Termostat terrarium

veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Hej. chciałbym żeby ktoś przetestował coś takiego. Binarka jest na moim Githubie (link w stopce). Program jest napisany pod ESP8266. Czujnik DHT22 (wiem że gorszego nie mogłem juz wybrać ale to tylko do testów). Pinologia:
Przycisk konfiguracja: GPIO0
Status LED: GPIO2
Przekaźnik grzanie (wyzwalanie stanem wysokim) : GPIO12
Przekaźnik nawilżanie (wyzwalanie stanem wysokim) : GPIO13
PIN DHT: GPIO5

regulacja temperatury do 40 stopni
regulacja wilgotności do 75%

proszę o testy i komentarze.
Przy rozłączeniu czujnika oba kanały idą na OFF

P.S.
Dlatego proszę o testy bo mi wiecznie czasu brak na testowanie moich programów, a zawsze jakby się jakiś tester znalazł to by było miło 😁.

Drugi P.S.

Oczywiście ten termostat można użyć też do szklarni, bo często potrzebne jest utrzymywanie odpowiednich warunków uprawy roślin.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
veeroos

Mam pytanie, ktoś testuje ten program? Bo nie wiem czy inne programy mam wrzucać do testów, czy mam sobie dać spokój? Generalnie programu nie trzeba testować bo jest to program w pełni funkcjonalny, nikomu nic nie powinno wybuchnąć :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Obawiam się, że to tak nie działa :)
Natomiast ktoś kiedyś będzie szukał softu do terrarium i wtedy to znajdzie. Także wrzucać warto, ale aby od razu była kolejka chętnych do testowania czegoś moco "customowego" to raczej trudno :P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

veeroos wrote: Mon Mar 31, 2025 11:40 am Mam pytanie, ktoś testuje ten program?
@veros powoli, ja myślę że jak się pokazał termostat do terrarium to trzeba teraz pokończyć najpierw terraria :P ;)
veeroos

klew wrote: Mon Mar 31, 2025 1:31 pm Obawiam się, że to tak nie działa :)
Natomiast ktoś kiedyś będzie szukał softu do terrarium i wtedy to znajdzie. Także wrzucać warto, ale aby od razu była kolejka chętnych do testowania czegoś moco "customowego" to raczej trudno :P
A powiedz mi Krzysztof, bo wcześniej tego nie sprawdzałem jak robiłem termostaty z czujnikiem DS18B20, jak odłączałem czujnik DHT22 to termostat w obu przypadkach przełączał mi się w grzanie na obu kanałach, choć czujniki pokazywały NaN, ja zabezpieczyłem to programowo i oba kanały idą na OFF, ale moje pytanie jest czy to jest normalne że się nie wyłącza, a nawet idzie w tryb grzania, czy po prostu jak nie korzystam na przykład z czujnika DS tylko tak jak w tym przypadku DHT termostat wariuje? Wartości temperatury i wilgotności wpisuję w klasę VirtualThermometer.

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Termostaty mają ustawianie, które mówi i tym co zrobić gdy jest błąd termometru. Może masz tam ustawione włączenie wyjścia?

Nie ma znaczenia jakiego termometru używasz
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Projekty użytkowników”