SRW-01 Resetuje się do ustawień fabrycznych

Sterownik rolet
yahoo

Hej.

Mam problem z jednym SRW-01. Od paru dni zaczął się rozłączać, mruga szybko dioda i rozgłasza swoje wifi, znaczy - wchodzi w tryb konfiguracji. Przywrócenie ustawień pomaga na godzinę-dwie i znowu to samo. Firmware 2.8.61, pod bistabilnym włącznikiem roletowym. Wszystkie inne moduły w całym domu działają bez pudła, ten jeden "ścierwi".

Ktoś miał podobny problem? Co jeszcze sprawdzić, zrobić, jak żyć?:)

pozdrówki
y.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Sprawdź, czy ułożenie kabli w puszce pod łącznikiem nie powoduje naciskania na przycisk CONFIG.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
yahoo

Dzięki, pomyślałem o tym samym - wprawdzie nie ruszałem tam niczego chyba już od dwóch albo trzech lat, ale w tej puszce zawsze było ciasno. Sprawdzę i dam znać :)
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Sprawdź też przyciski/ przełączniki którymi sterujesz roletą, nimi też można wprowadzić moduł w tryb konfiguracji.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Robert Błaszczak wrote: Tue Sep 23, 2025 9:36 am Sprawdź, czy ułożenie kabli w puszce pod łącznikiem nie powoduje naciskania na przycisk CONFIG.
Mało prawdopodobne - ten przycisk jest zbyt mały i schowany poniżej obudowy by kabel go przypadkiem wciskał. Prędzej podejrzewalbym uszkodzony łącznik ale bardziej uszkodzony moduł. Raczej do wysłania do Zamela.
yahoo

Dzięki za podpowiedzi. Trop z wadliwym przyciskiem wydaje się być właściwym kierunkiem.

Nie wygląda na to, żeby jakikolwiek przewód wciskał "Config" - nie jest aż tak ciasno (źle pamiętałem;). Na razie zrobiłem dwie rzeczy:

1. Wyjąłem przycisk z puszki, pozostawiwszy go wiszącego na przewodach. Po wyjęciu przycisku moduł nadal mrugał szybko; wciskanie "config" ani klawisza przycisku nic nie zmieniało, dopiero ponowna konfiguracja od zera załatwiła temat.

2. Odłączyłem przewody od przycisku, idąc tropem "wadliwy przycisk ma jakieś mikro-zwarcie, i moduł głupieje".

Obserwujemy, dam znać.

dzięki jeszcze raz!

EDIT:
Moduł z odpiętym przyciskiem zachowuje się tak samo - tzn po jakimś czasie samoczynnie się resetuje do fabryki i wchodzi w tryb konfiguracji.

pozdrowienia
y.
yahoo

Finalna aktualizacja jest taka:

samo ustąpiło. Wszystko jest podłączone i zmontowane tak jak poprzednio, w tej chwili problem zniknął. WTF...

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
y.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

yahoo wrote: Thu Sep 25, 2025 7:41 am Finalna aktualizacja jest taka:

samo ustąpiło. Wszystko jest podłączone i zmontowane tak jak poprzednio, w tej chwili problem zniknął. WTF...

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
y.
Jedyna możliwość, jaka mi przychodzi do głowy, to "coś wciskało przycisk config". Tam czasem wystarczy, że obudowa się uciśnięta z jakiejś strony, aby ten "config" załapał.

SRW działa tak, że jak przytrzymasz config ~5s, to przełączy się w tryb cfg. Wtedy jeśli ponownie przytrzymasz cfg ~5s to zresetuje się do ustawień fabrycznych (co obserwowałeś w postacie braku ustawień oraz migająca dioda w trybie cfg i wciskanie "configa" nic nie dawało).

Jeśli tam nic nie uciskało, to może coś od strony elektroniki zaszwankowało i dawało efekt wciskania przycisku config.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
yahoo

Zwrot akcji. Problem wrócił. Wyjąłem moduł z puszki, tak, żeby na pewno nic go nie uciskało ruszało itd. Efekt jest taki, jak na filmiku: https://youtu.be/dof0W6y3ujE Jak to interpretować? Wifi nie rozgłasza.

Uprzedzając, moduł jest maźnięty farbą, przy malowaniu puszka nie była zakryta a klawisz zdjęty...;)

pozdrówki
y.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Napisałem PW, abyś odesłał sterownik do nas.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55

Return to “ZAMEL SRW-01”