Płynna regulacja grzałki CWU + MEW 01
-
Enginer500R
Witam wszystkich ! Planuje wykonać płynna regulacje grzalki CWU przez SSR aby była sterowana przez reakcje z mew 01. Mianowicie problem z jakim sie spotkałem to brak synchronizacji fazowej sygnału PWM z przebiegiem sieciowym. SSR jest załączany w przejsciu przez zero. Jako dimmera użyłem płytki yunshan 10a z wylutowanym przekaźnikiem, a tranzystor na jego sterowaniu generuje mi PWM z częstotliwością 400Hz. MEW-01 przy przekroczeniu określonej mocy czynnej oddawanej steruje wypełnienie sygnału na określoną ilość %. Sygnał jest wystarczająco czysty, jednkaże w połaczeniu z ssr (CELDUC SKL1240) przebieg wyglada w nastepujacy sposób : Ustawienie 50 % wypełnienia ssr włącza się na 4 sekundy i wyłącza na 4 sekundy. Z obserwacji wynika że przy przebiegu 400hz mamy czas operacyjny impulsu ok 8 sek i w nim przesuwamy czas działania / wyłączenia. Pytanie jest następujące czy można w sofcie ustawić częstotliwość PWM ? samemu ustawić zakresy ? Wyczytałem gdzieś że w przypadku braku synchronizacji przebiegów najlepszy jest sygnał PWM max 1.5 Hz. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Może ktoś również walczył z tematem PV i zna lepszy sposób płynnej regulacji grzałek. Pozdrawiam !
-
Enginer500R
Jeżeli ktoś chce zobaczyć jak wyglada teraz sterowanie mogę udostepnić nagrania z tel. Az sam się zdziwiłem ze tak równo podziałkowało i za każdym razem jest ok 8 sekund czasu i poprostu zmienai się czas działania tak aby suma zamkneła się w tym 8 sekundach.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jaki masz soft na tym yunshan? Jakim kanałem sterujesz?
Wg mnie do czegoś takiego trzeba napisać odpowiedni soft, który będzie generował PWM ale w synchronizacji z siecią. Czyli nie ma sztywno X Hz, tylko wypełnianie 50 Hz
Wg mnie do czegoś takiego trzeba napisać odpowiedni soft, który będzie generował PWM ale w synchronizacji z siecią. Czyli nie ma sztywno X Hz, tylko wypełnianie 50 Hz
Najlepsze suple dla Twojego domu