, 2025 9:48 pm
Zibi_007 wrote: Mon Mar 17, 2025 7:34 pm
Po pierwsze. Soft (6.0. i 6.0.1) w wersji 8M i logami (merged) powoduje dziwne zachowanie bramki wgranej na C6 N16. Bramka nie chce się zgłosić pod webinterfeace podczas normalnej pracy i ma problem z parowaniem urządzeń. Wgranie na C6 N16 wersji 4M (bez OTA) rozwiązuje problem. Nie wiem, jak pliki z aktualizacjami, bo wgrywałem tylko wersje "merged".
Wgrałem dziś wersję .bin 0.6.0 8M "merged" z logami na 3 szt C6 N16 i wszystkie działają normalnie i zgłaszają się normalnie, następnie zaktualizowałem je do 0.6.01 i też jest OK, więc problem musi być gdzieś indziej...
P.S. Wgrywałem flaszerem Tasmota.
A sprawdzałeś, czy podczas normalnej pracy możesz wejść na bramkę po jej IP. Ja tutaj głównie miałem problem. Teraz wziąłem kolejne N16 i mam dokładnie to samo. Natomiast zrobiłem jeszcze inaczej. Najpierw wgrałem 6.0, a potem zaktualizowałem (ręcznie od adresu 0x10000) softem 6.0.01. No i zaczęło normalnie chodzić. Znowu cofnąłem się do wersji 6.0 i znowu "zonk" (nie idzie wejść po IP, Telnet też nie chce się połączyć). Wgrana wersja 4M czy to w wersji 6.0, czy 6.0.01. działa normalnie.

Jak sobie sam skompilowałem (po dograniu bibliotek Telnetu), to też jest OK. Reasumując: u mnie problem sprawia N8 logs OTA w wersji 0.6.01. merged ściągniętej z serwera.

@vajera - może problem jest tylko na moich C6 N16. Jeśli u innych działa, to nie ma co drążyć.

EDIT: Chyba namierzyłem problem. Wersja 6.0.0 nie wchodzi mi na webinterfeace i nie łączy się z Telnetem do momentu dodania jakiegokolwiek urządzenia do bramki. A pierwsze urządzenie (akurat przycisk-kółko) dodaje się wyjątkowo długo (i produkuje sporo logów). Później już jest wszystko normalnie. Co ciekawe wersja na N4 nie stroi takich fochów ;-) W każdym razie już u mnie działa wersja od @vajera N8 OTA logs z zastrzeżeniem jak wyżej. Wiem, że pomiędzy 6.0.0 a 6.0.01 zmianie uległy tylko trzy linijki, ale może się coś inaczej skompilowało...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

vajera wrote: Mon Mar 17, 2025 8:50 pm
Zibi_007 wrote: Mon Mar 17, 2025 7:34 pm Ok, napiszę coś, bo widzę, że feedback taki sobie.
Dzięki, na Ciebie zawsze można liczyć ;) Nie oczekiwałem wielkiego feedbacku od razu - tak naprawdę ta funkcjonalność musi dopiero znaleźć swoją przestrzeń, ale mam nadzieję, że z czasem coraz więcej osób zacznie ją wykorzystywać. Będę na bieżąco wrzucał ciekawe przykłady różnych modyfikacji do przetestowania - zwłaszcza w kontekście nowych/nietypowych urządzeń, RGBW, głowic TRV itd.

W temacie problemów z wersją 8MB to zacząłem się zastanawiać czy WebInterface+Telnet to nie jest trochę za dużo jak to C6, ale z drugiej strony dlaczego w takim razie wersja 4M nie sprawia problemów? W obu przypadkach pracuje httpUpdate bo nie chciało mi się tego rozdzielać, więc nie tędy droga. U siebie nie zaobserwowałem takich problemów, ale jak wciąż kompiluje i wgrywam nowy kod, więc może dlatego.

Gdybyś miał czas i ochotę to spróbuj może samodzielnie skompilować wersję 8MB i zweryfikować występowanie tego problemu?
OK, odpowiedziałem wyżej, nie ma już raczej co szukać dalej. Jeśli problem będzie mi się powtarzał na kolejnych wersjach, to dam znać.

Ważne, że mi już działa na wszystkim (sprawdziłem też N4, 8, xiao i mini). Mam i RGBW i głowice TRV, więc jak coś się ruszy w temacie, to będzie gotowe pole do popisu ;-)
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Witam, sorry może głupie pytanie, ale jak wklepujecie te komendy do Putty?
Ja kopiuję przykładowe polecenie i próbuję je wkleić Ctrl + V i nic nie widzę.

Return to “Bramka ZigBee”