Sterowanie wentylacją

adikab

Cześć i czołem!
To mój pierwszy wpis i ogromna prośba o nie hejtowanie :)

Potrzebuję pomocy z automatyzacją wentylacji w budynku.

Przejdźmy do sedna:
Gui generic, esp32, 2x ds18b20, relay module2(przekaźniki), krańcówka i dwa wentylatory (wyciąga i wciąga powietrze).

Wszystko mam skonfigurowane i opisane w supli. Chciałbym zarządzać wentylacją porównując wartości pomiedzy czujnikiem temperatury wewntarz i na zewnątrz, w taki sposób, żeby utrzymać pewną temperaturę w trybie letnim (załóżmy 18 stopni), a w trybie zimowym ( 6-8 stopni). Problem pojawił się przy uruchomieniu systemu i nie wiem jak dodać warunek, żeby po osiągnięciu temperatury system się wyłączył i poczekał na większą zmianę wartości przed ponownym uruchomieniem.

Temat drugi to krańcówka i dezaktywacja wentylacji po otworzeniu drzwi.

Jeśli to ułatwi sprawę mogę wykorzystać tylko jeden przekaźnik.

Obecnie robię to w supla cloud, ale gdyby było rozwiązanie przez supla script to ogromna prośba o jakieś wskazówki. :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Na Cloud nie ma możliwości robienia czegokolwiek w oparciu o porównanie temperatur na dwóch termometrach.
Można jedynie robić reakcje w oparciu o stan jednego termometru.
Można też kombinować i robić jakieś wytrychy na "wirtualnych przekaźnikach", ale to nie będzie łatwe.

W skryptach możesz robić uruchamianie scen w oparciu np o różnicę temperatury między dwoma termometrami.

Ogólnie to co próbujesz zrobić, to raczej w Supli po stronie Clouda/serwera/skryptów będzie trudne do osiągnięcia.

Wg mnie najłatwiej to ogarnąć pisząc własny soft na urządzenie :P.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
adikab

klew wrote: Wed Sep 17, 2025 11:02 am

Wyjątkowo teraz chciałbym tego uniknąć :) Chyba że ktoś chciałby mi pomóc :)

Zostaje supla script. Utworzenie sceny czy ustawienie termostatu i dodanie kanałów? Błądze gdzieś w tym wszystkim :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

adikab wrote: Wed Sep 17, 2025 11:07 am
klew wrote: Wed Sep 17, 2025 11:02 am

Wyjątkowo teraz chciałbym tego uniknąć :) Chyba że ktoś chciałby mi pomóc :)

Zostaje supla script. Utworzenie sceny czy ustawienie termostatu i dodanie kanałów? Błądze gdzieś w tym wszystkim :)
Moim zdaniem skrytpy są trudniejsze od programowania :P

Jeśli mimo tego chcesz się w nie zagłębić, to poczytaj sobie tutaj: viewtopic.php?t=4131
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”