Wirtualny przekaźnik / zmienna on off lub 0 1 w cloud?

mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Do scen potrzebna mi taka zmienna lub wirtualny przekaźnik w cloud ustawoany reakcjami i odczytywany w scenach, jest obecnie coś takiego?
Sebek74

Tylko w GG jako dodatkowy przekaźnik wirtualny.

viewtopic.php?t=17106
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
mmiikk

W takim razie moze da sie bez takiego przekaźnika jakoś rozwiązać taki problem:
Mam czujnik otwarcia w WC - włącza swiatło po otwarciu drzwi.
Fizyczny włącznik światła WC (z suplą) jest wewnątrz WC, osoba która wychodzi z WC czesto najpierw (labo jednocześnie ale jest opóźnienie w sterowaniu) wyłacza światło włacznikiem w srodku potem otwiera drzwi i wtedy swiatło mimo wyłączenia włącza sie na nowo.
Chce tego uniknąć, po wyłączeniu światła włącznikiem w środku (albo jakkolwiek) prze 5 sekund czujnik otwarcia ma byc zignorowany (nie zapalać światła)
Jakiś pomysł bez witualnego przekacnika / zmiennej??
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Co masz, na czym to działa?
Jak to działa, czy czujnik zapala światło z automatu czy reakcja czy też scena?
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
Gitman

Skoro masz czujnik otwarcia/zamknięcia i on włącza/wyłącza światło to po co ci fizyczny włącznik?
Albo ustaw tak że czujnik ma tylko włączyć a fizyczny tylko wyłączyć.
mmiikk

Gitman wrote: Wed Jun 18, 2025 1:22 pm Skoro masz czujnik otwarcia/zamknięcia i on włącza/wyłącza światło to po co ci fizyczny włącznik?
Albo ustaw tak że czujnik ma tylko włączyć a fizyczny tylko wyłączyć.
Serio pytasz? :)
jeszcze raz:
Czujnik tylko zapala.
Światło wyłacza sie przyciskiem
Jeśli coś jest niejasne przeczytaj mój post powyżej
mmiikk

Lector wrote: Wed Jun 18, 2025 12:55 pm Co masz, na czym to działa?
Jak to działa, czy czujnik zapala światło z automatu czy reakcja czy też scena?
Czujnik to czujnik otwarcia RF433 via bramka RF, zapala światło przez reakcję w cloud, przycisk w WC to dotykowy touch z suplą.
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Jaki firmware masz na Touch? Wygenerowany w GG? Jak tak to można dodać wirtualny kanał wchodząc do GUI.

Potrzebny będzie wirtualny kanał i ogarnie się to w Supla Scirpt.
Będą potrzebne dwie sceny.
1. wyzwalacz wyłączenie touch, warunek wyłączenie Touch i sprawdzenie połączenia z nim, akcja włącz wirtualny opóźnienie 5 sekund wyłącz wirtualny (lub inny potrzebny czas)
2. wyzwalacz wykrycie otwarcia i gdy wirtualny jest wyłączony, warunek wykrycie otwarcia i gdy wirtualny jest wyłączony oraz sprawdzenie połączenia obu modułów, akcja włącz Touch

Ewentualnie pomijając wyżej napisany tekst możesz zamienić to co masz i zapalać włącznikiem a wyłączenie po otwarciu drzwi - w tedy nie będzie sytuacji ze ktoś wyjdzie i światło się będzie palić ;) a jak ktoś zgasi włącznikiem to i tak będzie zgaszone.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
mmiikk

O widzisz, nie wiedzialem ze W GG mozna swobodnie dodawać wirtualne przekaźniki, dzięki.
Spóbuję bez supla scripts wole mieć wszytsko w jednym miejscu.

Co do scen, zaskoczyło mnie ze w scenach cloud nei ma logiki IF THEN, nei wiem czemu myślałem ze jest.
Obeszadł bym to gdyby był warunek logiczny NOT przy kopiuj stan.. a tego chyvba też nie ma

Mogę to obejść, robię tak:
1. ustawiam wirtualny przekaźnik na włączony po resecie (jego naturalny stan jest wiec włączony) no i tu myslalem wykorzystac automat schodowy zeby po 4 sekundach zawsze sie włączał ale ten tak neistety nie dziął :/ z off na on tak ale tu nie zrobię skopiuj stan
2. w reakcji na wyłaczeie światłą WC uruchamiam scenę: virtualny przekaźcnik na wyłaczany , czas 4 sek virtualny przekaxnik włączony
2 W reakcji na otwarcie drzwi WC urachamiam scenę 2 : Dla kanału światło WC skopiuj stan z wirtualnyu przekaźnik

Powinno chyba działać, uwagi i usprawnienia mile widziane :)
Minusem jest brak mozliwości wykorzystanai automatu schodowego do właczenia przekaźnika wirtualnego po 4 sek, sceny jak wiadomo musza miec polaczenie z netem inaczej nei zadziala to prawidlowo :/ Wystarczyły NOT w kopiowaniu stanu kanału i by lo by niezawodne
mmiikk

No to doopa,z tego względu ze kopiowanie kanału może kopiować z kanału takiego samego typu tylko, światło w wc to automat schodowy (po 20 minutach samo gaśnie), natomiast wirtualny przekaźnik to włącznik zasilania, nie mogę go zmienić na automat schodowy bo on musi byc caly czas włączony zeby stan kopiowalo z neigo otwieranie wc, a jak będzie automat schodowy to sie sam wyłączy :/

chyba ze..
Jak się zachowa automat schodowy kiedy czas załączenia przekaźnika wpisze mu 0? Będzie włączony cały czas? Wtedy by się dało.

Return to “Pomoc”