Urządzenie działające offline
-
radex324
Cześć, robię parę urządzeń w gui generic pod platform io, wykorzystuje tam oled, czujniki da18b20, odczytywanie stanu wejść itp wszystko mi działa poza jedną rzeczą. Gdy moduł straci połączenie z serwerem zawiesza się cały oled i chyba cały moduł i trzyma ten stan póki nie powróci połączenie z serwerem. Czy robił już ktoś coś podobnego i udało mu się obejść stan braku połączenia tak żeby urządzenie było działające nawet offline?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
radex324
Edytowałem funkcje " connectImp " w pliku arduino_esp_platform.cpp tak aby esp nie zawieszał się (około 18-19s) przy próbie połączenia z serwerem, pętla loop nie jest zawieszana cały kod działa na żywo pomimo braku chmury.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ogólnie nie wiem czy coś przez to nie "wybuchnie" 
Do tej pory connect do serwera Supli był zawsze blokujący, natomiast nie wykona się on, gdy np. nie ma połączenia z Wi-Fi (wtedy byś tego problemu nie widział).
W tym "iterateAlways" różne elementy potrafią przyblokować na chwilę wykonanie kodu. Jeśli zależy Ci na tym, aby obsługa czegoś była niezależna od tego co się dzieje w iterate, to można się przenieść na metody onTimer lub onFastTimer (zamiast iterateAlways).
Tylko tutaj trzeba pamiętać o tym, że kod zaczyna lecieć "równolegle" i różne aspekty z tym związane trzeba wziąć pod uwagę.
Do tej pory connect do serwera Supli był zawsze blokujący, natomiast nie wykona się on, gdy np. nie ma połączenia z Wi-Fi (wtedy byś tego problemu nie widział).
W tym "iterateAlways" różne elementy potrafią przyblokować na chwilę wykonanie kodu. Jeśli zależy Ci na tym, aby obsługa czegoś była niezależna od tego co się dzieje w iterate, to można się przenieść na metody onTimer lub onFastTimer (zamiast iterateAlways).
Tylko tutaj trzeba pamiętać o tym, że kod zaczyna lecieć "równolegle" i różne aspekty z tym związane trzeba wziąć pod uwagę.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
radex324
Dam znać jak się będzie to zachowywać, na razie jest git.