SBW-02 jako schodowy

Uriasz

Witajcie! Mam problem z miejscem - mam jedną puszkę i lampę. Chcę wykorzystać SBW-02 najpierw jako sygnalizację otwarcia/zamknięcia zamków w drzwiach wyjściowych w bloku. Ale pomyślałem, żeby sterujące bramą (jeśli to dobrze nazywam) wykorzystać do zapalania lampy w przedpokoju. Problem w tym, że mam przełączniki schodowe, a poza tym SBW-02 podaje napięcie tylko przez jakiś czas. Czy dałoby się zastosować jakiś przekaźnik bistabilny (coś mi czat podpowiedział, ale nie wiem czy dobrze) zamontowany już w lapmie, który trzymałby napięcie na żarówce? Mam po trzy przewody w puszkach przełączników i trzy przewody w lampie. Jeden w lampie (żółto-zielony) mogę wykorzystać jako stałe zasilanie, bo instalacja bloku i tak nie ma uziemienia (budynek oddany do użytku w 1971 roku :)). Najlepiej we współpracy z przyciskami monostabilnymi, ale bistabilne też oblecą. Czy możecie zaproponować konkretne podzespoły do zestawu. Spróbuję znaleźć miejsce w puszcze rozdzielczej (jeśli to dobrze określam) na SBW-02 i zasilacz 12V, a nie w przełączniku. Proszę unikać bardzo specjalistycznego języka. Z góry dziękuję. Aha! Przeróbki instalacji elektrycznej nie biorę pod uwagę. Wszystkie pomysły (proste) mile widziane, włącznie z odpowiedziami, że to głupi pomysł i lepiej zrobić to inaczej.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

SBW-02 nie jest przeznaczony do sterowania oświetleniem.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Uriasz

Wiem, ale wiem też, że elektronika daje spore możliwości. Czy na pewno nie da się czegoś wymyślić? A PBM-04/U?
Last edited by Uriasz on Sun Aug 24, 2025 5:54 pm, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Posiadając przekaźnik bistabilny, będziesz mógł sterować nim, ale nie będziesz znał jego stanu. Także jedna operacja, to będzie przełącz
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
malarz
Been thanked: 2 times

Jak masz wyłączniki schodowe to pewnie masz też gdzieś puszkę, gdzie się przewody schodzą (od oby łączników, od lampy i jakiś od rozdzielnicy). Tam umieść mROW albo coś podobnego. Zmieszczenie w tej puszcze SBW i zasilacza jest raczej niemożliwe, więc pewnie o innej puszcze piszesz.

A do sprawdzenia stanu zamków to chyba lepiej INW-01 (tylko ma kiepską obudowę), też będziesz potrzebował jakiś zasilacz jak przy SBW a masz 4 wejścia na sprawdzanie różnych czujników binarnych.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
djalex
Has thanked: 2 times

Zamiast INW można zastosować Shelly i4 DC, można osuplować i zakres napięć 5-24V, malutki, mieści się w puszce bez problemów.
Uriasz

No więc, tak jak napisałem, puszki są 3: dwie od przełączników oraz jedna, w której zbiegają się przewody od przełączników, zasilanie, od lampy. Szukałem już małych zasilaczy i myślę, że dam radę zmieścić sbw oraz zasilacz - najwyżej ją pogłębię (już w takiej puszce udało mi się umieścić dwie suple, ale w głębokiej). Tylko chyba tu jest problem, że nawet jeśli bistabilny mi to załączy oraz uda się to połączyć z przełącznikami, to chyba jeden kolega ma rację, że nie będzie stanu oświetlenia... A gdyby w lampie włożyć jakąś dodatkową suplę. Tylko czy to się da z trzema przewodami zrobić?
Uriasz

djalex wrote: Sun Aug 24, 2025 4:26 pm Zamiast INW można zastosować Shelly i4 DC, można osuplować i zakres napięć 5-24V, malutki, mieści się w puszce bez problemów.
Czy to jako sprawdzanie stanu zamków? Pytam, bo nigdy jeszcze nie bawiłem się z innymi urządzeniami, tylko z oryginałami.
djalex
Has thanked: 2 times

Do i4 trzeba wgrać GG z krańcówkami. Nie wiem jak masz rozwiazaną kwestię zamków ale trzeba pamiętać że na wejścia w i4 można podać tylko sygnał masy
Uriasz

Zamki (bolce) przełączają bardzo małe krańcówki (2 szt.), więc muszę mieć tam małe napięcie lub sygnał bez napięcia (jeśli możliwe). Dlatego pomyślałem o sbw-01, bo 230V nie mogę tam "wpuścić". Chodzi o to, że ten problem, to nie problem. Już mam pomysł jak zmieścić zasilacz i sbw_01 do puszki. I wiem, że to zadziała, bo właśnie uruchomiłem automatyczne zamykanie rolet przez czujnik deszczu. Więc dla jasności, po co tu piszę: Z powodu ograniczonego miejsca w puszcze, gdzie mam wszystko, co potrzeba do podłączenia sbw mam bardzo mało miejsca - nic więcej nie zmieszczę; a i tak nieźle się będę bawił z małymi wago. Potrzebuję więc pomocy w tym jak zsynchronizować wyłączniki schodowe z suplą. Czy da się wykorzystać sbw z pełną funkcjonalnością (raportem zał./wył.)? A może da się w lampie podłączyć jakąś suplę żeby ogarnęła wyłączniki schodowe. Przypominam, że w lampie mam trzy przewody, z czego jeden nieużywany - może służyć jako stały liniowy 230 V lub 12V. Albo jakieś inne urządzenie zamiast sbw-01, które ogarnie oba tematy po zamontowaniu w puszcze

Return to “ZAMEL SBW-02”