Czujnik temperatury i wilgotności pod ESP32S2 na długim przewodzie
-
Sebastianogo
Jaki czujnik polecacie do instalacji na przewodzie około 10m do kanału rekuperacji? Poza DHT11/DHT22
DHT22 to jedna z opcji która zadziała.Sebastianogo wrote: Sun Mar 30, 2025 8:00 am Jaki czujnik polecacie do instalacji na przewodzie około 10m do kanału rekuperacji? Poza DHT11/DHT22
Standardowe czujniki używane najczęściej jak np BME280 odpada. Protokół I2C to max 2-3m. SPI tak samo.
Druga moim zdaniem opcja to jakiś czujnik z protokołem RS-485 i konwerter przy ESP transmisja do 1Km np. SHT20 RS485, AHT20 RS485
Trzecia to komunikacja bezprzewodowa radiowa lub po Wifi. Przy czujniku nadajnik przy ESP odbiornik.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
DHT są na tyle mało dokładne, że sam fakt zadziałania nie wystarczy
.
Może DS18B20? Co prawda tylko termometr, ale czujniki wilgotności to z reguły zbędny bajer.
Może DS18B20? Co prawda tylko termometr, ale czujniki wilgotności to z reguły zbędny bajer.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
To może być najprostsze i skuteczne rozwiązanie. Choć w systemach grzewczych popularne są analogowe czujniki, np. temperatury zewnętrznej itp. i też dają radę.klew wrote: Sun Mar 30, 2025 8:56 am Może DS18B20? Co prawda tylko termometr, ale czujniki wilgotności to z reguły zbędny bajer.
-
Sebastianogo
Tropie problem losowych restartów i jedyna stała, która występuje przy każdej konfiguracji to właśnie DHT22. Zmieniałem moduły, źródła zasilania, konfiguracja 3V vs 5V. Za każdym razem, gdy podepnę DHT22 pojawiają się restarty. Mam dwa 100% pewne moduły, które były podpięte tylko do DSów i działały tygodniami bez restartów. Jak tylko podpiąłem DTH22 do jednego z nich w miejsce DSów to i na tym module zaczęły się pojawiać losowe restarty. Dlatego szukam alternatywy dla DTH. Czujnik wilgotności to wymóg, gdyż steruje to nawilżaczem.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Kup sobie jakiś inny esp32, z którego można normalnie logi zebrać, to przyczynę restartów będzie łatwiej namierzyć.
Poza tym dht22 jest mało dokładny. Temat wiele razy był na forum. Wg mnie żaden dht się nie nadaje.
Poza tym dht22 jest mało dokładny. Temat wiele razy był na forum. Wg mnie żaden dht się nie nadaje.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Sebastianogo
Ok, kupię Wroom'a. Z niego logi pójdą? A wracając do pytania, co zamiast DHT22 w takim razie?klew wrote: Sun Mar 30, 2025 9:47 am Kup sobie jakiś inny esp32, z którego można normalnie logi zebrać, to przyczynę restartów będzie łatwiej namierzyć.
Czyli że ModBus RTU Cie nie interesuje? A patrzyłeś jakie koszty, jakie zalety itp.? Możliwe że to najlepsze rozwiązanie a Ty wracasz do pytania z pierwszego posta.Sebastianogo wrote: Sun Mar 30, 2025 11:48 am ...A wracając do pytania, co zamiast DHT22 w takim razie?
Last edited by zzrr on Sun Mar 30, 2025 1:18 pm, edited 2 times in total.
-
Sebastianogo
Nie do końca rozumiem. Czyli to byłby czujnik na komunikacji rs? I potem do ESP trzeba jeszcze dodatkowy moduł do obsługi rs?zzrr wrote: Sun Mar 30, 2025 12:57 pmCzyli że ModBus RTU Cie nie interesuje? A patrzyłeś jakie koszty, jakie zalety itp.? Możliwe że to najlepsze rozwiązanie a Ty wracasz do pytania z pierwszego posta.Sebastianogo wrote: Sun Mar 30, 2025 11:48 am ...A wracając do pytania, co zamiast DHT22 w takim razie?
Taki na szybko znaleziony na Ali https://pl.aliexpress.com/item/10050081 ... cificationSebastianogo wrote: Sun Mar 30, 2025 1:12 pm Nie do końca rozumiem. Czyli to byłby czujnik na komunikacji rs? I potem do ESP trzeba jeszcze dodatkowy moduł do obsługi rs?
Dokładność ±0,5℃. Nie wystarczy? Przy ESP konwerter MAX485. I możesz kabel ciągnąć dookoła domu. Masz temperaturę i wilgotność.
Ale nie ukrywam że nie wiem czy osobiście nie pozostałbym z DHT22 pomimo jego niedokładności i wielu innych " nie zalet". Aż taka dokładność pewnie nie potrzebna. Pomyślałbym o ekranowanym przewodzie i sprawdził dokładnie czy sprzętowo wszystko gra. Czy nie używasz pinów które należało by omijać, czy stabilne zasilanie i czy brak pływających pinów itp.