Sterownik wielu urządzeń (ROLET) na szyne TH35

marekmitonski

Szukam czegoś co można by zapakować do szafki elektrycznej do sterowania roletami jakimś światłem i bramą.
Fajnie by było gdyby było na szynę TH35 choć nie koniecznie... Nie koniecznie drogie bo przez tą budowę to wystarczająco biedny jestem.
Man 14 rolet, bramę i 2x oświetlenie zewnętrzne no i potrzebny jakieś wejście do guzika sterującego ale maks. 2x takie wejście.
Ktoś coś może polecić?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Do rolet jest SRW-02m (jeden sterownik na dwie rolety).
Masz instalację do rolet zrobioną w gwiazdę? Do przycisków dane zwykle przewody na 230V? Masz silniki w roletach sterowanych poprzez podanie napięcia na jeden z dwóch przewodów (bez pilotów, radia ITP)?

Do oświetlenia ROW-04m

Do bram SBW-02 - dopuszkowy, ale były gdzieś na forum uchwyty na szynę
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
marekmitonski

Wszystkie kable od rolet mam ściągnięte do szafy.
Nie mam fizycznych guzików i nie przewiduje ich dodawania a przynajmniej do każdej rolety oddzielnie.
Sterowanie rolet odbywa się przez podanie napięcia 230 na jeden z dwóch przewodów.
klew

marekmitonski wrote: Fri Apr 04, 2025 6:11 am Wszystkie kable od rolet mam ściągnięte do szafy.
Nie mam fizycznych guzików i nie przewiduje ich dodawania a przynajmniej do każdej rolety oddzielnie.
Sterowanie rolet odbywa się przez podanie napięcia 230 na jeden z dwóch przewodów.
To jeśli jeszcze masz możliwość, to przemyśl to okablowanie do rolet.
Nie tylko Ty będziesz z tego korzystał. Nie zawsze masz telefon pod ręką. Czasem idziesz z kawą w ręce na taras i potrzebujesz łokciem otworzyć roletę ;). Albo mama/babcia/teść. Albo masz gości w jednym pokoju. Przyciski naprawdę się przydają.
SmartBOB
Been thanked: 1 time

marekmitonski wrote: Fri Apr 04, 2025 5:53 am Szukam czegoś co można by zapakować do szafki elektrycznej do sterowania roletami jakimś światłem i bramą.
Fajnie by było gdyby było na szynę TH35 choć nie koniecznie... Nie koniecznie drogie bo przez tą budowę to wystarczająco biedny jestem.
Man 14 rolet, bramę i 2x oświetlenie zewnętrzne no i potrzebny jakieś wejście do guzika sterującego ale maks. 2x takie wejście.
Ktoś coś może polecić?
Hej, to szkoda że nie widziałeś jeszcze SMARTBOBA i nikt ci tego nie zaproponował: https://smartbob.pl/pl/lite-1-poziom/3- ... 1616r.html :)
marekmitonski

No właśnie czegoś takiego szukam bo nie chciał bym tego rozdzielać nie wiadomo jak.

Co do kabli to trochę musztarda po obiedzie... Jakieś pojedyncze guziki pewnie się pojawią ale obecnie planuje masowy dla całego domu i może po piętrze do sterowania a reszta z aplikacji.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

marekmitonski wrote: Fri Apr 04, 2025 7:41 am Jakieś pojedyncze guziki pewnie się pojawią ale obecnie planuje masowy dla całego domu i może po piętrze do sterowania a reszta z aplikacji.
Twój dom twoja sprawa ale ja już wiem że bedziesz tego żałował ;) ;)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
marekmitonski

Może pilot bo na kable już za późno...
marekmitonski

A taki sterownik można by zaprogramować bez jakiejś większej wiedzy programistycznej.
Może GUI-Generic Builder czy już za wiele peryferiów/
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

marekmitonski wrote: Fri Apr 04, 2025 10:29 am A taki sterownik można by zaprogramować bez jakiejś większej wiedzy programistycznej.
Może GUI-Generic Builder czy już za wiele peryferiów/
Chyba nie. Tam jest jakiś 74HC595 shift register i pewnie on steruje przekaźnikami.
Raczej taki sterownik nie będzie wspierany w GG, ale 100% pewności nie mam.

Jeśli szukasz jakichś alternatyw, to zobacz na post SmartBOBa, albo poszukaj np. BoneIO (choć nie wiem na ile on aktualnie współpracuje z Suplą).

Osobiście polecam produkty z oficjalnej listy urządzeń Supli:
https://www.supla.org/pl/devices

Kupując te urządzenia, wspierasz projekt Supla, dzięki czemu serwery chodzą, a projekt jest stale rozwijany.

Return to “Ogólna dyskusja”