Zamel SBW-02

Tomaso

Witam.

Proszę o wskazówki jak usunąć usterkę podłączenia
SBW-02? Dokładnie traci połączenie z wifi. Raz ma a za chwilę już brak połączenia. Działał poprawnie przez rok a teraz zaczęły się kłopoty. Tuż przy zameliu mam zamontowaną kamerę wifi i działa poprawnie nie traci zasięgu. Router był resetowany kilkakrotnie ale bez skutku.
Od czego zacząć grzebanie?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Zdzisław.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Tomaso wrote: Mon Oct 06, 2025 7:51 am Od czego zacząć grzebanie?
Zacznij od diagnostyki sieci Wi-Fi.
Zerknij jak miga dioda na SBW-02 - możesz filmik wrzucić. Następnie przełącz SBW w tryb konfiguracyjny, wejdź na jego www i zobacz co jest w "LAST STATE" (wrzuć zdjęcie tutaj).

Kolejne pytanie: jaki masz router/access point do Wi-Fi? Ile masz łącznie urządzeń na Wi-Fi (sprawdź na stronie routera ile widzi klientów). Ja bym obstawiał, że masz jakiś podstawowy router i on po prostu nie wyrabia (często problemy zaczynają się przy nieco ponad 20 urządzeniach na Wi-Fi).
Kolejny temat to zasięg, ale widać tutaj 56%, więc raczej wygląda dobrze. Ja mam trochę urządzeń pracujących na 30-40 % (w tym SBW) i działa bez żadnych problemów.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Ja dodam, że zasięg nie zawsze idzie z jakością sygnału. Jeśli kanał jest zaszumiony to zasięgi może nic nie dać. Odpal dłuższego ping-a na IP modułu i obserwuj ile masz utraconych pakietów.

Pod windowsem pint -t IP, pod linuxem ping IP
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Tomaso

Podejrzewam że problem był w antenie swb-02/ant
która ma być na zewnątrz ale jest słabo wykonana. Powodem było skorodowane kabelki w środku anteny. Co było nie stabilne połączenie wifi. Po naprawie całą dobę pracuje poprawnie oraz zasięg wacha się 42-50%. Może komuś się przyda.
Pozdrawiam.
Tomek.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

A ja bym prosił, aby taką antenę przesłać do nas. Oczywiście wyślemy nową.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55

Return to “ZAMEL SBW-02”