Realizuje projekt jak w temacie i w związku z tym mam kilka pytań.
Dlaczego podłączony przekaźnik jest cały czas włączony (napięcie na cewce). Po naciśnięciu przycisku otwórz/zamknij oczywiście stan się zmienia i wyłącza się na chwilę natomiast ze strony ekonomicznej niepotrzebnie ciągle pobiera prąd. Czy może ktoś to logicznie wytłumaczyć? Albo czy można odwrócić logikę przekaźnika. żeby naciśniecie przycisku akcji na chwilę włączało przekaźnik?
Druga sprawa jeżeli chodzi o przekaźniki kompletnie nie rozumiem czujnika pośredniego otwarcia i braku czujnika zamknięcia. To chyba ważne żeby mieć potwierdzenie, że brama jest całkowicie zamknięta.
Sterowanie bramą garażową na ESP32
-
kaceepeer
Problem przekaźnika rozwiązał się sam po ponownym wgraniu Supli. Zwykły bug czy można gdzieś tym zarządzać?
Dodatkowe pytanie jak można sterować bramą z poziomu telefonu? Kliknięcie w kafelek nie wyzwala przekaźnika. Dodałem wyzwalacz akcji → Wciśnięcie 1x → wybrałem kanał → otwórz/zamknij ale to chyba tyczy się lokalnego przycisku bo żaden dodatkowy kafelek w apce się nie pojawił.
Dodatkowe pytanie jak można sterować bramą z poziomu telefonu? Kliknięcie w kafelek nie wyzwala przekaźnika. Dodałem wyzwalacz akcji → Wciśnięcie 1x → wybrałem kanał → otwórz/zamknij ale to chyba tyczy się lokalnego przycisku bo żaden dodatkowy kafelek w apce się nie pojawił.
-
kaceepeer
BINGO!
Dziękuję bardzo.
Pozostaje brak możliwości potwierdzenia, że brama jest całkowicie zamknięta ale tutaj pewnie potrzebna byłaby implementacja naszych magików.
Do czego wgl służy opcja "Czujnik pośredniego otwarcia"?
-
Patryk
Mając jeden czujnik widzisz, czy brama jest otwarta lub zamknięta.
Majac dwa czujniki, widzisz dodatkowo, czy brama jest częściowo otwarta.
Majac dwa czujniki, widzisz dodatkowo, czy brama jest częściowo otwarta.
-
kaceepeer
Według mnie bez sensu bo w zasadzie nie masz potwierdzenia, że brama jest całkowicie zamknięta.
Gdyby zamiast tego była opcja brama zamknięta to mielibyśmy potwierdzenie, że tak jest. Dodatkowo jeśli żadna z krańcówek, kontaktronów nie dawałaby sygnału tzn. że brama jest częściowo otwarta.
Gdyby zamiast tego była opcja brama zamknięta to mielibyśmy potwierdzenie, że tak jest. Dodatkowo jeśli żadna z krańcówek, kontaktronów nie dawałaby sygnału tzn. że brama jest częściowo otwarta.
-
kaceepeer
W takim razie czujniki powinny być gdzie?
Mam krańcówkę dającą sygnał gdy brama jest całkowicie otwarta i drugą gdy jest całkowicie zamknięta.
To jest logiczne bo jak realizować częściowe otwarcie? Przecież pozycji częściowego otwarcia jest cały zakres od zamknięcia do otwarcia, a w moim przypadku dwa skrajne położenia, załatwiające sprawę.
Mam krańcówkę dającą sygnał gdy brama jest całkowicie otwarta i drugą gdy jest całkowicie zamknięta.
To jest logiczne bo jak realizować częściowe otwarcie? Przecież pozycji częściowego otwarcia jest cały zakres od zamknięcia do otwarcia, a w moim przypadku dwa skrajne położenia, załatwiające sprawę.