Dwie bramy jak podłączyć?

blaszkins

Cześć koledzy, mam pytanie. Mam dwie bramy garażowe obok siebie na napędach EcoStar VDE 0700. Czy jednym sterownikiem SBW-02 mogę sterować tymi dwiema bramami? Chciałbym podłączyć też kontaktrony do obu bram aby wiedzieć stan- otwarta czy zamknięta. Może ktoś mógłby by mi pomóc jak to podłączyć razem, bo słabo kumam ten temat. Dołączam schemat z instrukcji napędu. Z góry dziękuje za pomoc.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Tu jest instrukcja do Twoich napędów; https://drive.google.com/file/d/1eJ4Jav ... sjkH-/view.
Według niej powinno być tak (Rys. 14);
- 11 (SBW-02) do 1 w napędzie,
- 14 (SBW-02) do 2 w napędzie.
Zasilanie SBW-02 DC24V;
- A1 ("+" SBW-02) z 3 (+24V) w napędzie,
- A2 ("-" SBW-02) z 1 (-0V) w napędzie.
- kontaktron pierwszej bramy pod IN1 i pod jeden z potencjałów zasilających ("+" lub "-"), czyli A1 lub A2 - według uznania :) .
Druga brama analogicznie z tym, że wykorzystujesz do sterowania z SBW-02 styk 21-24, a kontaktron podłączasz analogicznie pod IN2.
Sprawdź, czy ta instrukcja "pasuje" do Twojego napędu, bo widziałem kilka wersji, ale ogólnie powinno się zgadzać.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

RomanG wrote: Tue Mar 25, 2025 8:13 pm Tu jest instrukcja do Twoich napędów; https://drive.google.com/file/d/1eJ4Jav ... sjkH-/view.
Według niej powinno być tak (Rys. 14);
- 11 (SBW-02) do 1 w napędzie,
- 14 (SBW-02) do 2 w napędzie.
Zasilanie SBW-02 DC24V;
- A1 ("+" SBW-02) z 3 (+24V) w napędzie,
- A2 ("-" SBW-02) z 1 (-0V) w napędzie.
- kontaktron pierwszej bramy pod IN1 i pod jeden z potencjałów zasilających ("+" lub "-"), czyli A1 lub A2 - według uznania :) .
Druga brama analogicznie z tym, że wykorzystujesz do sterowania z SBW-02 styk 21-24, a kontaktron podłączasz analogicznie pod IN2.
Sprawdź, czy ta instrukcja "pasuje" do Twojego napędu, bo widziałem kilka wersji, ale ogólnie powinno się zgadzać.
Wydaje mi się że o ile sterowanie zadziała tak z drugiej bramy to stan przez przekaźnik bo to inny potencjał
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

[email protected] wrote: Tue Mar 25, 2025 8:27 pm .....
Wydaje mi się że o ile sterowanie zadziała tak z drugiej bramy to stan przez przekaźnik bo to inny potencjał
...hm, ale na drugiej bramie będzie "wisiał" tylko kontaktron i "zasilany" może być z pierwszej bramy. Nie będzie on miał nic wspólnego z drugą bramą poza pokazaniem jej stanu. Tak przynajmniej chciał zrobić @blaszkins. Być może dałoby się "wyciągnąć" stan tej drugiej bramy (albo i nie), ale życzenie autora było konkretne (kontaktron) i tak chyba mogłoby być. ;)

edit; ...jak najbardziej dopuszczam pomyłkę z mojej strony - po to tu w końcu dyskutujemy. :)
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

RomanG wrote: Tue Mar 25, 2025 8:47 pm
[email protected] wrote: Tue Mar 25, 2025 8:27 pm .....
...hm, ale na drugiej bramie będzie "wisiał" tylko kontaktron i "zasilany" może być z pierwszej bramy. Nie będzie on miał nic wspólnego z drugą bramą poza pokazaniem jej stanu. Tak przynajmniej chciał zrobić @blaszkins. Być może dałoby się "wyciągnąć" stan tej drugiej bramy (albo i nie), ale życzenie autora było konkretne (kontaktron) i tak chyba mogłoby być. ;)

edit; ...jak najbardziej dopuszczam pomyłkę z mojej strony - po to tu w końcu dyskutujemy. :)
Racja z dwoma kontaktronami nie ma dwóch potencjałów , zafiksowałem się na tym stanie
blaszkins

Dziękuję ślicznie za poświęcony czas i pomoc. Zaproponowane podłączenie chyba będzie poprawne, bo w międzyczasie znalazłem na innym forum oznaczenie do mojego napędu i to by się pokrywało z tym co piszecie. Jak przyjdzie sterownik będę testował, najważniejsze że jednym sterownikiem obsłużę dwie bramy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL SBW-02”