ROW-02 - dwa wyjścia na jeden odbiornik

Sterownik dwukanałowy
maverick

Cześć,

Czy mogę podłączyć ROW-02 tak jak na poniższym schemacie?
Flowcharts.jpeg
Chodzi mi o to że jak oświetlenie zostanie załączone przez AS-212 na określony czas, to przycisk mi go nie zgasi, a spowoduje podtrzymanie fazy po tym jak timer na AS212 minie i odwrotnie, jak faza poszła z przycisku to AS-212 mi jej nie wygasi.
Zrobiłem to na ROW-01 i tam przycisk gasi to co odpalił AS-212 i odwrotnie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Możesz tak podłączyć i o ile dobrze Cię zrozumiałem, to będzie działać zgodnie z tym co chcesz
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
malarz
Been thanked: 2 times

A nie lepiej wyjście z AS 212 (12) połączyć wprost do żarówki, równolegle do OUT1. Wtedy co prawda nie zobaczysz załączenia w aplikacji/cloudzie ale też nie wyłączysz przypadkowo aplikacją/cloudem.

O podłączeniu N do AS212 nie wspominam, bo zakładam, że to uproszczenie i nie o to pytałeś.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

..." i o ile dobrze Cię zrozumiałem"...( :) ); domniemywam (?), że chciałbyś niezależnie sterować żarówką z automatem schodowym za pomocą wyłącznika!
Rozwiązaniem może być podłączenie żarówki tylko pod jeden kanał ROW-a (najlepiej chyba, żeby ten kanał był wysterowany automatem schodowym), a drugi kanał - sterowany wyłącznikiem - za pomocą reakcji ("przełącz") zmieniałby stan kanału "żarówka".
Wtedy (prawdopodobnie ;) ) - przy odpowiedniej konfiguracji - automat schodowy załączy "żarówkę", a wyłącznikiem (zawsze) możesz zmienić aktualny stan kanału "żarówka". Piszę "prawdopodobnie", bo tak mi się wydaje :lol: , ale nie mam możliwości zasymulowania takiej opcji. ;)
maverick

malarz wrote: Sun Apr 27, 2025 12:41 pm A nie lepiej wyjście z AS 212 (12) połączyć wprost do żarówki, równolegle do OUT1. Wtedy co prawda nie zobaczysz załączenia w aplikacji/cloudzie ale też nie wyłączysz przypadkowo aplikacją/cloudem.

O podłączeniu N do AS212 nie wspominam, bo zakładam, że to uproszczenie i nie o to pytałeś.
Jak podłączę bezpośrednio to OUT1 odpala mi timer na AS212 i potem jak zgaszę z OUT1 to AS212 dalej podaje fazę na żarówkę aż cykl się skończy.
maverick

RomanG wrote: Sun Apr 27, 2025 2:23 pm ..." i o ile dobrze Cię zrozumiałem"...( :) ); domniemywam (?), że chciałbyś niezależnie sterować żarówką z automatem schodowym za pomocą wyłącznika!
Rozwiązaniem może być podłączenie żarówki tylko pod jeden kanał ROW-a (najlepiej chyba, żeby ten kanał był wysterowany automatem schodowym), a drugi kanał - sterowany wyłącznikiem - za pomocą reakcji ("przełącz") zmieniałby stan kanału "żarówka".
Wtedy (prawdopodobnie ;) ) - przy odpowiedniej konfiguracji - automat schodowy załączy "żarówkę", a wyłącznikiem (zawsze) możesz zmienić aktualny stan kanału "żarówka". Piszę "prawdopodobnie", bo tak mi się wydaje :lol: , ale nie mam możliwości zasymulowania takiej opcji. ;)
To nie przejdzie bo, automat schodowy zmienia stan żarówki jak podaje fazę i jak minie cykl kiedy fazę zabiera. Czyli jak wbiję się wyłącznikim pomiędzy i wyłączę żarówkę to za chwile na mi ją AS212 ponownie załączy. Ja chcę mieć sytuację gdzie automat schodowy i wyłącznik pracują niezależnie, nie oddziaływują na siebie i wydaje mi się że to co narysowałem mi to daje, ale chciałem się upewnić.
Jeszcze pytanko w aplikacji będę widział dwie pozycje do sterowania dla ROW-02 po jednej na kanał rozumiem?
Jeśli tak, to da się ukryć jedną z tych pozycji (kanałów) tj. tą sterowaną przez AS212?
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Jeżeli masz wszystkie elementy tego układu, to po prostu, sprawdź. Kluczem sukcesu powinna być prawidłowa konfiguracja ustawień. Załóżmy; pierwszy kanał, to żarówka załączana automatem schodowym (AS-212), a drugi kanał byłby sterowany tylko samym wyłącznikiem ( i ten drugi kanał wyłączasz, żeby nie był widoczny w apce - "Pokaż w urządzeniach klienckich" - wyłącz).
W drugim kanale konfigurujesz reakcję, która przełącza (!) pierwszy kanał.
Myślę, że ROW powinien przyjąć takie ustawienia i powinno to działać wg Twoich założeń.
...chyba, że ROW tego "nie przyjmie". :(
Jak pisałem - najlepiej sprawdzić organoleptycznie. ;)
maverick

Podłączyłem, potestowałem, działa jak chciałem. Dzięki za pomoc.

Return to “ZAMEL ROW-02”