Odczyt napięcia akumulatora

makrz

Witam
Zrobiłęm małą stację pogody na BME280 + Lolin D1 mini pro v2 + akumulator 18650 3,7V + panel słoneczny 5V 10W. + GUI Generic.
schemat.jpg
d1_mini_pro_v2.0.0_1_16x16.jpg
gg.jpg
Problem mam taki, że nie wiem gdzie zmierzyć i co wpisać w GG żeby pokazywało napięcie akumulatora na A0.

Pozdrawiam i liczę na pomoc
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Nie wiem czy na tym esp jest już dzielnik napiecja ale jeśli jest to i tak tylko do 3v wiec trzeba dołożyć rezystor. Co to ustawień w gui to dajesz na wejście np.1v z zasilacza i klikasz kalibracja min. Potem ustawiasz na zasilaczu swoje max. Czyli np. 4v i robisz kalibracje max.
Min out to wartość napięcia podczas kalibracji min. Czyli na przykładzie 1v i tyle wpisujesz. Max out analogicznie 4
https://pietras-81.aqi.eco/
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

makrz wrote: Sun Mar 23, 2025 1:15 pm Problem mam taki, że nie wiem gdzie zmierzyć i co wpisać w GG żeby pokazywało napięcie akumulatora na A0.
Wg schematu który zamieściłeś... Na lolinie jest już dzielnik dzięki któremu można mierzyć napięcie ogniwa bez dodatkowych zewnętrznych rezystorów.
Zakładając że sprawdziłeś i zworka na płytce SJ1 jest zwarta to na A0 jest już podłączony akumulator przez dzielnik napięcia. I w tej sytuacji już nic innego pod A0 podłączać nie powinieneś !. Jeśli chcesz mierzyć na A0 napięcia inne niż podłączony akumulator zworka SJ1 powinna być rozwarta.
Jeśli nie masz jak podać napięcia do skalibrowania ADC to w GG wpisz po prostu MIN IN 0, MAX IN 1023, MIN OUT 0, MAX OUT 4,2.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Dokładnie jak napisał kolega @zzrr. Czy zrobiłeś zworkę SJ1?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
makrz

I o to chodziło. Dziękuję bardzo. Zwora oczywiście zrobiona.

Pozdrawiam.

Return to “Pomoc”