Awaria modułu / WiFi / serwerów SUPLI

aone

Hej,

u mnie do dziś ciągnie się "drama" po kilkugodzinnej awarii SUPLI sprzed bodajże miesiąca (svr93), przede wszystkim ze względu na to, że mi nie wierzą, że to nie moja wina, bo SUPLA nie udostępnia statusu serwerów :)

Szukam awaryjnego sposobu otwierania/zamykania bramy w przypadku awarii wszystkiego poza prądem (czyli mojego dostawcy internetu, routera, ale również modułu SUPLI lub ich serwerów). Postawienie własnego serwera nie rozwiązuje więc wszystkich wariantów.

Nie wiem więc czy dobrze trafiłem, może powinienem zapytać gdzie indziej, bo prawdopodobnie chodzi o inne produkty... ale może akurat je znacie.

Wyobrażam sobie, że przed bramą na słupku będzie jakaś klawiatura, która po wpisaniu odpowiedniego kodu puści impuls na płytę napędu i otworzy / zamknie bramę.

1. Jak nazywa się takie urządzenie?
2. Czy jest takie urządzenie w wersji mechanicznej, czyli, żeby nie potrzebowało zasilania?
3. Czy jest możliwość, aby to urządzenie miało coś na wzór zabezpieczenia rate limiting (ilość nieudanych prób wpisywania kodu na określony czas jest ograniczona)
4. Czy jest możliwość, aby na jednym module SBW-02 otrzymywać powiadomienie o użyciu tej klawiatury (oczywiście w przypadku braku awarii), ale jednocześnie nie otrzymywać powiadomienia przy normalnym użytkowaniu modułu?
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

1. Jak nazywa się takie urządzenie?
AD1. Szukaj pod hasłem szyfrator, ja mam taki do garażu https://allegro.pl/oferta/zamek-szyfrow ... 6051689697
2. Czy jest takie urządzenie w wersji mechanicznej, czyli, żeby nie potrzebowało zasilania?
AD2. Tak klucz do bramy/zamka :D
3. Czy jest możliwość, aby to urządzenie miało coś na wzór zabezpieczenia rate limiting (ilość nieudanych prób wpisywania kodu na określony czas jest ograniczona)
AD3. Chyba każdy szyfrator ma taką funkcję.
4. Czy jest możliwość, aby na jednym module SBW-02 otrzymywać powiadomienie o użyciu tej klawiatury (oczywiście w przypadku braku awarii), ale jednocześnie nie otrzymywać powiadomienia przy normalnym użytkowaniu modułu?
AD4. Jeśli masz wolne wejście w SBW-02 to jak najbardziej.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

A nie prościej by było kupić wszystkim po pilocie?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

aone wrote: Tue Aug 12, 2025 1:29 pm bo SUPLA nie udostępnia statusu serwerów :)
Stan serwerów to żadna tajemnica. Jak ktoś potrzebuje to udostępniamy statystyki z monitoringu.
Informacja o incydencie o którym piszesz jest też na naszym FB i na forum.
viewtopic.php?p=208967#p208967

Generalnie rzecz biorąc duże awarie trwające więcej niż naście minut zdarzają się po naszej stronie dość rzadko (zwykle co kilka lat) i nie dotyczą całej infrastruktury.
aone wrote: Tue Aug 12, 2025 1:29 pm Wyobrażam sobie, że przed bramą na słupku będzie jakaś klawiatura, która po wpisaniu odpowiedniego kodu puści impuls na płytę napędu i otworzy / zamknie bramę.
Klawiatur na rynku jest cała masa. Wpinasz równolegle do SBW.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Duch__
Been thanked: 6 times

Satel PK-01 lub przełącznik kluczykowy lub pilot elmes z radiolinią. Osobiście mam coś na wzór PK-01 oraz na pilota. Otwieram tym co akurat mam pod ręką.

Return to “Pomoc”