Czujnik otwarcia drzwi/okna

robertklepacki94

Cześć
Wiemy że Auraton pracuje nad czujnikiem otwarcia drzwi czy okna.
Mam obecnie czujniki na 433MHz które wysyłają ten sam kod na otwarcie i zamknięcie co powoduje że w Cloud nie widać poprawnego stanu,

Znajomy za moja namową poszedł w system Auratona do ogrzewania podłogowego, ma też parę punktów świetlnych na zewnątrz którymi chciałby w określony sposób sterować poprzez ww. czujnik.

I teraz dwa pytania.
Czy czujniki będzie pokazywał realny stan drzwi tak jak to jest przy zastosowaniu kablowego czujnika ?
Jakie są ramy czasowe na wprowadzenie do sprzedaży czujnika Auratona ?

Pozdro :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew

robertklepacki94 wrote: Thu Apr 17, 2025 6:53 am Czy czujniki będzie pokazywał realny stan drzwi tak jak to jest przy zastosowaniu kablowego czujnika ?
Jakie są ramy czasowe na wprowadzenie do sprzedaży czujnika Auratona ?
Czujnik będzie raportował osobno stan otwarty i zamnięty.

Ram czasowych nie znam, ale to raczej nie jest najbliższy miesiąc, ani dwa :)
prze_cinek

Jeżeli już możemy tutaj robić potencjalna listę życzeń (którą auraton weźmie pod uwagę albo i nie) to fajnie byłoby gdyby takie czujniki były dostępne w 2 kolorach - białym i czarnym. Obecnie używam takich czujników na zigbee i wiem, że trudniej było znaleźć dobre jakościowo czarne ( a białe na czarnych oknach odróżniają się bardzo mocno). Oczywiście czujniki powinny mieć wpływ na termostaty z którymi są sparowane. Co byłoby jeszcze fajne ? Przetestowanie rozmiaru czujników z polskimi oknami - te chińskie są czasami tak duże że nie da się bez dużych kombinacji ich przykleić.
klew

prze_cinek wrote: Thu Apr 17, 2025 8:35 pm Przetestowanie rozmiaru czujników z polskimi oknami - te chińskie są czasami tak duże że nie da się bez dużych kombinacji ich przykleić.
Zawsze można dać czujnik na okno, a magnes na ramę :)
prze_cinek

klew wrote: Thu Apr 17, 2025 8:37 pm
prze_cinek wrote: Thu Apr 17, 2025 8:35 pm Przetestowanie rozmiaru czujników z polskimi oknami - te chińskie są czasami tak duże że nie da się bez dużych kombinacji ich przykleić.
Zawsze można dać czujnik na okno, a magnes na ramę :)
Tak oczywiście robię - nawet z reguły wyciągam magnes z plastiku bo wtedy jest z reguły naturalnie czarny i cieńszy :P
lukasz06

To ja poproszę jeszcze w kolorze winchester 😁
Zibi_007

Dla mnie RAL7016.
Teraz chińskie maluję sprayem :lol:
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127

Nec Hercules contra plures!
Robert Błaszczak

A dla mnie różowy :lol: ;)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
prze_cinek

Oczywiście mam nadzieje, że Auraton spełni także prośby innych, chciałbym tutaj zwrócić uwagę, że pewnie polskie czujniki będą dużo droższe niż te chińskie, co za tym idzie gwarancja na nie będzie cenniejsza a malowanie farbą może być potraktowane jako ingerencja w czujnik skutkująca utratą gwarancji.
Osobiście wolę zapłacić za czujkę Auratona, mieć pewność że będzie działać i do tego wesprzeć projekt Supli.
YoMan

prze_cinek wrote: Fri Apr 18, 2025 7:30 am (...) malowanie farbą może być potraktowane jako ingerencja w czujnik skutkująca utratą gwarancji.
teraz to cię poniosło :)
YoMan

Return to “AURATON DWS (door-window sensor) (czujnik otwarcia drzwi/okna)”