reakcja nie włacza grzałki

voytekf
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Cześć,
mam Grzałkę podłaczoną do gniazdka sonoff z suplą i czujnik temperatury w boilerze. Ustawione to jest tak, że jeżeli tempoeratura spadnie poniżej 41stopni to grzałka się uruchamia i 2 reakcja wyłacza grzałke jak osiągnie określoną wartość.
jakiś tydzień temu zmieniłem ustawienia reakcji tak aby nie uruchamiała się za każdym razem jak spadnie temperatura tylko wg harmonogramu. I tu widze, że o godzinie 14 grzałka się nie włącza mimo, że temperatura jest niższa co widać na screenie. Czy cos źle ustawiłem?
może problemem jest to że jak wchodzi harmonogram to już jest niższa temperatura i nie ma momentu przejściz a 42 na mniej? bo jak ja recznie uruchomie to potem ladnie wlacza sie i wylacza
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Tak jak piszesz.

Reakcja uruchamia się jedynie w momencie zmiany stanu warunku. Jeśli w tym czasie Reakcja jest wyłączona (np. przez harmonogram) to nie zadziała i załączenie Reakcji później też jej nie odpali. Musi ponownie "przejść" przez warunek.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
voytekf
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

dzięki za potwierdzenie. w takim razie musze wymyśleć jakieś obejście:)

Return to “Pomoc”