Hi, mam kilka urządzeń w Supli podłączonych do HA, od wczoraj od wszystkie encje są widoczne w HA ale są takiej samej wartości, np temp cały czas jest 12.8, a włączniki światła mogę włączyć ale już nie da się wyłączyć. W apce Supli wszystko jest rejestrowane ok i mogę włączyć i wyłączyć wszystko poprawnie, wydaje się, że problem tkwi w mqtt pomiędzy HA i Suplą. Problem pojawił się nagle, działało mi to już z ponad 2 lata. Resety urządzeń lub HA nic nie dają. Zapytałem na forum HA czy ktoś może tak ma i niestety jeden z użytkowników pokazał że połączenie ma poprawne czyli to coś u mnie a nie globalnie. Miał ktoś może coś podobnego lub może podpowiedzieć jak to zdiagnozować?
pzdr Andrzej
Home Assistant i Supla
-
yamaha0014
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
bdkacz
U mnie też umarło,w logach mqtt brokera na zmianę
Connecting bridge bridge-mqttsupla (mqtt28.supla.org:8883)
Client local.core-mosquitto.bridge-mqttsupla closed its connection.
I mqtt28.supla.org na ping nie odpowiada, chociaz skanowanie portow pokazuje 8883 otwarty i zyjacy.
Z historii odczytów energii wygląda,ze umarło wczoraj okolicach 15:05-15:10
Edit : mqtt explorer dla Zamel ROW-02 w channels/state/connected podaje true i sterowanie z poziomu HA działa, ala dla dwoch zamel mew-01 mam connected = false mimo iz w appce i via www sa dostepne i polaczone. Wyglada, że "lezą" t;yko liczniki energii po mqtt
Connecting bridge bridge-mqttsupla (mqtt28.supla.org:8883)
Client local.core-mosquitto.bridge-mqttsupla closed its connection.
I mqtt28.supla.org na ping nie odpowiada, chociaz skanowanie portow pokazuje 8883 otwarty i zyjacy.
Z historii odczytów energii wygląda,ze umarło wczoraj okolicach 15:05-15:10
Edit : mqtt explorer dla Zamel ROW-02 w channels/state/connected podaje true i sterowanie z poziomu HA działa, ala dla dwoch zamel mew-01 mam connected = false mimo iz w appce i via www sa dostepne i polaczone. Wyglada, że "lezą" t;yko liczniki energii po mqtt
Last edited by bdkacz on Sat May 24, 2025 9:32 pm, edited 1 time in total.
-
bdkacz
mqtt explorer bezpośrednio do suplowego podaje dla mew'0w connected=false , dla row-o2 connected=true
Last edited by bdkacz on Sat May 24, 2025 9:44 pm, edited 1 time in total.
-
bdkacz
To się nazywa wsparcie - o północy z sb/nd
-
yamaha0014
Ale niestety przestało, załapało aktualne dane i już tak zostało znowu , zmianą jest to, że encje z mew-01 są teraz dostępne ale nie aktualizują się, a włączniki da się z HA włączyć ale wyłączyć nie. Ja też jestem na 28 serwerku
Last edited by yamaha0014 on Sat May 24, 2025 9:57 pm, edited 1 time in total.