Ustawianie wartosci holdTimeMs dla buttona

RafalL

Cześć,

szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem. Sprawa chyba błacha:
1. W jakim celu metoda Button::onLoadConfig() wczytuje wartości parametrów buttona (m.in. holdTimeMs), które wydają się jego cechami niezmiennymi, ustawianymi podczas tworzenia obiektów?
2. Jaki jest poprawny sposób ustawianie tych parametrów (np. holdTimeMs)? w moim przypadku wywołanie w

Code: Select all

setup()
{
  auto buttonSwitch = new Supla::Control::Button(SWITCH_BUTTON_PIN, true, true);
  buttonSwitch->setHoldTime(1000);
}
nie przynosi pożądanego rezultatu, gdyż ustawiona wartość jest za chwilę nadpisywana, podczas:

SuplaDevice.begin()
Oczywiście mogę przenieść ten kod za wywołanie begin(), ale chciałbym zrozumieć czy to rekomendowany sposób - podczas każdej inicjalizacji widzę że ta wartość jest ustawiana początkowo na wartość domyślną, odczytana z konfiguracji (200), a dopiero potem przestawiana na 1000.

pozdrawiam
Rafał
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

To jest skomplikowane ;P

Ogólnie czas przytrzymania dla przycisków miał być konfigurowalny przez użytkownika (bo ludzie chcą móc to ustawić), więc taka opcja jest.

Natomiast Button był dodany do SuplaDevice długo przed tym, zanim pojawiła się w bibliotece jakakolwiek konfiguracja przez lokalne www, czy też z Clouda.
Także hold time można ustawić metodą na Button.
Potem był dodany Config, który nadpisuje to ustawienie.
Jeśli chcesz, aby dany przycisk nie używał wartości z Config, to:

b1->dontUseOnLoadConfig();
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RafalL

Dzięki! Czy obecnie jest możliwość ustawienia tych parametrów z clouda? Jeżeli tak, to jak?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

RafalL wrote: Tue Jun 17, 2025 8:45 pm Dzięki! Czy obecnie jest możliwość ustawienia tych parametrów z clouda? Jeżeli tak, to jak?
Jeszcze nie ma
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”