Automatyczny zawór wody od chińczyka

kowal00071

Witam podpowie ktoś jak to ogarnąć najprościej, zawór otwiera się po naciśnięciu i puszczeniu przycisku zamyka się również po naciśnięciu i puszczeniu mam taką płytkę z przekaźnikami którą chciałbym wykorzystać, umieścić ją w gotowej skrzynce którą mam w piwnicy a zawory w skrzynce zaworowej na ogrodzie, zależy mi żeby w aplikacji była dostępna funkcja timera, wiem że można ten zawór przerobić na esp8266 już tak robiłem kiedyś na innym ale wstawianie 4 esp to koszt i czas

Jakieś pomysły ??
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Taniej i szybciej zastąpił byś te procesory ESP32 (chyba C2/3 pasują pinoutem ale piszę z pamięci), niż kupując tą czarną płytkę:)
Na ali po 7-10zł.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
kowal00071

Czarną płytkę mam a esp musiałbym kupić, jeszcz
e jednej rzeczy nie rozumiem podając masę na pin 3 od prawej zamykam zabierając otwieram ale działa to tylko kiedy po włączeniu zasialania podam najpierw masę na pin 1 od prawej czyli to ten włącznik, działało by to ale w przypadku braku prądu musiałbym otworzyć studzienkę i w każdym z zaworów wcisnąć przycisk
kowal00071

Znalazłem rozwiązanie, wywaliłem płytkę BK7231N i podając +12v na pin 3 otwieram zabierając napięcie zamykam
Jak by ktoś chciał wstawić tam esp to
6 +3,3v
5 GND
4 ?
3 GPIO (stan wysoki 3,3v otwiera zamyka )
2 ?
1 przełącznik ( ręczne otwieranie zamykanie)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pietras81
Been thanked: 1 time

kowal00071 wrote: Wed May 07, 2025 9:59 am Znalazłem rozwiązanie, wywaliłem płytkę BK7231N i podając +12v na pin 3 otwieram zabierając napięcie zamykam
6 +3,3v
5 GND
4 ?
2 ?
A dlaczego dajesz 12v skoro esp podaje tylko 3.3v ?? Zaraz będzie że dym poszedł i co teraz. :D
https://pietras-81.aqi.eco/
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Pietras81 wrote: Wed May 07, 2025 2:07 pm A dlaczego dajesz 12v skoro esp podaje tylko 3.3v ?? Zaraz będzie że dym poszedł i co teraz. :D
Też na to zwróciłem uwagę i nawet próbuje ten układ przeanalizować :) Wychodzi na to że może dym pójść :) Na górze płytki jest sterownik silniczka DC. On jest zdaje się nawet do dwudziestu paru Volt. Poniżej są dwa tranzystorki które sterują dwoma wejściami sterującymi tego sterownika i to napięcie 12V prawdopodobnie idzie na te tranzystory na bazę. Jak tak szybko policzyłem jaki będzie prąd pomiędzy bazą a emiterami to wychodzi że dadzą radę prądowo :) To popularne tranzystorki do sterowania właśnie układów MOSFETowych i głównie chodzi o to żeby nie przekroczyć prądu granicznego Baza-Emiter. JEDNAK! max napięcie to 5V wg datasheet więc.... :?: :?: :?: Raczej tak się bawić nie powinno :)
Do czego idzie ten czerwony i czarny przewód A i B? Są krańcówki w tym zaworze?
Jeśli nie ma, znaczy że mikrokontroler odcinał sygnał wyzwalający obrót z RZ7889 w prawo lub lewo po jakimś ustalonym w kodzie programu czasie. Jeśli krańcówki są, to też mikrokontroler otrzymywał informacje kiedy odciąć sygnał wyłączający obrót w lewo lub prawo.
Trzeba to uwzględnić podając napięcie samemu np. z przekaźnika tej płytki sterującej którą wcześniej pokazywałeś.
I jeszcze coś... ten sterownik silnika DC ma zasilanie co prawda do 25V ale już wejścia sterujące znajdujące się na pinie 1 i 2 maja max 6V. @kowal00071 sprawdź na bazach tranzystorów i na pinie 1 i 2 sterownika DC jakie masz napięcie w momencie kiedy dajesz 12V na ten pin oznaczony "3"

Edit: Sprostowanie. to max. napięcie 5V co napisałem wyżej to jeśli damy wstecznie. Tak jak jest w układzie będzie git.
Last edited by zzrr on Sat May 10, 2025 10:15 am, edited 1 time in total.
kowal00071

Daje 12 bo użyję tylko jednego kabla, inaczej musiałbym prowadzić dodatkowy 3,3 z zaworu do piwnicy na przekaźnik i możliwe że z każdego z zaworów a tak w piwnicy na przekaźniku wykorzystam 12 którym zasilam + 4 kable na załączenie i 2 +- 12v, sprawdzałem przez 2h i dym nie poszedł nic się nie grzeje to chyba będzie działać co do pytania "czerwony i czarny przewód A i B? Są krańcówki w tym zaworze?" tak to kable od krańcówek
Po co kombinować jak można zrobić z tego co się już ma

Mam jeszcze pytanie czy jest w Supli możliwość ustawienia np. wirtualnego przekaźnika który załączy mi Harmonogramy te które ustawię na 4 przekaźnikach ?? wtedy byłby taki automat 1 włącza się od 4:00 i wyłącza 5:30, 2 włącza się 5:31 i wyłącza 7:00 itp.
salat

kowal00071 wrote: Wed May 07, 2025 9:59 am Znalazłem rozwiązanie, wywaliłem płytkę BK7231N i podając +12v na pin 3 otwieram zabierając napięcie zamykam
6 +3,3v
5 GND
4 ?
2 ?
Tak informacyjnie bez problemu współpracuje z ESP-02S.
Wystarczy zaprogramować esp'a podpiąć zasilanie oraz masę i dodatkowo na inne niż TX i RX gpio, numer 3 ze zdjęcia do np 12 z esp-02s (na tx nie chciał startować esp).
Jedyny problem to należy podłączyć espa przewodami, ale jest tam miejsce i nie ma problemu (nie chciało mi się podłączać przycisku ani led bo po co :-)).
Działa idealnie w supli.

Pozdrawiam

Return to “Pomoc”