Dimmer / Ściemniacz 230V

edm
Been thanked: 2 times

Mam ściemniacz 230V (prototyp) składający się z poniższych elementów.
1. 8 x YYAC-3S
2. Sterownik PWM PCA 9685 I2C
3. MCP 23017 I2C
4. Optoizolacja
5. WT32-ETH01
Soft by @lukfud.

Ogólnie działa ok, choć są niuanse i zastanawia mnie jeden z nich.
W dimmerze występuje pewien mankament, który opiszę na przykładzie 2 żarówek. Pytanie czy to bardziej problem sprzętowy, czy oprogramowania. Aczkolwiek to drugie wydaje się wyśmienite.

Pali się jedna żarówka która jest ściemniona, powiedzmy na 10%. Procenty nie mają znaczenia, chcę w ten sposób tylko przedstawić że świeci słabym światłem. Następnie zapalam kolejną drugą żarówkę. I w momencie zapalenia tej drugiej żarówki ta pierwsza lekko mignie. Co ciekawe nie zawsze to występuje. Natomiast przy wyłączaniu drugiej żarówki ta pierwsza nigdy nie miga.

Jeśli pierwsza żarówka świeci mocnym światłem np. 80% to przy włączeniu drugiej żarówki nie widać tego mignięcia na pierwszej żarówce. Pewnie ono występuje, ale jest nie zauważalne. Mignięcie jest na tyle małe że za widoku dnia raczej nie widać tego mignięcia, bynajmniej ja nie widzę. Dopiero jak jest ciemno to idzie takie zjawiska wychwycić.

@klew, może masz jakieś przypuszczenia w czym może tkwić problem?.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

edm wrote: Tue Mar 25, 2025 4:14 pm @klew, może masz jakieś przypuszczenia w czym może tkwić problem?.
Trzeba przeczytać datasheet dla tych urządzeń. Potem podłączać analizatory sygnałów na tory niskonapięciowe, i w końcu oscyloskopy na tory 230 V ;).

Mignięcia sugerują, że coś nie dostaje wystarczająco czasu i jest przerwa. Albo może włączenie drugiej "żarówki" zjada na chwilę tyle prądu, że ta pierwsza zaczyna migać.
Możesz drugą podłączyć testowo na jakiś zwykły włącznik w tym samym obwodzie (z pominięciem całej tej elektroniki) i próbować zapalać, gdy piersza jest na 10%. Jeśli mignięcia będą się pojawiać, to znaczy, że to kwestia zasilaczy w żarówkach.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
edm

Ok spróbuję jak piszesz. Aczkolwiek doszedłem do wniosku że opisałem to mało precyzyjnie. Mignięcie tej 1-szej (10%) polega na tym że na chwilkę zaświeci (mrugnie) mocniejszym światłem niż to 10%. Nie wiem czy to mignięcie jest 100% czy bliskie 100% ale na pewno jest jaśniejsze od 10%. Także nie chodzi o sytuację że mignięcie jest w tą stronę że z 10% na chwilę zgaśnie czy prawie zgaśnie. A to faktycznie mogłoby sugerować chwilowy spadek zasilania.

@klew wywołałem Cię, ponieważ znasz się na kodzie, biblioteki... może się się z tym spotkałeś. I jak to czasem bywa zasugerujesz co trzeba dopisać, zmienić w kodzie firmware. Aczkolwiek @lukfud do nowicjuszów nie należy i spodziewam się że to raczej nie problem softu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

edm wrote: Tue Mar 25, 2025 6:21 pm @klew wywołałem Cię, ponieważ znasz się na kodzie, biblioteki... może się się z tym spotkałeś. I jak to czasem bywa zasugerujesz co trzeba dopisać, zmienić w kodzie firmware. Aczkolwiek @lukfud do nowicjuszów nie należy i spodziewam się że to raczej nie problem softu.
Ja dawno temu próbowałem zrobić dimmer 230V na Arduino Mega i ESP8266 z jakimś modułem mosfeta + detekcja 0 V, ale poległem :P. Oba urządzenia potrafiły przegapić 0 i coś za późno przełączyć. Bez Wifi/Ethernetu działało ok, ale jak dochodziła do tego sieć, to urządzenie wolało się zająść tematami sieciowymi a nie sterowaniem mosfetem :P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Adamo28

Coś w tym jest, próbuje zrobić własne bezprzewodowe czujniki na radiu i przez bramkę na esp8266 wysyłać dane do supli, na wemosie d1 mini działa mi albo supla albo bramka 433Mhz, w szaleństwie myślałem żeby robić to na 2 sztukach i spawać esp8266 ze sobą ale opamiętałem się i poszedłem w esp32. Śmiga ładnie i tam zdaje się można podzielić wifi na jeden rdzeń i zarządzanie mosfetem na drugi jest szansa że udało by się to z ściemniaczem ale aż taki biegły nie jestem.
edm

Zamówiłem żarówki Philips, które z moich testów (obecnie mam tylko 1 szt.) i opinii w necie najlepiej się sprawują.
Zobaczymy co będzie się działo na samych Philips-ach.
Ogólnie to to powiedzmy działa, ale niuanse są. Aczkolwiek za krótko to testowałem żeby stwierdzić iż znam wszystkie dolegliwości tego zestawu. Jak nie wypali to cóż pomyślę nad DIW-01.

Return to “Ogólna dyskusja”