Wirtualny przekaźnik / zmienna on off lub 0 1 w cloud?
-
Sebek74
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
W takim razie moze da sie bez takiego przekaźnika jakoś rozwiązać taki problem:
Mam czujnik otwarcia w WC - włącza swiatło po otwarciu drzwi.
Fizyczny włącznik światła WC (z suplą) jest wewnątrz WC, osoba która wychodzi z WC czesto najpierw (labo jednocześnie ale jest opóźnienie w sterowaniu) wyłacza światło włacznikiem w srodku potem otwiera drzwi i wtedy swiatło mimo wyłączenia włącza sie na nowo.
Chce tego uniknąć, po wyłączeniu światła włącznikiem w środku (albo jakkolwiek) prze 5 sekund czujnik otwarcia ma byc zignorowany (nie zapalać światła)
Jakiś pomysł bez witualnego przekacnika / zmiennej??
Mam czujnik otwarcia w WC - włącza swiatło po otwarciu drzwi.
Fizyczny włącznik światła WC (z suplą) jest wewnątrz WC, osoba która wychodzi z WC czesto najpierw (labo jednocześnie ale jest opóźnienie w sterowaniu) wyłacza światło włacznikiem w srodku potem otwiera drzwi i wtedy swiatło mimo wyłączenia włącza sie na nowo.
Chce tego uniknąć, po wyłączeniu światła włącznikiem w środku (albo jakkolwiek) prze 5 sekund czujnik otwarcia ma byc zignorowany (nie zapalać światła)
Jakiś pomysł bez witualnego przekacnika / zmiennej??
-
Gitman
Skoro masz czujnik otwarcia/zamknięcia i on włącza/wyłącza światło to po co ci fizyczny włącznik?
Albo ustaw tak że czujnik ma tylko włączyć a fizyczny tylko wyłączyć.
Serio pytasz?Gitman wrote: Wed Jun 18, 2025 1:22 pm Skoro masz czujnik otwarcia/zamknięcia i on włącza/wyłącza światło to po co ci fizyczny włącznik?
jeszcze raz:
Czujnik tylko zapala.
Światło wyłacza sie przyciskiem
Jeśli coś jest niejasne przeczytaj mój post powyżej
Czujnik to czujnik otwarcia RF433 via bramka RF, zapala światło przez reakcję w cloud, przycisk w WC to dotykowy touch z suplą.Lector wrote: Wed Jun 18, 2025 12:55 pm Co masz, na czym to działa?
Jak to działa, czy czujnik zapala światło z automatu czy reakcja czy też scena?
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
Jaki firmware masz na Touch? Wygenerowany w GG? Jak tak to można dodać wirtualny kanał wchodząc do GUI.
Potrzebny będzie wirtualny kanał i ogarnie się to w Supla Scirpt.
Będą potrzebne dwie sceny.
1. wyzwalacz wyłączenie touch, warunek wyłączenie Touch i sprawdzenie połączenia z nim, akcja włącz wirtualny opóźnienie 5 sekund wyłącz wirtualny (lub inny potrzebny czas)
2. wyzwalacz wykrycie otwarcia i gdy wirtualny jest wyłączony, warunek wykrycie otwarcia i gdy wirtualny jest wyłączony oraz sprawdzenie połączenia obu modułów, akcja włącz Touch
Ewentualnie pomijając wyżej napisany tekst możesz zamienić to co masz i zapalać włącznikiem a wyłączenie po otwarciu drzwi - w tedy nie będzie sytuacji ze ktoś wyjdzie i światło się będzie palić
a jak ktoś zgasi włącznikiem to i tak będzie zgaszone.
Potrzebny będzie wirtualny kanał i ogarnie się to w Supla Scirpt.
Będą potrzebne dwie sceny.
1. wyzwalacz wyłączenie touch, warunek wyłączenie Touch i sprawdzenie połączenia z nim, akcja włącz wirtualny opóźnienie 5 sekund wyłącz wirtualny (lub inny potrzebny czas)
2. wyzwalacz wykrycie otwarcia i gdy wirtualny jest wyłączony, warunek wykrycie otwarcia i gdy wirtualny jest wyłączony oraz sprawdzenie połączenia obu modułów, akcja włącz Touch
Ewentualnie pomijając wyżej napisany tekst możesz zamienić to co masz i zapalać włącznikiem a wyłączenie po otwarciu drzwi - w tedy nie będzie sytuacji ze ktoś wyjdzie i światło się będzie palić
Niespełniony automatyk. 
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
O widzisz, nie wiedzialem ze W GG mozna swobodnie dodawać wirtualne przekaźniki, dzięki.
Spóbuję bez supla scripts wole mieć wszytsko w jednym miejscu.
Co do scen, zaskoczyło mnie ze w scenach cloud nei ma logiki IF THEN, nei wiem czemu myślałem ze jest.
Obeszadł bym to gdyby był warunek logiczny NOT przy kopiuj stan.. a tego chyvba też nie ma
Mogę to obejść, robię tak:
1. ustawiam wirtualny przekaźnik na włączony po resecie (jego naturalny stan jest wiec włączony) no i tu myslalem wykorzystac automat schodowy zeby po 4 sekundach zawsze sie włączał ale ten tak neistety nie dziął :/ z off na on tak ale tu nie zrobię skopiuj stan
2. w reakcji na wyłaczeie światłą WC uruchamiam scenę: virtualny przekaźcnik na wyłaczany , czas 4 sek virtualny przekaxnik włączony
2 W reakcji na otwarcie drzwi WC urachamiam scenę 2 : Dla kanału światło WC skopiuj stan z wirtualnyu przekaźnik
Powinno chyba działać, uwagi i usprawnienia mile widziane
Minusem jest brak mozliwości wykorzystanai automatu schodowego do właczenia przekaźnika wirtualnego po 4 sek, sceny jak wiadomo musza miec polaczenie z netem inaczej nei zadziala to prawidlowo :/ Wystarczyły NOT w kopiowaniu stanu kanału i by lo by niezawodne
Spóbuję bez supla scripts wole mieć wszytsko w jednym miejscu.
Co do scen, zaskoczyło mnie ze w scenach cloud nei ma logiki IF THEN, nei wiem czemu myślałem ze jest.
Obeszadł bym to gdyby był warunek logiczny NOT przy kopiuj stan.. a tego chyvba też nie ma
Mogę to obejść, robię tak:
1. ustawiam wirtualny przekaźnik na włączony po resecie (jego naturalny stan jest wiec włączony) no i tu myslalem wykorzystac automat schodowy zeby po 4 sekundach zawsze sie włączał ale ten tak neistety nie dziął :/ z off na on tak ale tu nie zrobię skopiuj stan
2. w reakcji na wyłaczeie światłą WC uruchamiam scenę: virtualny przekaźcnik na wyłaczany , czas 4 sek virtualny przekaxnik włączony
2 W reakcji na otwarcie drzwi WC urachamiam scenę 2 : Dla kanału światło WC skopiuj stan z wirtualnyu przekaźnik
Powinno chyba działać, uwagi i usprawnienia mile widziane
Minusem jest brak mozliwości wykorzystanai automatu schodowego do właczenia przekaźnika wirtualnego po 4 sek, sceny jak wiadomo musza miec polaczenie z netem inaczej nei zadziala to prawidlowo :/ Wystarczyły NOT w kopiowaniu stanu kanału i by lo by niezawodne
No to doopa,z tego względu ze kopiowanie kanału może kopiować z kanału takiego samego typu tylko, światło w wc to automat schodowy (po 20 minutach samo gaśnie), natomiast wirtualny przekaźnik to włącznik zasilania, nie mogę go zmienić na automat schodowy bo on musi byc caly czas włączony zeby stan kopiowalo z neigo otwieranie wc, a jak będzie automat schodowy to sie sam wyłączy :/
chyba ze..
Jak się zachowa automat schodowy kiedy czas załączenia przekaźnika wpisze mu 0? Będzie włączony cały czas? Wtedy by się dało.
chyba ze..
Jak się zachowa automat schodowy kiedy czas załączenia przekaźnika wpisze mu 0? Będzie włączony cały czas? Wtedy by się dało.