Dzień dobry,
Mam długi hol w którym chciałbym zrobić sterowanie światłem na ruch.
Tak, żebym nie musiał za bardzo (lub w ogóle) przerabiać instalacji.
Pomyślałem sobie, że wezmę czujnik ruchu PIR (Zamel MCR-07) i podepnę na wejście jednego mROW-02, i wtedy za pomocą wyzwalacza akcji włączę sobie żarówkę podpiętą do drugiego mROW-02 kilka metrów dalej.
I wszystko fajnie. Tylko, że nie działa.
Żarówką mogę sterować z aplikacji.
Czujnik ruchu reaguje i daje sygnał. Ba, jak w tym mROW żarówką skopuję stan z kanału do którego jest podpięty PIR, to żarówka się zapala.
Co przegapiam?
Dzięki,
Maks
PS. W praktyce to ma być bardziej skomplikowane co uzasadnia stosowanie mROW przy czujniku PIR. No i dwa czujniki PIR (długi hol). Sprawdziłem też RNW-01 zamiast mROW, ale w nim w wyzwalaczu akcji nie ma stanu włącz/wyłącz, więc też odpada.
PIR i mROW-02
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Nie jesteś zbyt wylewny w szczegóły to ciężko pomoc. Co nie działa? Który się nie załącza? Czy któryś się załącza? Jakie są ustawienia? Czy to reakcje czy skrypty? ....etcmaksymilian wrote: Mon May 12, 2025 2:40 pm Dzień dobry,
Mam długi hol w którym chciałbym zrobić sterowanie światłem na ruch.
Tak, żebym nie musiał za bardzo (lub w ogóle) przerabiać instalacji.
Pomyślałem sobie, że wezmę czujnik ruchu PIR (Zamel MCR-07) i podepnę na wejście jednego mROW-02, i wtedy za pomocą wyzwalacza akcji włączę sobie żarówkę podpiętą do drugiego mROW-02 kilka metrów dalej.
I wszystko fajnie. Tylko, że nie działa.
Żarówką mogę sterować z aplikacji.
Czujnik ruchu reaguje i daje sygnał. Ba, jak w tym mROW żarówką skopuję stan z kanału do którego jest podpięty PIR, to żarówka się zapala.
Co przegapiam?
Dzięki,
Maks
PS. W praktyce to ma być bardziej skomplikowane co uzasadnia stosowanie mROW przy czujniku PIR. No i dwa czujniki PIR (długi hol). Sprawdziłem też RNW-01 zamiast mROW, ale w nim w wyzwalaczu akcji nie ma stanu włącz/wyłącz, więc też odpada.
YoMan
-
maksymilian
Mam nadzieję, że rysunek cos wyjaśni.
Wyzwalacz akcji "Włączenie" dla kanału 1 kontrolera #1 ma załączać kanał wyjścia 1 z kontrolera #2 (tak jest ustawione w cloudowej wersji supli).
I nie włącza. Jeszcze żadnej akcji nie udało mi się uruchomić wyzwalaczem akcji dla kontrolera #1.
Działa, jak "manualnie"na supla.org w kanale 1 kontrolera #2 kopiuję stan kanału 1 kontrolera #1. Wtedy żarówka się włącza.
Jest jakaś dokumentacja która mówi, co naprawdę można zrobić z mROW-02?
I nie włącza. Jeszcze żadnej akcji nie udało mi się uruchomić wyzwalaczem akcji dla kontrolera #1.
Działa, jak "manualnie"na supla.org w kanale 1 kontrolera #2 kopiuję stan kanału 1 kontrolera #1. Wtedy żarówka się włącza.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
YoMan
Schemat wygląda poprawnie. O ustawieniach dalej nic nie wiem, żadnych zrzutów.maksymilian wrote: Tue May 13, 2025 1:50 pm Mam nadzieję, że rysunek cos wyjaśni.
Zamel.jpg
Wyzwalacz akcji "Włączenie" dla kanału 1 kontrolera #1 ma załączać kanał wyjścia 1 z kontrolera #2 (tak jest ustawione w cloudowej wersji supli).
Zacznij od tego czy pir uruchamia przekaznik w pierwszym row zgodnie z oczekiwaniami. Potem przejdziemy dalej.
YoMan
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Szkoda wykorzystywać dwukanałowy drogi moduł mROW-02 aby robił tylko za wyzwalacz - do tego celu lepiej użyć dużo tańszy RNW-01.maksymilian wrote: Tue May 13, 2025 1:50 pm Mam nadzieję, że rysunek cos wyjaśni.
Zamel.jpg
Następna kwestia i pytanie: czy do modułu który włącza światło jest podłączony jakiś łącznik? Czujnik ma za zadanie tylko włączyć światło na stałe tak?
-
maksymilian
Kilka powodów:djalex wrote: Tue May 13, 2025 10:08 pm Szkoda wykorzystywać dwukanałowy drogi moduł mROW-02 aby robił tylko za wyzwalacz - do tego celu lepiej użyć dużo tańszy RNW-01.
1. Miałem (mam) ambitne plany do wykorzystania tych wyjść, typu włączanie/wyłączanie czujnika PIR.
2. mROW ma wyzwalacz akcji na "Włącz" i "Wyłącz", RNW ma tylko na "Przełącz"
Tak. Teoretycznie to można obciążyć do 60W ledów, co powinno starczyć. Ale jak nie, to mogę tym wysterować PEP-10/16A od Zamela, albo coś podobnego.djalex wrote: Tue May 13, 2025 10:08 pm Następna kwestia i pytanie: czy do modułu który włącza światło jest podłączony jakiś łącznik? Czujnik ma za zadanie tylko włączyć światło na stałe tak?
Jak tylko będę miał chwilę to porobię skriny konfiguracji. Po prostu liczyłem na odpowiedź "ee panie, to tak nie zadziała bo..." i. tu się dowiem o czymś o czym nie wiem. Bo jak jest ruch to mam napięcie na wyjściu 1 kontrolera #1, kontroler #2 może to widzieć bo potrafi skopiować ten stan. Po prostu z jakiegoś powodu wyzwalacz akcji w #1 nie wyzwala akcji w kontrolerze #2.
-
YoMan
Tu uwazaj na prąd startowy zasilacza jeżeli uruchamiasz po stronie 230v
To już 1 kroczek zweryfikowany. Zatem problem w konfiguracji. Czekamy na screenymaksymilian wrote: Wed May 14, 2025 9:08 pm jak jest ruch to mam napięcie na wyjściu 1 kontrolera #1,
YoMan
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Akcje wyzwalacza do wyboru pojawiają się w zależności od tego, jakie akcje oferuje konkretny rodzaj kanału który za pomocą tego wyzwalacza ma być sterowany i nie jest to zależne od tego czy to jest RNW, ROW czy inny moduł. Jak kolega @YoMan już napisał problem jest z konfiguracją. PIR daje stały potencjał na wyjściu w zależności od ustawionego czasu a więc zachowuje się jak łącznik bistabilny a w konfiguracji wejścia masz pewnie ustawione na monostabilny.
-
maksymilian
Ostatecznie problem był z czujnikiem ruchu (w sensie ja nie rozumiałem jak on działa. Zrobiłem jak na rysunku i teraz jest ok.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.