Sonoff SV - zanikanie zasilania/samoistne wyłączanie się modułu

konro215

Mam problem z samoistnym wyłączaniem się modułu sonoff SV i następuje to losowo w różnych odstępach czasowych, raz dłużej działa i się wyłączy a raz krócej. Gdy taka sytuacja nastąpi, to na płytce dioda nie świeci, jest po prostu martwa. Zasilanie (zasilacz 5V) mam podłączone do wyłącznika nadprądowego i przełączenie Off/On nie wzbudza modułu, dopiero odpięcie jednego z przewodów od płytki i ponowne podłączenie uaktywnia moduł. Nie mam pojęcia co może powodować taką sytuację.
kiler88
Been thanked: 1 time

Może podaj co i jak masz tam podłączone, przyczyn może być wiele, np. Sonoff resetuje się przez słąby zasięg WiFi, a masz coś podpięte pod GPIO1 i nie bootuje gdy jest tam stan LOW.
Co to tego, że musisz odpiąć przewód, a nie działa reset wyłącznikiem, to wyłącz go na dłużej, żeby rozładowały się kondensatory w zasilaczu, pewnie wtedy obędzie się bez odpinania kabelka.
Leszekbialy
Has thanked: 2 times

Może to zasilacz robi zwiechy mi się już parę razy zdarzyło.
konro215

Moduł mam przerobiony na beznapieciowy i służy mi jako zdalne otwieranie drzwi od domofonu. Na samej płytce mam tylko wpięte zasilanie 5v i wyjście od przekaźnika.
konro215

Spróbuję też zamienić zasilacz.
konro215

Wymiana zasilacza pomogła - temat z zanikaniem zasilania rozwiązany. Dziękuję za pomoc ;)

Return to “Ogólna dyskusja”