Więcej informacji na temat MEW-01

ZgredekLCD
Been thanked: 1 time

Witam,
Czy znajdę gdzieś informację na temat MEW-01 / MEW-02 od strony technicznej? Może nie chodzi mi od razu o BoardView, ale bardzo mnie ciekawi co tam dokładnie siedzi - wiadomo, że całością zarządza pewnie ESP8266, ale zapewne jest tam jeszcze jakiś moduł odpowiedzialny za pomiary.
Wiadomo zawsze można kupić, rozebrać i samemu się dowiedzieć :ugeek: ale może już ktoś to przede mną już zrobił :D
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

ZgredekLCD wrote: Tue Jun 17, 2025 9:32 pm Witam,
Czy znajdę gdzieś informację na temat MEW-01 / MEW-02 od strony technicznej? Może nie chodzi mi od razu o BoardView, ale bardzo mnie ciekawi co tam dokładnie siedzi - wiadomo, że całością zarządza pewnie ESP8266, ale zapewne jest tam jeszcze jakiś moduł odpowiedzialny za pomiary.
Wiadomo zawsze można kupić, rozebrać i samemu się dowiedzieć :ugeek: ale może już ktoś to przede mną już zrobił :D
Nie wiem czy na forum było więcej informacji na ten temat. Może gdzieś się przewijało. Ja ogólnie nie jestem upoważniony do udzielania jakichkolwiek informacji ;). Ale jeśli ktoś otworzy, zrobi fotki i wrzuci w sieć, to już nie mój temat :P.

Ogólnie MEW-01 był oparty o ESP8266, natomiast MEW-02 działa już na jakimś wariancie ESP32.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
ZgredekLCD
Been thanked: 1 time

klew wrote: Mon Aug 18, 2025 11:29 am
ZgredekLCD wrote: Tue Jun 17, 2025 9:32 pm Witam,
Nie wiem czy na forum było więcej informacji na ten temat. Może gdzieś się przewijało. Ja ogólnie nie jestem upoważniony do udzielania jakichkolwiek informacji ;). Ale jeśli ktoś otworzy, zrobi fotki i wrzuci w sieć, to już nie mój temat :P.

Ogólnie MEW-01 był oparty o ESP8266, natomiast MEW-02 działa już na jakimś wariancie ESP32.

Właśnie jestem zdziwiony, że tak mało informacji na ten temat jest. Widzę ESP32 to już standard we wszystkich nowych urządzeniach. Będę miał go przypadkiem kiedyś na stole to muszę się mu dobrze przyjrzeć, najbardziej ciekawi mnie w jaki sposób jest liczony przepływ prądu dwukierunkowo, bo standardowo w PZEMach jest tylko jeden kierunek :D
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Poczytaj o układzie SD3004. Zdaje się, że były wersje PZEM-ów na tych układach, które sprawdzały przesunięcie fazowe pomiędzy napięciem i prądem, czy jest większe niż 90°. Układy te wystawiały na jednym z wyjść stan wysoki przy przeciwnym kierunku prądu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL MEW-01”