LED RGBW co polecacie? ;)

kemezrp

Hej.
Mam już u siebie oSuplowane parę tematów, 13szt różnych wynalazków i ciągle mi mało 😁.
Myślałem o LEDach RGBW.
Co polecacie? Co macie u siebie i jak są realizowane? Pochwalcie się, z przyjemnością się czymś zainspiruje.
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

mSLW-01 jest bardzo dobrym rozwiązaniem ma jednak obciążenie tylko 2A na kanał, przy dłuższych odcinkach pasków należy zastosować wzmacniacze na mosfetach. A jeśli chodzi o taśmy to z tym sterownikiem używam zwykłych z Allegro.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
matrix0606

kemezrp wrote: Fri Aug 22, 2025 7:25 pm Hej.
Mam już u siebie oSuplowane parę tematów, 13szt różnych wynalazków i ciągle mi mało 😁.
Myślałem o LEDach RGBW.
Co polecacie? Co macie u siebie i jak są realizowane? Pochwalcie się, z przyjemnością się czymś zainspiruje.
Ja mam zwykłe ledy RGB. Podświetlanie szafy i u dzieciaków w pokojach nad biurkami. Całość sterowana ze sterownika mojego projektu na Wemosie D1 mini.
Funkcje sterownika:
- sterowanie RGB - grubość ścieżki pozwala na sterowanie prądem 2A, ale jest metalizowana więc powinna uciągnąć sporo więcej (tranzystory IRLZ44N logic level)
- doświetlanie wnętrza szafy w zależności od otwartych/zamkniętych drzwi i tego czy jest w pomieszczeniu jasno czy ciemno
- wyłączanie na noc linii telefonu stacjonarnego, żeby w nocy nie męczyli dzwonieniem (tak, mam telefon stacjonarny - VOIP)
- wyjście do włączania zasilacza komputerowego do zasilania urządzeń, które potrzebują więcej mocy przy zasilaniu 5V czy 12V

https://youtu.be/yJB_d8gE1tI
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
veeroos

Na filmie fajnie ta płytka wygląda. Ja do RGBW użyłem właśnie mSLW zrobiłem to jako podświetlenie pod szafkami w kuchni. Ale teraz jak już stosuję paski kolorowe to jedynie programowalne, wygodniejsze są, na 3 przewodach wszystko ogarniasz i nie musisz Mosfetów stosować, choć w sumie i tak by się one zdały, bo paski programowalne mają jednak wadę jak nawet nie świecą się to pobierają prąd. Wtedy mosfetem można by było wyłączać zasilanie paska gdy na przykład kanał mamy wyłączony. Oczywiście nie ma oficjalnych sterowników do pasków programowalnych, więc tu mam jedynie sterowanie DIY, ale tam gdzie mogę to daję oficjalne sterowniki dedykowane pod system Supla, po pierwsze wiem że będę w razie czego miał wsparcie techniczne, a po drugie po części zakup tych produktów wspiera ten projekt, koszty utrzymania serwerów, za które nie musimy płacić dodając do nich własne urządzenia DIY 😉. To nie żebym miał robić jakąś reklamę produktom jednej czy drugiej firmy, bo sam też używam dużo urządzeń zrobionych przez siebie, choć z wemosów i ogólnie esp8266 już dawno zrezygnowałem.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

kemezrp

Szukam rozwiązań "gotowych", takich pół gotowych gdzie coś można minimalne zmodernizować a niekoniecznie budować całą płytkę od zera - chodź nie wykluczam gdyby robiła szał w porównaniu do gotowca. Widziałem w builderze że są zestawy ustawień dla RGB. Myślę o ewentualnym zakupie gotowca gdzie wgram Suple no albo jak pisałem wyżej zbudować coś co mocno wyróżni od gotowca.
Jak to jest z gotowcami? Które się nadają do Supli?
I jeszcze jedno - Supla chyba nie obsłuży dynamicznych przejść kolorów na pasku? Tam chyba tylko statycznie można ustawić wybrany kolor ?
kemezrp

veeroos wrote: Sat Aug 23, 2025 7:48 am mSLW-01 jest bardzo dobrym rozwiązaniem ma jednak obciążenie tylko 2A na kanał, przy dłuższych odcinkach pasków należy zastosować wzmacniacze na mosfetach. A jeśli chodzi o taśmy to z tym sterownikiem używam zwykłych z Allegro.
ile to są dłuższe odcinki? to na co aktualnie mam wizję to będzie 6-7mb.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Supla zmienia kolor i jasność płynnie.
Natomiast nie ma niczego w stylu automatycznych efektów
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
veeroos

kemezrp wrote: Sat Aug 23, 2025 10:14 am
veeroos wrote: Sat Aug 23, 2025 7:48 am mSLW-01 jest bardzo dobrym rozwiązaniem ma jednak obciążenie tylko 2A na kanał, przy dłuższych odcinkach pasków należy zastosować wzmacniacze na mosfetach. A jeśli chodzi o taśmy to z tym sterownikiem używam zwykłych z Allegro.
Wiesz jak masz taśmę 24V to wygląda to lepiej bo o ile przy 5m masz 72W całość (takie są dostępne na przykład taśmy)czyli każdy kolor brał by jakieś 1/4 tego, więc powinien ten sterownik starczyć

kemezrp

klew wrote: Sat Aug 23, 2025 10:46 am Supla zmienia kolor i jasność płynnie.
Natomiast nie ma niczego w stylu automatycznych efektów
Trochę szkoda. No ale tu muszę iść na kompromis bo chcę to w Supli.
Powiesz z czego to wynika? Sprzętowo nie da się ogarnąć czy nie ma zapotrzebowania w kodowaniu takiej funkcji?
btw. ale da się np. sceny ustawić na jeden konkretny kolor każdą i scenami się bawić żeby coś tam się zmieniało?
kemezrp

veeroos wrote: Sat Aug 23, 2025 10:53 am
kemezrp wrote: Sat Aug 23, 2025 10:14 am
Wiesz jak masz taśmę 24V to wygląda to lepiej bo o ile przy 5m masz 72W całość (takie są dostępne na przykład taśmy)czyli każdy kolor brał by jakieś 1/4 tego, więc powinien ten sterownik starczyć
To sobie policzę dokładnie co tam u mnie będzie i coś wymyślę.
Powiedzcie proszę czy warto w ten ZAMELowski sprzęt doinwestować czy można na czymś innym, tańszym uzyskać to samo wgrywając Suple?

Return to “Ogólna dyskusja”