PZEM V3 - może głupie pytanie.

krawiec

Słuchajcie....

Gdzie ma być L a gdzie N w PZEM V3.
Kupiłem od Chińczyka i dołączone papierki pokazują że L ma być tak jak tutaj:
Image

Tyle, że trzecie wejście od góry na schemacie jest połączone z drugim i z wielka "ścieżką" zajmującą połowę płytki drukowanej od spodu.
Poszperałem i trafiłem na taki schemat:
Image

Na zdrowy rozsądek to co na schemacie wydaje się poprawne. Jakoś mi się nie wydaje aby faza powinna być na przekładniku...

Krawiec
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

To jest prawidłowe podłączenie. Potencjał "L" jest na uzwojeniu wtórnym przekładnika, co niczemu nie przeszkadza, ale musisz mieć świadomość, że układ pomiarowy też jest zasilany tym napięciem (!!!).
Żeby bezpiecznie podłączyć mierzony sygnał do innych układów - zastosowano izolację optyczną.

WAŻNE!!! Jeżeli podłączysz 230V do PZEM-a -zachowaj szczególną ostrożność, bo tam jest napięcie niebezpieczne (mimo, że wg przepisów jest to tzw. "NISKIE NAPIĘCIE" :o ).
Być może to wiesz, ale nic nie szkodzi przypomnieć. ;)
Maniek913
Been thanked: 3 times

Na dobrą sprawę nie ma to znaczenia gdzie podłączysz L i N w PZEM nie ma rozróżnienia kierunku prądu, a układ wyjściowy jest izolowany galwanicznie, więc oba schematy są poprawne. Ja osobiście łączę tak jak na schemacie ideowym, ale działać będzie również przy odwrotnym połączeniu.

Return to “Pomoc”