Podstawowe pojęcia

Natalia_1

Cześć,

Czy ktoś będzie tak miły i wytłumaczy mi gdzie mogę zobaczyć zsumowanie dziennego poboru oraz dziennej produkcji oraz co widzę na załączonym ekranie? Wiem, że jest to pobór i oddanie, ale za jaki okres? Jednostki dziwnie się sumują..

Liczę na wyrozumiałość🙂
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Zakładka historia i tam masz wszystko
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Natalia_1 wrote: Fri Jul 04, 2025 8:07 am Cześć,

Czy ktoś będzie tak miły i wytłumaczy mi gdzie mogę zobaczyć zsumowanie dziennego poboru oraz dziennej produkcji oraz co widzę na załączonym ekranie? Wiem, że jest to pobór i oddanie, ale za jaki okres? Jednostki dziwnie się sumują..

Liczę na wyrozumiałość🙂
"Stan licznika" to wskazania liczydła. Tzn. tyle ile nabiło łącznie, tyle pokaże. Jak licznik zresetujesz, to będzie pokazywał od zera.

"Bieżący miesiąc" to zużycie/oddane w aktualnym miesiącu.

Inne okresy itp możesz w historii sobie zobaczyć na wykresie. Tam możesz sobie ustawić "dzień" i widzieć wtedy podsumowania dobowe. W typie możesz wybrać rodzaj bilansowania energii itp.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Natalia_1

Czyli nie ma opcji podsumowania danego dnia? Wiem, ze w historii mam opcje różnych wykresów i filtrowania pw godzin minut, ale chodzi mi o pełny dzień.

Jeśli wyzeruje licznik to miesiąc będzie nadal widoczny czy będzie lecieć wszystko od nowa?
Natalia_1

U mnie to tak wygląda
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Natalia_1 wrote: Fri Jul 04, 2025 8:40 am Czyli nie ma opcji podsumowania danego dnia? Wiem, ze w historii mam opcje różnych wykresów i filtrowania pw godzin minut, ale chodzi mi o pełny dzień.

Jeśli wyzeruje licznik to miesiąc będzie nadal widoczny czy będzie lecieć wszystko od nowa?
Zużycie będzie widoczne, chyba że skasujesz historię pomiarów w Cloud (reset licznika i kasowanie historii to inne operacje).

Na wykresie bardzo łatwo sobie dobowe zużycie podejrzeć. Na screenie widać "tydzień" i "dni". Na belce na górze jest podsumowanie dla tygodnia, a na wykresie widzisz słupki za cały dzień. Jak dotkniesz słupka, to jest legenda z dokładną wartością.
Włączyłem tutaj "bilansowanie godzinowe" (które mniej więcej odpowiada temu co jest na fakturze, a nie temu co jest na liczniku - jeśli wolisz wartości licznikowe, to trzeba wybrać bilansowanie arytmetyczne lub wektorowe - zależnie od tego jak liczy licznik od energetyki).
Screenshot_2025-07-04-10-43-31-88_51725a65de50bc7853eb07931b07554c.jpg
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Gitman

Zakres wybierz np.7 dni
Typ danych wybierz dni a po kliknięciu w słupek pokaże ci wszystkie fazy oraz sumę.
Natalia_1

Bardzo Wam dziękuję

Pozdrawiam :D

Return to “Ogólna dyskusja”