Supla Cloud Reakcje temperatury mniejsze < i większe>

kemezrp

Cześć.
Próbuje w Reakcjach w SuplaCloud ustawić włączanie klimatyzacji gdy temperatura będzie powyżej pewniej zadanej. Nie wychodzi mi to ale wydaje mi się że coś jest nie tak z funkcją mniejsze większe.
Myślałem, że może gniazdo załączające klimatyzację nie działa, więc roboczo podpiąłem aby wykonywało to na włącznik światła - no ale efekt ten sam, czyli zero reakcji. Nie miałem na to czasu więc olałem.
Dziś, oo dwóch dniach, nagle w nocy włączyło mi się światło. Sprawdzam historię temperatury i spadła do 23.
Ustawione mam "Gdy temperatura będzie > 23" więc zakładałem że powinno się włączyć już jak było 25, ale nie, włączyło się jak zeszło do 23.
Może ja nie rozumiem tego argumentu. Pomóżcie proszę. Załączam zdjęcia. Zadziała ta reakcja środkowa ze światłem.
Domyślnie chcę aby klima uruchamiała się gdy temperatura w mieszkaniu będzie powyżej 25 a wyłączała się gdzy spadnie do np. 21/22.
Dziękuję ;)
[
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kiler88
Been thanked: 1 time

Jeśli ustawiałeś sobie warunek "włącz powyżej 23" kiedy było powyżej 23, to on czekał aż temperatura spadnie i znowu się zwiększy, prawdopodobnie taka sytuacja Cię spotkała.
kemezrp

Czyli myślisz, że spadła poniżej 23 i dopiero prawidłowo załączył jak znów wzrosła powyżej 23? Mogło by mieć sens - do przetestowania 😁. Dam znać, dzięki.
kiler88
Been thanked: 1 time

Dokładnie tak to działa i pasuje to do tego co wrzuciłeś na screenach.
kemezrp

Tak, potwierdzam. Dziękuję.
Podniosłem temp. w algorytmie do 29, sztucznie podniosłem temperature na termometrze i klima się włączyła.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Może głupie pytanie zadam, ale nie masz tam nastawy temperatury w sterowniku klimy? ;P
Włączanie powyżej 25 i wyłączanie poniżej 21/22 to bardzo duży zakres (dla mnie 25 to upał, a 21 to zimno :P )
Już praca na 1 stopniu histerezy bywa średnio komfortowa.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”