Sonoff 4CH PRO (beznapięciowy)

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Mav3rick_17

Witam

Na wstępie zaznaczę że przeglądałem forum i nigdzie nie znalazłem czy da się zrealizować na SONOFF 4CH PRO następujące czynności.
Chciałbym podłączyć do w/w sonoffa ze zmienionym oprogramowanie na to z GUI generatora bramę wjazdów (beznapięciowy) furtkę (zasilanie do elektrozaczepu), czujnik przepełnienia zbiornika na deszczowke oraz pompę wody w zbiorniku na deszczowke (230V).
Finalnie chciałbym sterować tym wszystko i zrobić logikę żeby pompa załączyła się po przepełnieniu zbiornika.
Dziękuję bardzo za pomoc w realizacji i opinie.
Pozdrawiam
Pietras81
Been thanked: 1 time

Największy problem to czujnik - pytanie jaki to czujnik i jaki daje sygnał bo można podpiąć go pod Rx i z kanału krańcówki zczytać stan. Reszta to kwestia warunkowania i ustawień ale da się to uzyskać co napisałeś.
https://pietras-81.aqi.eco/
Mav3rick_17

Nie mam sprecyzowanego czujnika i tak naprawdę jaka będzie potrzeba i sugestia to taki kupię. Ewentualnie może to rozwiązać w jakiś inny sposób i rozdzielić zbiornik na deszczowke i bramę z furtka i użyć jakichś innych modułów?
and111

Odradzam sonoff 4 ch pro jako sterownik bramy.
Po pierwsze dlatego, że moduł na oprogramowaniu GG po zaniku zasilania i ponownym włączeniu potrafi zmienić na chwilę stan przekaźnika. To wystarczy, żeby samoczynnie, bez Twojej wiedzy, otworzyła się brama.
Po drugie moduł ma również możliwość sterowania pilotami RF 433mhz. Potrafi "przypadkowo" zaprogramować sobie jakiegoś pilota (np sąsiada). W efekcie nawet ktoś obcy będący w pobliżu może przypadkiem swoim pilotem RF otworzyć Twoją bramę.
Wyeliminowanie powyższych problemów wymaga przeróbek elektroniki modułu, a i tak nie ma pewności, że zrobisz to skutecznie.
Do sterowania bramą postaw najlepiej na sprawdzone moduły Zamel.

Return to “Pomysły i koncepcje”